KOZARI PUTEVI

Preminuli Avdija uživao je ogroman ugled u svojoj zajednici, ali njegov bliski rođak je bio označen kao jedan od šefova krim struktura u RH i Italiji

 
U krugu: palica kojom je navodno djelatnik kioska udario muškarca
 Marin Dešković

Tučnjava koja je u četvrtak poslijepodne u zagrebačkim Kozari putevima rezultirala smrću 76-godišnjeg Avdije O., koji se ranije drukčije prezivao, neće biti okvalificirana kao ubojstvo. Iako se još čekaju rezultati obdukcije sa Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, svi do sada prikupljeni dokazi govore u prilog verziji priče prema kojoj je Avdija O. palicom napao prodavača u kiosku Hansa H. (51), pa je u bijegu pao, udario glavom u rubni kamen i na mjestu ostao mrtav. Hans H. je nakon obračuna prevezen u bolnicu, budući da mu je Avdija O. palicom slomio ruku, a nakon što mu je sanirana ozljeda, policija ga je uhitila.

Uvertira u obračun koji je izmaknuo kontroli bio je sladoled, koji je u kiosk prethodno došao kupiti Avdijin 16-godišnji unuk. Prema jednoj verziji događaja, tinejdžer je htio uzeti sladoled, a da ga ne plati, dok ga je prema drugoj Hans, s obzirom na alkoholiziranost, vrijeđao na nacionalnoj osnovi.

Naime, 16-godišnjak se uhvatio u koštac s trgovcem Hansom koji je u tom trenutku imao gotovo 2,3 promila alkohola u krvi. Pale su teške riječi, a Hans je, ne bi li otjerao neželjenog kupca kojeg je navodno počastio i uvredom na račun manjine kojoj pripada, uzeo palicu kojom je tinejdžera udario po ruci i lakše ozlijedio. Rezime istraživanja bit će kaznena prijava protiv Hansa H. zbog nanošenja tjelesnih ozljeda djetetu, odnosno 16-godišnjem Avdijinom posvojenom unuku, zbog kojeg je i došlo do incidenta na kiosku.

Nakon tog obračuna 16-godišnjak je otrčao kući, pa je Avdija O. ubrzo stigao pred kiosk s kolcem u ruci kojim je udario Hansa u ruku i slomio mu je. Vidjevši da i Hans ima palicu, pokušao mu je pobjeći, no u bijegu se spotaknuo, pao, udario glavom o rubni betonski dio te na mjestu ostao mrtav.

Prestravljeni Hans H. pokušavao je pomoći čovjeku, a u isto vrijeme je, kako su nam ispričali svjedoci, zvao Hitnu pomoć, koja je vrlo brzo zajedno s policijom pristigla na mjesto tragedije.

Upućeni u problematiku ispričali su za Jutarnji list da je Avdija tih dana bio presretan jer mu je u posjet došla unučad koju dugo nije vidio, a jedan od unuka koji mu je valjda najviše prirastao srcu je u četvrtak popodne oko 16 sati poželio sladoled.

- Avdijin unuk je htio sladoled pa je otišao par kuća dalje, gdje se nalazio kiosk. Neki kažu da je Hansa htio prevariti, a možda i pokrasti, pa je izbila svađa, no prodavač se nije dao smesti jer je taj kiosk omiljena meta sitnih kvartovskih lopova i djece. Tinejdžera je navodno uvrijedio po nacionalnoj osnovi i palicom ga udario po ruci ne bi li ga otjerao - kaže nam izvor.

Je li smrt nastupila od udarca glavom o tlo, na što upućuje dosadašnje istraživanje, ili je Hans H., koji je i sam pretrpio ozljede, ipak zadao čovjeku neki udarac palicom, otkrit će obdukcija, a ovisno o rezultatima možda uslijedi i dopuna kaznene prijave protiv prodavača.

Podsjetimo, na mjestu tragedije okupili su se deseci građana koji su s nevjericom promatrali policijski očevid, a jedan od svjedoka je ispričao kako je netom prije dolaska Hitne i policije uz čovjeka koji leži na tlu čučao prodavač i razgovarao na mobitel. Drugi nam je svjedok, pak, otkrio da je čuo mušku prepirku, tijekom koje je netko izviknuo: "Nećeš ti mene. Dosta je".

Smrtno stradali Avdija O., kako neslužbeno doznajemo, bio je osoba koja je uživala veliki neformalni ugled unutar djela romske zajednice, a upravo činjenica da se nakon događaja iza policijske trake skupio doista impozantan broj njegovih prijatelja i rođaka bila je razlog zbog kojeg su policijski kriminalisti pozvali interventne policajce kako bi osiguravali očevid.

"Nitko neće ništa da nam kaže. Policija nam ništa ne govori", rekla nam je Avdijina kći, koja je s nekoliko članova obitelji bila iza policijske trake i promatrala očevid. Neslužbeno smo doznali i da je Avdija O. zbog jednoga od bliskih članova svoje obitelji, kojega je PNUSKOK smatrao jednim od šefova kriminalnih struktura na području Hrvatske i Italije, prije nekoliko godina i sam bio naveden u analizi stanja organiziranoga kriminaliteta koju PNUSKOK izrađuje za Europol.

Taj bliski član obitelji je više godina bio međunarodni bjegunac s nekoliko tjeralica, no uhićen je te je u Italiji osuđen na dugogodišnji zatvor zbog organiziranja krijumčarenja droge. Međutim, o Avdiji O. susjedi koje smo uspjeli kontaktirati imali su samo riječi hvale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:53