DRAMA U KAFIĆU

PREOKRET: SINA IZBORNIKA HRVATSKE REPREZENTACIJE PRIVELI - BEZ RAZLOGA Interventni policajci zamijenili su ga za opasnog kriminalca

 
 Vladimir Urukalo / Slobodna Dalmacija

Nakon što je Slobodna Dalmacija objavila priču 26-godišnjeg Tonija Čavke, sina izbornika Hrvatske reprezentacije dizača utega Boška Čavke, o tome kako je ogorčen ponašanjem interventne policije, koja je u utorak 22. siječnja upala u kafić na Gripama u kojem je bio s djevojkom i prijateljima te su mu pri pretresu vozila odvalili naslon suvozačeva sjedišta, pojavile su se kuolarske priče po kojima je ovo što se dogodilo Čavki ustvari nesporazum.

Naime, Čavka fizički jako podsjeća na jednog od mladića iz kriminalnih krugova koji je posljednjih tjedana u nekoliko navrata bio meta policijskih akcija. Tako je bio jedan od uhićenih u akciji koju su provodili specijalna i interventna policija kao podrška Službi općeg kriminaliteta prije dvadesetak dana. Taj je mladić uhićen kad su specijalci uletjeli u jedan od kafića nasuprot teniskih terena na Zenti, a bio je u društvu prijatelja, također aktivnog u krim-miljeu.

Vladimir Urukalo / Slobodna Dalmacija

Obojica su bila predmet kriminalističke obrade proteklog tjedna, a pretpostavlja se da su policajci baš zbog toga zamijenili Čavku, smatrajući da se radi o opasnoj osobi, sklonoj nasilju i vjerojatno naoružanoj. Na kraju je i ta akcija rezultirala prekršajnim prijavama, kao i ona prva u kojoj su sudjelovali specijalci.

Vladimir Urukalo / Slobodna Dalmacija

Naime, policija je došla do informacija da je 20. siječnja na području Kaštel Gomilice nepoznata osoba pucala iz vatrenog oružja.

- U sklopu kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga prekršajnog suda obavljene su pretrage osoba, doma i vozila koje osobe koriste - izvijestili su iz policije.

Ekipa je, doznalo se, slavila rođenje sina jednog od njih te su malo zapucali po zraku.

Policija je naposljetku podnijela prekršajne prijave, a nađeno je više komada pištoljskog streljiva, dva pištolja i jedan preklopni nož.

Mladić za kojeg su najvjerojatnije zamijenili Čavku spominjao se i u teorijama u slučaju ubojstva Ante Prnjaka, bivšeg vojnog policajca koji je izrešetan na splitskom TTTS-u krajem kolovoza prošle godine. Za njegovo je ubojstvo osumnjičen 27-godišnji Albanac Liridon Berisha, koji se nalazi na splitskim Bilicama, a navodno je baš mladić koji sliči na Čavku bio tema razgovora Berishe i pokojnog Prnjaka. Naime, Berisha je istražiteljima ispričao da je Prnjak tražio od njega da likvidira jednog muškarca, a zauzvrat da će mu on oprostiti dug od uzete droge vrijednosti oko dvije tisuće eura, koju mu Berisha nije odmah platio. Dug je vrlo brzo, zahvaljujući visokim lihvarskim kamatama, "skočio" na oko 50 tisuća eura.

Da je zaista moguće da je Čavka zamijenjen za nekog drugog govori i to da je jedan iskusni splitski policajac, kad je vidio fotografiju uz članak u Slobodnoj Dalmaciji, a ne čitajući tekst, odmah prokomentirao: "Pa šta se ovaj ima buniti, bar on zna kako policija radi!", misleći da se radi o mladom kriminalcu, piše Slobodna Dalmacija.

- Pomislija sam i šta je vama novinarima, kao da ne znate s kim pričate. A onda sam pročitao članak i vidio da je to ovaj momak Čavka, koji nema veze s tim. Na prvu sam bio uvjeren da je to ovaj kriminalac - prokomentirao je naš sugovornik.

- A je, znam ja tog momka iz viđenja, čak i živi blizu mene. Ne znam šta su oni mislili, ali nisu promijenili ponašanje ni kad su vidjeli moje podatke. I dalje su bili bahati dok su pretresali auto, a ja san vadija stvari na stol iz torbice i novčanika. Nakon toga su zatvorili vrata od auta, a ja sam im dao osobnu iskaznicu. Provjerili su me, nisu ništa rekli nego da otvorin portapak. Pretresli su kese, stvari, a dizali su onu oplatu di stoji rezervna guma. Nikakav nalog nisu imali niti su išta pokazali - jučer nam je kazao mladi Čavka, koji je i dalje ogorčen na policijsko postupanje zbog kojeg je, kaže, ostao i bez posla nakon što je njegov gazda saznao za događaj.

Vladimir Urukalo / Slobodna Dalmacija

Naravno, za splitsku policiju i dalje nema ničeg spornog već i dalje ostaju pri tome da su radili sukladno zakonu i da je pregled Čavkina vozila bio isključivo vizualan. Potvrdili su da niti kod Čavke niti kod bilo koga od njegova društva nije pronađeno ništa nezakonito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:03