DVOSTRUKI UBOJICA

PREOKRET U SLUČAJU KRVOPROLIĆA Nije ih ubio iz ljubomore zbog fatalne Viki, nego u strahu za vlastiti život

Vještaci psihijatri procijenili su da se Boško Šapić bojao te da se uspaničio pred Alvinom Horvatićem i Dejanom Vučkovićem
 Robert Fajt / CROPIX

Boško Šapić ima paranoidne i narcističke osobine, ali ta obilježja nemaju težinu i kliničku ekspresivnost. Nismo našli psihopatologijske elemente koji bi upućivali na ljubomoru kao značajan simptom. U vrijeme inkriminiranog događaja možemo prihvatiti njegove opise straha i panike, no istodobno agresivno-destruktivne porive usmjerene na otklanjanje životno ugrožavajućeg napada - tako su psihijatrijski vještaci, dr. Nadica Buzina i dr. Aleksandar Haid, opisali stanje Boška Šapića, okrivljenika za dvostruko ubojstvo u Vojniću krajem 2013.

Nakon njihova je iskaza posve otklonjena sumnja da je Šapić djelo počinio iz posebno niskih strasti - ljubomore, tj. da je taj osjećaj izazvao “visok stupanj ljutnje i brutalnosti i odluku da ubije Alvina Horvatića, pri čemu je postupao vrlo odlučno i bezobzirno, po unaprijed stvorenoj namjeri”, kako je optužnicu postavilo tužiteljstvo, pa se najavljuje promjena kvalifikacije.

Izvučen ili izašao iz auta

Horvatić je, podsjetimo, bio bivši dečko njegove tadašnje djevojke Viktorije Jakuš Mejarec, kojega je ubio s više uboda nožem ispred kafića Heart u Vojniću. Šapić je pri okršaju s Horvatićem nožem po vratu, pri još nerazjašnjenim okolnostima, zarezao i njegova prijatelja Dejana Vučkovića, zbog čega je on iskrvario. Osim što je iskaz vještaka slučaj teškog ubojstva sveo na razinu “običnog ubojstva”, te okrivljeniku više ne prijeti dugogodišnji zatvor, poljuljao je čak i tu kvalifikaciju. Oni su, naime, u ekspertizi naveli da je u trenutku ubojstva Šapić bio obuzet dvama osjećajima: prepasti i razdraženosti, kao i da su njegove intelektualne, a posebno voljne sposobnosti bile bitno smanjene. Sud i obranu zanimalo je u kojoj je mjeri i u kojem trenutku bio prestrašen odnosno razdražen, s obzirom na to da tijekom postupka nije jednoznačno opisan slijed događaja: postoji verzija da je Šapić bio napadnut, ali i da je sam izašao van obračunati se s Horvatićem.

Vještaci na to pitanje nisu mogli odgovoriti konkretnije od toga da su se ta dva stanja tijekom borbe izmjenjivala pa će morati napraviti dodatna mišljenja na sve verzije događaja. Kakvo god bilo dodatno mišljenje, u bitnome se neće promijeniti stav da se radilo o kombinaciji dva stanja.

- Ne očekujem od vas čuda, takva stanja ne mogu se odrezati nožem i tako ocijeniti, ali ovakav nalaz nam je preopćenit. Pravne posljedice koje iz ovoga proizlaze su dijametralno suprotne - komentirao je sudac Ante Ujević.

Dva mišljenja

Sudsko vijeće u konačnici će se morati prikloniti jednoj od te dvije suprotne verzije. Prvoj, da je Šapić sam zaustavio vozilo, izašao i, u stanju razdražljivosti, u sukobu ubio Horvatića; ili drugoj, da je Šapić zaustavljen, izvučen i napadnut, nož potegnuo prvenstveno iz straha. U prvom slučaju osudit će ga zbog dvostrukog ubojstva. U drugom slučaju, Šapić bi mogao odgovarati zbog kaznenog djela usmrćenja, odnosno nužne obrane. Ona se može blaže kazniti, ili čak, po novom kaznenom zakonu, ako je počinjena u stanju neubrojivosti, ne podliježe kazni.

Odvjetnik Ljubiša Drageljević nije želio komentirati ovakav mogući razvoj situacije, ali nije krio zadovoljstvo.

- Uloženo je maksimum truda da se rasvijetle svi aspekti događaja, kroz tragove, svjedoke i vještačenje, pa za obranu nije iznenađenje što je taj tragični događaj malo po malo smješten u realne životne okvire i onako kako se odigrao. To olakšava pravnu dimenziju o kojoj obrana ima jedno, a optužba drugo mišljenje - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:16