SHRVANI OTAC TAKSISTA

‘Premala je kazna! Moj sin nikada nije imao ni prometnu kaznu, vozio je, radio da bi zaradio, a on ga je ubio...‘

Na sudu je tražio oprost od oca poginulog Krunoslava, Krešimira Kunkušaka, rekavši kako se kaje te da je i sam otac troje djece

Otac poginulog taksista Krešimir Kunkušak

 Zeljko Puhovski/Cropix

Visoki kazneni sud povisio je zatvorsku kaznu Ivanu Pavloviću (41), krivcu za nesreću u kojoj je lanjske veljače smrtno stradala jedna osoba, a druga je teško ozlijeđena, sa šest i pol na devet godina.

Riječ je o slučaju u kojem je Pavlović sa 2.65 promila alkohola u krvi i razgovarajući na mobitel automobilom prošao kroz tri crveno svjetla i jedno žuto na semaforu te kod hotela Sheraton u Zagrebu udario u taksi, u kojem je vozač Krunoslav Kunkušak (40) vozio putnika Josipa Ivkovića (38).

Kunkušak je na mjestu poginuo, dok je Ivković preživio, no od nesreće se nalazi u vegetativnom stanju, stoji u presudi. Pavlović je u organizmu imao i druge opijate, odnosno, kako je i sam priznao, popio je tabletu Normabel.

Na sudu je tražio oprost od oca poginulog Krunoslava, Krešimira Kunkušaka, rekavši kako se kaje te da je i sam otac troje djece. Sutkinja prvog stupnja to je uvažila kao olakotnu okolnost, no Visoki kazneni sud smatra kako je tužiteljstvo u pravu kada se žalilo na preblagu kaznu. Riječ je o kaznenom djelu za koje je zapriječena maksimalna kazna od petnaest godina zatvora.

image

Otac poginulog taksista Krešimir Kunkušak

Zeljko Puhovski/Cropix

- Vašom krivnjom druga osoba stara 38 godina koja je bila putnik u taksiju, zadobila je najteže ozljede mozga. Iako mu je život spašen, šanse da preživi u tom vegetativnom stanju su svakim danom sve manje - rekla je tada sutkinja.

Visoki kazneni sud navodi kako se u trenutku sudara Pavlovićevo vozilo kretako brzinom od 98 kilometara na sat što, kada se ukalkulira put kočenja, daje brzinu od 113 kilometara na sat pri udaru.

- Kazna nije adekvatna opsegu optuženikove kaznene odgovornosti i posljedicama prometne nesreće - stoji u presudi koju je donio predsjednik sudskog vijeća Ivan Turudić.

- Malo mi je lakše, ali nisam miran jer znam da će izaći za dvije trećine kazne. Premalo je to, nije ubio samo mog sina nego i uništio još jedan mladi život - rekao nam je u suzama otac poginulog taksista.

Otkako ga je probudio policijski posjet, kada je saznao što se dogodilo sinu jedincu kojeg je sam odgojio nakon prerane smrti supruge Alme, psihički je propao. Liječi se kod psihijatra, a na grobu svog sina svakog je tjedna. O obljetnici nesreće otišao je i zapaliti svijeću na mjesto strašne nesreće.

- Moj sin nikada nije imao ni prometnu kaznu, vozio je, radio da bi zaradio, a on ga je ubio. Za mene nije drugo nego ubojica i svaka kazna je preblaga. Pogotovo jer nije ubio samo mog sina, nego i putnika, jer on je biljka za cijeli život - rekao nam je.

Njegov odvjetnik Milko Križanović kaže kako je zadovoljan presudom, iako se i on slaže da je, s obzirom na težinu kaznenog djela, mogla i trebala biti veća već u početku.

- Visoki kazneni sud je ispravno uočio da su prilikom donošenja prvostupanjske presude zanemarene otegotne okolnosti koje itekako imaju utjecaj u ovom slučaju. Obrazloženje suda je valjano i mi smo zadovoljni. No, radi se o kaznenom djelu za koje je zapriječena kazna od petnaest godina zatvora, tako da je i ovih devet godina malo ako se uzme u obzir šteta koja je nastala za obitelj poginulog Krunoslava i ozlijeđenog Josipa koji je, kako i sud navodi, u teškom vegetativnom stanju i šanse da preživi sve su manje, potpuno je bespomoćan - kazao nam je Križanović.

Sud je vrlo detaljno objasnio zašto smatra da Pavlovića treba strože kazniti.

- Iznesene okolnosti djela daju veću težinu i upućuju na zaključak da se u konkretnoj situaciji radi o počinitelju kojemu je potrebno izreći oštriju društvenu osudu od one koju mu je izrekao prvostupanjski sud. Prema tome, ispravnim vrednovanjem svih utvrđenih okolnosti od kojih ovisi proces individualizacije kazne, drugostupanjski sud kaznu zatvora u trajanju od devet godina smatra primjerenom kako okolnostima kaznenog djela tako i osobi samog počinitelja kao i da će se upravo takvom kaznom postići sve svrhe kažnjavanja propisane zakonom. Naime, navedena kazna sadrži dostatnu količinu društvene osude za zlo koje je optuženik počinjenjem kaznenog djela nanio obiteljima oštećenika i društvu u cjelini. Takva kazna može jačati povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava, utjecati na počinitelja i sve druge da ne čine kaznena djela kroz jačanje svijesti o pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i o pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja te omogućiti ponovno uključivanje optuženika u društvo - stoji u obrazloženju presude Visokog kaznenog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:11