NAKON DEVET DANA U BIJEGU

Predao se muškarac koji je htio pregaziti policajca kod Velike Gorice, doznali smo tko je on

Nemile scene odvijale su se 15-ak minuta poslije ponoći na makadamskoj cesti u Novom Čiču

Privođenje Josipa Medarića

 Ranko Suvar/Cropix

Nakon devet dana bježanja zbog darmara na Novom Čiču, gdje je autom pokušao pregaziti policijskog službenika tijekom postupanja, lisice na ruke kod petlje na Držićevoj aveniji u Zagrebu policajci iz Odjela za potrage stavili su Josipu Medariću (48) zvanom Čuba.

Tereti ga se za pokušaj teškog ubojstva policajca. Po dovršetku istraživanja predan je pritvorskom nadzorniku te je potom, uz kaznenu prijavu, doveden na ispitivanje u prostorije Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici.

Skrivao lice

Dok je izlazio s lisicama na rukama iz policijskog kombija skrivao je lice pod kapuljačom, a koju je tajnu skrivao doista kobnu noć pa je pod svaku cijenu odlučio pobjeći na stravičan način kršeći zakon, možda se nikada ne otkrije.

Prema kaznenoj prijavi, nemile scene odvijale su se 12. prosinca 15-ak minuta poslije ponoći na makadamskoj cesti u Novom Čiču na velikogoričkom području.

Pod okriljem noći dvojica policajaca Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice pokušavala su svjetlosnim signalima zaustavili Audi A3 zagrebačkih oznaka ispred kojeg je bilo, kako doznajemo, još jedno vozilo. Za razliku od te "predvodnice" koja se uspjela odvesti u noć, Audi A3 je usporen, ali na kratko.

image

Privođenje Josipa Medarića

Ranko Suvar/Cropix
image

Josip Medarić

Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

U trenutku kad je policijski službenik izašao iz službenog vozila kako bi pokušao legitimirati vozača Audija na sebi je imao reflektirajući prsluk s natpisom "policija", a oko vrata i službenu značku kojom se legitimirao.

Pucali mu u gume

Međutim, legitimiranje vozača se pretvorilo u nemoguću misiju. Policajac je rukom pokazivao vozaču da stane, ali vozač Audija se prvo udaljio desetak metara unazad, da bi potom promijenio smjer i uzevši "zamah" krenuo naprijed na policajca koji je počeo hodati unazad te se spasio od naleta bacanjem leđima na haubu policijske Suzuki Vitare na kojoj su bila upaljena plava trepteća svjetla.

A vozač Audija je, da izbjegne, pak, nalet na policijski auto, naglo skrenuo te je, izbjegavajući hice koje je ispaljivao u pneumatike Audija drugi policajac, pobjegao u noć. Ali na poznatu adresu. Auto je ostavio u dvorištu kuće na adresi stanovanja, nakon čega je pješice pobjegao u nepoznato i od tada se skrivao na nepoznatoj lokaciji.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

Kako neslužbeno doznajemo, on se navodno kobne noći vraćao kući iz svoje vikendice, a policija ga je uočila na makadamu i odlučila legitimirati. Navodno se prepao cijele situacije i presretanja muškarca koji nije bio u uniformi, no tijekom istrage će možda tužiteljima odgovoriti na niz otvorenih pitanja - gdje je bio, što je zapravo radio, kao i prave razloge bijega. A kad je vidio da za njim policija neumorno traga i da si samo komplicira situaciju, neslužbeno također doznajemo - sam se odlučio predati. Međutim, istražitelji ništa nisu prepustili slučaju pa su Medarića u srijedu, dok je bio na putu prema Heinzelovoj, presreli i uhitili. Što je policija pronašla u pretresima njegova doma i auta, nije poznato.

Inače, velikogoričko tužiteljstvo za njega traži određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora, o kojem će dežurna sutkinja istrage suda u Velikoj Gorici odlučivati u petak. A ako ne dođe do prekvalifikacije djela i u konačnici bude optužen za pokušaj teškog ubojstva policajca, u slučaju da mu se dokaže krivnja, prijeti mu višegodišnji zatvor.

Stari policijski znanac

Iako je ime Josipa Medarića otprije dobro poznato policiji, prema aktualnoj kaznenoj evidenciji osuđen je za samo jedno kazneno djelo krivotvorenja isprava. Inače, šire velikogoričko područje, počevši od lokacije na Čiču gdje je došlo do pucnjave, stalno je pod budnim okom policije. Učestalo se kontroliraju osobe i vozila u potrazi za krijumčarima ljudi, droge, duhana. Policija je Medarićeve susjede zatekla u njegovu dvorištu dan nakon Medarićeva bijega te su uvjereni da se razlog krije možda u čašici alkohola više pa samim time i strahu od oduzimanja vozačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:00