SKANDAL

PREKRŠI LI DARUVARAC MJERE OPREZA, NEĆE MORATI NATRAG U ZATVOR?! Upitna zakonitost mjera koje mu je izrekao zadarski sud

Županijski sud trebao bi u hitnom roku riješiti žalbe i utvrditi jesu li zabrane nametnute optuženom Daruvarcu zakonski utemeljene
 Luka Gerlanc / CROPIX

Jesu li mjere opreza koje je Općinski sud u Zadru donio protiv Darka Kovačevića Daruvarca (31) prije njegova puštanja na slobodu donesene nezakonito?

Naime, 14. prosinca, kada je Daruvarcu istekao šestomjesečni istražni zatvor, izvanraspravno vijeće Općinskoga suda u Zadru održalo je sjednicu na kojoj je, prema prijedlogu Općinskoga državnog odvjetništva, Daruvarcu odredilo mjere opreza, odnosno mjere zabrane približavanja obitelji pretučene 18-godišnjakinje, zabranu napuštanja Zadra te oduzimanje putovnice i osobne iskaznice, piše Zadarski.hr.

Izvanraspravno vijeće - u čijem su sastavu bili sutkinja i predsjednica vijeća Ivana Parać Krišto, šefica Kaznenog odjela Ana Brkić i sudac Ante Bačić - odluku je donijelo taj dan poslije 13 sati, iako je Daruvarcu pritvor istekao nekoliko sati ranije, poslije 10 ujutro, točno u isto vrijeme kad je šest mjeseci ranije uhićen zbog napada na mladu Zadranku.

Izvan roka

Sami suci bili su itekako svjesni činjenice da donose mjeru opreza koja je zapravo supstitut za istražni zatvor, i to nakon isteka zakonskog roka za istražni zatvor, ali su je ipak donijeli kako bi Daruvarca na slobodi koliko-toliko zadržali pod mjerama nadzora. Iako za to, ističemo, nije bilo zakonskog pokrića budući da je istražni zatvor konzumiran te nema osnove za donošenje mjera opreza!

Daruvarčev odvjetnik Andrej Korljan, koji je u međuvremenu otkazao punomoć i obranu prepustio drugom kolegi, podnio je žalbu na sudsku odluku o mjerama opreza, ali njezinu zakonitost nije htio komentirati. Bez komentara je bio i odvjetnik 18-godišnjakinje Milan Petričić.

O potvrđivanju ili ukidanju mjera opreza odlučuje Županijski sud, trebao bi to napraviti u instruktivnom odnosno hitnom roku, ali u slučaju prekoračenja nema sankcija, što znači kako je teoretski moguće da odluku donese tek nakon 9. siječnja kada je sutkinja Mitra Meštrović zakazala nastavak suđenja Daruvarcu za nanošenje teških ozljeda i prijetnju smrću 18-godišnjoj djevojci iz Zadra. Ako dođe do ukidanja mjere opreza, što naši stručni sugovornici smatraju vrlo izglednim, Daruvarac bi bez ikakve zabrane mogao pristupiti žrtvi i njezinoj obitelji, odnosno mogao bi se slobodno kretati i nesmetano napustiti Hrvatsku. Mogao bi, primjerice, mirno otići u BiH, gdje je rođen, te tako izbjeći nadzor hrvatskog pravosuđa i odgovornost za premlaćivanje.

Drugim riječima, ako se Daruvarac u ovom trenutku - dok su izdane mjere, premda najvjerojatnije nezakonite, još uvijek na snazi - približi oštećenici ili njezinoj obitelj ili, pak, napusti Hrvatsku, ne bi snosio nikakve sankcije. Nove mjere mogle bi mu se izreći jedino u slučaju da ponovi prijetnje žrtvi ili njezinoj obitelji.

Komentar o zakonitosti odluke izvanraspravnog vijeća Općinskog suda u Zadru nismo mogli dobiti ni na Općinskom sudu, ni u tužiteljstvu jer je cijeli predmet proglašen tajnim zbog zaštite žrtve, a i sama odluka o mjeri opreza još uvijek nije pravomoćna.

Novi propust Općinskog suda u Zadru dodatno dovodi u pitanje kapacitiranost sudaca koji su trebali donijeti presudu u slučaju Daruvarac tijekom 95 dana, ali i sposobnost same predsjednice Suda Ane Mišlov, odgovorne za zakonito i učinkovito funkcioniranje zadarskoga Općinskog suda. U zadarskim pravosudnim kuloarima i dalje se vodi “rat” između sudaca i odvjetnika koji se međusobno optužuju zbog puštanja Daruvarca na slobodu prije nego što je donesena prvostupanjska presuda.

Iz sudačkog tabora Državnom se odvjetništvu prebacuje zašto u trenutku kad su vidjeli da sud neće stići donijeti odluku prije isteka pritvora, nisu na nekom od posljednjih ročišta predložili izmjenu optužnice u teže kazneno djelo, primjerice pokušaj ubojstva, čime bi se automatski produljio pritvor Daruvarcu na godinu dana.

Vještačenja

Iz odvjetničkih krugova, pak, odgovaraju da za takav manevar tužiteljstvo nije imalo pokriće u relevantnim činjenicama jer bi u suprotnome postupali protivno zakonu. Suci, izgleda, zaboravljaju da su dva neovisna sudska vještaka medicinske struke utvrdila da je pretučena 18-godišnjakinja imala obične teške tjelesne ozljede, da su te ozljede nastale od četiri do najviše pet zadobivenih udaraca niskog do srednjeg intenziteta i da su sve te ozljede nastale u vremenu manjem od dvije minute, što je zabilježeno na nadzornoj videokameri u kafiću Chill Out, a ne tijekom “pola sata mrcvarenja” kako se to već mjesecima prenosi u medijima.

Naime, 18-godišnja djevojka je sljedeći dan, samo 12 sati nakon što je napadnuta, osobno došla u policiju i podnijela kaznenu prijavu protiv Daruvarca, no tada nije navela da joj je glavom tukao u umivaonik. To je spomenula tek u istrazi kada je rekla da joj je glavom “par puta” udario u umivaonik, što izgleda ne odgovara medicinskom vještačenju. Daruvarac je djevojku odvukao u WC i tamo se s njom zadržao oko pola sata. Djevojka je u kaznenoj prijavi navela da joj je pretraživao mobitel i SMS-ove te da je u jednom trenutku eksplodirao i počeo razbijati inventar toaleta.

Djevojka je također rekla da mu je u svađi u toaletu udarila šamar te da mu je vratima prignječila prste, nakon čega je on poludio, odbacio je u vrata WC-a i počeo ga demolirati. Potom ju je, potežući je za kosu, izvukao iz toaleta u prostor kafića i počeo krvnički mlatiti rukama i nogama. Sve ozljede, prema medicinskoj dokumentaciji, djevojka je zadobila u te dvije minute.

Sudac svjedok

Neki odvjetnici, pak, sucu Šimiću predbacuju povezanost s Daruvarčevim odvjetnikom Andrejem Korljanom. Naime, kako je Slobodna o tome već pisala, sudac Šimić je svjedočio u korist Korljanove supruge Nataše Erstić, bivše sutkinje Općinskog suda u Zadru, koja je tužila Slobodnu Dalmaciju za naknadu štete. Među ostalim, i zbog te povezanosti suca Šimića s Natašom Korljan na štetu Slobodne Dalmacije novinar Ivica Nevešćanin je nedavno tražio izuzeće suca Šimića kao raspravnog suca u tužbi Zdravka Livakovića protiv njega i šefa zadarskog SDP-a Antuna Novoselovića, no predsjednica suda Ana Mišlov je taj zahtjev odbacila, piše Zadarski.hr.

Inače, nakon što je Ana Gurlica, majka pretučene djevojke, na prosvjedu u Zadru izjavila da su joj prethodni dan nepoznati počinitelji dolazili na kućna vrata, lupali i prijetili, Državno odvjetništvo zatražilo je hitne izvide kako bi se zaštitila obitelj žrtve. Ispostavilo se da nikakvih takvih napada nije bilo jer je kuća obitelji Gurlica već dulje vrijeme pod zaštitom policije. Majka Gurlica je također medijima uputila fotografije navodnog slavlja Daruvarčevih prijatelja u kafiću Chill Out nakon njegova puštanja na slobodu. Kako je na toj slici i jedna maloljetna osoba, njezina je majka prijavila policiji Anu Gurlicu da joj kćer izlaže medijskom linču.

Taj dan kad je Daruvarac pušten iz pritvora, Ana Gurlica je rekla novinarima da je u kafiću na Meladi “fešta i slavlje”, no novinari takvo što nisu uspjeli vidjeti. Naprotiv, iz policijskih krugova se doznaje da Daruvarac od izlaska iz pritvora boravi u svojoj kući i da praktički uopće ne izlazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:16