GRUBI NAPAD

PREPAD FANTOMKAMA NA HRVATSKI TJEDNIK 'Grafičara su svladali pištoljem, vezali mu žicom ruke i vrat'

Marijačiću su svojevremeno u dva navrata zapalili njegov osobni automobil
 Damjan Tadić / CROPIX

ZADAR - Sinoć oko 23 sata, u Velebitskoj ulici u Zadru, dvojica nepoznatih, maskiranih počinitelja došla su u prostorije trgovačkog društva te uz prijetnju vatrenim oružjem, od 42-godišnjeg zaposlenika otuđili nekoliko tisuća kuna, piše zadarski.hr.

Kako smo doznaju u policiji, riječ je o nakladničkoj tvrtki Tempus u vlasništvu zadarskog novinara Ivice Marijačića koja tiska Hrvatski tjednik.

- Grafičar Antonio Mlikota sinoć me nazvao u 23.21 sat i rekao da je izvršen prepad maskiranih osoba. Odmah sam dojurio tamo i zatekao sam ga u poluležećem stanju, na podu, vezanog. Bio je sam u tvrtki, čak su bila i zaključana vrata i rekao mi je da su odjednom oko 23 sata provalila i u prostoriju nahrupila dva maskirana muškarca, s fantomkama na glavi. Iako je Antonio prilično korpulentan te je pružao aktivno otpor koliko je mogao, svladali su ga gušenjem i udaranjem po leđima. Vezali su mu žicom ruke i vrat, prislonili su mu i pištolj na glavu. Psovali su mu ustašku majku, a uputili su i prijeteću poruku meni, nešto kao „ono govno tvoje, kad tad dobit će i on svoje“. Zatim su ispreturali čitavu redakciju, kao da su tražili nešto, ne znam što, ali su pitali u nekoliko navrata „jesi li našao“. Uzeli su oko dvije tisuće kuna novca koji su zatekli tamo. Bila su dvojica u prepadu, ali je, učinilo se grafičaru krajičkom oka, treći bio na stubištu. Bili su to sigurno profesionalci, a motivi ovoga napada nisu mi dokučivi, kaže Ivica Marijačić portalu zadarski.hr.

Nije, kako tvrdi, u posljednje vrijeme dobivao nikakve prijetnje niti može pretpostaviti motive napada zbog pisanja Hrvatskog tjednika.

- Mi se ne bavimo lokalnim stvarima, ne pišemo o kriminalu na senzacionalistički način, mi smo politički tjednik koji nastoji otvarati neka pitanja na drugačiji način. U zadnje vrijeme bavili smo se temom Jasenovca i prikazivanja lažnog preuveličanog broja žrtava, imamo svoj pogled na splitsku svastiku... Da li je napad motiviran ideološkim razlozima? Iskreno, ne vjerujem u to. Baš nekoga briga ako mu se ne sviđa naše pisanje, jednostavno nas ne čita i to je to. Nemam indicija da bi nešto takvo moglo biti u pozadini, kaže Marijačić koji je do 4 sata ujutro sudjelovao u očevidu nakon čega je ostala uništena redakcija.

Marijačiću su svojevremeno u dva navrata zapalili osobni automobil, a počinitelje policija nikada nije pronašla. Hoće li ovoga puta biti otkriveni provalnici s fantomkama, pokazat će istraga koja je u tijeku. Za sada je protiv nepoznatih počinitelja podnešena kaznena prijava Državnom odvjetništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:14