StoryEditor
LAŽNI HUMANITARAC

PREDSTAVLJAO SE KAO HUMANITARAC, A U NJEMU SE KRIO MONSTRUM! Šokantna svjedočenja radnika iz BiH razotkrila humanitarnu udrugu 'Ljubav, vjera, nada'

 
Dino Dedić (desno)

Zagrebačka humanitarna udruga Ljubav, vjera, nada bila je sve samo ne humanitarna. Njezini osnivači Dino Dedić i Tina Zahirović došli su na ideju da preko oglasa u BiH “uvezu” radnu snagu koja će za njih na štandovima trgovačkih centara po Zagrebu prodavati drvene figurice. Objeručke su iskoristili snove Ranka K. i Melihe O. koji su u to vrijeme po bosanskim oglasnicima tražili posao.

U travnju 2017. godine uočili su “humanitarni” oglas da za 500 eura, uz osiguran smještaj i hranu, budu prodavači. Umjesto meda i mlijeka za pošteno odrađeni posao, te je humanitarce, tvrde, snašla agonija. Jer sve je mirisalo na trgovinu ljudima i prevaru. Međutim, nakon provedene istrage, Dedić je kazneno prijavljen samo za jezive prijetnje smrću zbog kojih mu prijeti godina i 10 mjeseci zatvora, dok se protiv njegove partnerice, s kojom ima četvero djece, istraga obustavila.

Kad je poslovanje njihove udruge isplivalo na površinu, Dedić je već bio u bijegu. I tako godinu dana. Predao se 11. rujna kad je shvatio da je protiv njegove družice obustavljen postupak, misleći da će i on proći “lišo”.

Opet slobodan

Na prijedlog njegova odvjetnika Gordana Pregleja, koji je upozorio na to da je riječ o ocu četvero malodobne djece, sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Zorislav Kaleb, kod kojeg je u tijeku postupak za prijetnje, Dedića je nakon 66 dana provedenih u pritvoru pustio na slobodu. Pritom mu je izrekao mjere opreza - javljanje policiji svaki mjesec i nenapuštanje Zagreba i županije.

- Hvala vam! Srce mi hoće iskočiti iz pluća - zahvalno je izustio Dedić sucu s kojim se pokušao rukovati, no dobio je odbijenicu. Ujedno je još rekao kako nije kriv i da će to dokazati jer za sve postoje snimke.

- Moja Meliha i ja smo vidjeli oglas na olx.ba u kojem se traže osobe za prodavanje figurica u humanitarne svrhe u Zagrebu. Na kolodvoru nas je dočekala Tina i odvela nas u baraku gdje živi s Dedićem i djecom. On nam se predstavio kao šef i da bez njega ne možemo ništa. Smjestili su nas u jednu sobu, a u onoj pored bili su Emrah H. i Emir H.

Kako je Tina propustila rezervirati neku lokaciju za prodaju, Dino ju je izvrijeđao te pred nama više puta udario šakom u glavu. Tad smo se uvjerili da je Dino stvarni gazda - opisao je Ranko K. Prisjetio se još dana kad je policija zatekla na ulici Emraha i Emira. Rekli su im da rade za Dedića koji ih je kasnije izvrijeđao na nacionalnoj osnovi, a Emraha je i udario.

- Kad je čuo da je Meliha o Tini rekla nešto negativno, Dedić je nasrnuo na Melihu rekavši joj: ‘Je*em ti majku, porazbijat ću ti zube!’ Stao sam između. Dino je galamio na sve nas, posebno na Emraha jer je zarađivao najmanje. Dino je govorio da će, ako itko od nas pobjegne, zakapati leševe po Zagrebu i da će nas pronaći u Bosni te da može angažirati ljude da nas ubiju. Jasno mi je dao do znanja da se neću dobro provesti.

Strašio nas je i pričom da je sredio nekakvu prometnu nekoj curi iz Laktaša koja je ostala trajni invalid - rekao je još Ranko K., tvrdeći da je Dedić uzimao kokain, čije je tragove našao na novčanici od 20 kuna koje mu je dao za hranu.

Trupla po šumi

Meliha je potvrdila sve i dodala da je Dedić često Tinu, dok je bila trudna, šamarao i udarao šakom u glavu.

- Prodavali smo figurice za pomoć maloj Maji oboljeloj od raka. Komad je bio 20 kuna, a bilo je onih koji su davali i po 200 kuna. Dedić je prijetio da ćemo postati leševi čija će trupla kopati po šumi. Emrahu je govorio da je glupi Bosanac kojem će skakati po lubanji sve dok ne crkne. Tukao ga je i šamarao, znao mu je raskrvariti nos. Shvatili smo sve prekasno i nismo mogli samo tako otići - zaključila je Meliha. Tinin rođak Senad O. misli da udruga radnicima nije plaćala ništa.

Ahmet R. je u sudnici odbio svjedočiti u prisutnosti svog bivšeg gazde. U Zagrebu na radu je proveo tri mjeseca, a prijetnje smrću prijavio je u BiH. U tužiteljstvu se povjerio da je osobno vidio kako Dino “Tinu krvnički udara šakama po glavi i bubrezima”.

- Jednom je Tinu napao kad mi je za hranu dala 40 kuna umjesto 20. A meni je rekao da zna da Muslimani nisu nikakvi ljudi jer da se u to uvjerio sa mnom. Bojim ga se - rekao je tužiteljima. Inače, iza Dedića je pet osuđujućih presuda za prevare i krivotvorenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2020 00:25