TRAGEDIJA NA KRKU

PREOKRET U ISTRAZI: NAKON TEKSTA U JUTARNJEM POKRENUTI NOVI IZVIDI Policijski ronioci u potrazi za ključnim dokazom koji spominje otac poginule Verene

Lokacija je ključna jer, prema pomorskim pravilima, 25-godišnjak nije smio glisirati na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale
 Ranko Šuvar / CROPIX, Privatni album

U nastavku istrage tragedije u kojoj je, prilikom naleta glisera, prošle srijede smrtno stradala 20-godišnja Austrijanka Verena Heinz, policijski i vatrogasni ronioci pročešljali su jučer ujutro podmorje na području nesreće.

Jutarnji je list, naime, u utorak objavio ekskluzivnu ispovijest Verenina oca Dietera koji je rekao kako je prilikom spašavanja svoje kćeri odbacio ronilački uteg težak dva kilograma. Riječ je, doznajemo, o crnom pojasu s olovnim utegom koji je završio na morskom dnu i čija bi lokacija mogla biti ključan dokaz u istrazi.

Sporna lokacija

Verenin otac, naime, tvrdi da su ronili na približnoj lokaciji od najmanje 80, a najviše 150 metara od obale, dok je prvotno priopćenje Ministarstva mora bilo da se nesreća dogodila 300 metara od obale.

Lokacija je ključna jer, prema pomorskim pravilima, 25-godišnjak iz Zadra nije smio glisirati na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale.

Verenin otac Dieter kaže kako mu je prilikom udara strgnuta i jedna peraja zelene boje, a s Vereninih su nogu spale obje ronilačke peraje bijele boje. Peraje su mogle otplutati, no dva kilograma težak uteg morao bi još uvijek biti na morskom dnu, određujući lokaciju nesreće. Kako neslužbeno doznajemo, ronioci prilikom jučerašnje pretrage podmorja nisu pronašli uteg te će s ronjenjem nastaviti tijekom današnjeg dana.

Podsjetimo, do tragedije je došlo u srijedu dok su Verena i njezin otac Dieter, čovjek s oko pedeset godina iskustva u ronjenju koji se bavi i prodajom ronilačke opreme, trenirali zarone na dah. Ronili su u serijama izmjenjujući se, a nakon dvije minute zarona imali bi tri minute odmora.

Kada su bili zadovoljni odrađenim treningom, krenuli su plivati prema obali, a tada je u njihovu smjeru velikom brzinom krenuo gliser s motorima od 500 konjskih snaga. Vjerovali su da će ih zaobići jer su bili označeni velikom crvenom ronilačkom bovom, a brodovi prema propisima takve bove moraju zaobići na najmanje 100 metara udaljenosti. No, to se nije dogodilo, nego je brod izravno udario u njih.

Prekasno u bolnicu

Propeler motora Vereni je odrezao nogu, a u bolnici Sušak, kamo je dovezena, nisu joj mogli pomoći te je preminula od iskrvarenja. Tijelo nesretne djevojke, instruktorice ronjenja druge razine, još je u utorak bilo spremno za prijevoz u Austriju, no zbog problema s dokumentacijom u gradić Strobl nadomak Salzburga dovezeno je tek jučer. Obitelj Heinz tako je konačno mogla zakazati termin sprovoda jer su nam se još u ponedjeljak žalili kako nemaju nikakvu informaciju kada će Verenino tijelo biti dovezeno u Austriju.

Dieter Heinz, s kojim smo i jučer telefonski razgovarali, potvrdio nam je da će obred ispraćaja Verene biti u petak u 16 sati u lokalnoj crkvi. Još jednom je naglasio kako se nada da Verenina smrt neće biti uzaludna.

- Želim da to bude posljednja tragedija na vašoj obali i da bude upozorenje svima koliko su bitni sigurnost na moru, poštivanje pravila i kvalitetna edukacija onih koji upravljaju motornim brodovima - rekao nam je Verenin otac.

Naime, osim što je iskusni ronilac i instruktor, on je ujedno i instruktor upravljanja motornim brodovima te je educirao brojne voditelje brodica. Stoga mu je neshvatljivo kako je mladić mogao počiniti ovakvu pogrešku koju, kako kaže, ne bi napravila ni mala djeca. Bovu je, ističe Heinz, morao vidjeti jer je veća od jednog metra, a more je bilo mirno i bez valova. Smatra kako mladić možda nije bio dovoljno educiran o pomorskim pravilima, što je, kaže, jako zabrinjavajuće.

Očeva akcija

Kako bi podigao razinu svijesti o sigurnosti na moru, Verenin otac namjerava odmah nakon sprovoda pokrenuti posebnu međunarodnu web stranicu posvećenu njezinoj tragediji. Osim što će ljude educirati o pomorskim pravilima, želi nastaviti promicati vrijednosti koje je Verena zagovarala, poput zaštite oceana i smanjenja upotrebe plastike.

A kampanju o sigurnosti na moru pokreće i Jutarnji list. Pozivamo čitatelje da nam putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. dostave sve snimke kojima raspolažu, a na kojima se vidi nepravilno ponašanje na moru, poput neodgovornog i krajnje opasnog glisiranja preblizu obali. Učinimo Jadran sigurnijim zajedno.

Istina je, policija traži i taj uteg

Riječki lučki kapetan Darko Glažar potvrdio nam je jučer da su policijski ronioci jučer u moru u Malinskoj tragali za ronilačkim utegom koji je Verenin otac navodno odbacio nakon nesreće.

- Mogu vam samo reći da je i to obuhvaćeno istragom, ali tu bih se zaustavio - rekao nam je Glažar.

Prema njegovim riječima, istraga dobro napreduje, a na pitanje kada bi mogla biti dovršena, odgovorio je “uskoro”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:34