SVE JE PRIZNAO

Preprodao šest bačvi piva pa inscenirao provalu u prostorije kluba: ‘Bio sam mlad i nezaposlen‘

U rujnu 2016. godine povjeren mu je ključ za kontejner s pićem iz kojeg je kasnije uzeo bačve piva, od kojih je svaka bila zapremnine 30 litara

Ilustracija

 John Morrison/Alamy/Alamy/

Automehaničar koji je kao član malonogometnog kluba tijekom turnira prodavao piće, a kasnije preostalih šest bačvi Karlovačkog piva preprodao poznaniku, pravomoćno je osuđen za kazneno djelo krađe.

U rujnu 2016. godine povjeren mu je ključ za kontejner s pićem iz kojeg je kasnije uzeo bačve piva, od kojih je svaka bila zapremnine 30 litara. Iako su vrijedile sveukupno 3.750 kuna, preprodao ih je za 1.500 kuna i tako oštetio društvo Roto Dinamic od kojih su bile iznajmljene. Kako bi prikrio svoje djelo, sljedećeg dana je mentalnom polugom savio rešetke kontejnera.

Tijekom obrane rekao je kako je uoči turnira bio ovlašten da pazi na 5 bačvi pive, sokove, točionik i sve što ide uz njega. Krajem kolovoza dogodila se krađa 20-ak sokova koju je prijavio predsjedniku kluba. Ostatak turnira sve se odvijalo bez problema, ali Roto Dinamic nije mogao odmah po završetku događaja doći po prazne bačve.

Spremili su broj okrivljenog i rekli mu da će javiti kada šoferi budu imali vremena. Početkom rujna dogovoreno je preuzimanje bačvi, ali na dan kada su vozači stigli, otišli su bez njih. Automehaničar je rekao kako je otključao vrata kontejnera i zatekao savijenu žicu na prozoru, a bačvi nije bilo.

Rekao je radnicima Rota da mora pozvati policiju, a oni mogu uzeti samo točionik. Policija mu je rekla da će pozvati patrolu koja je nakon sat vremena stigla, poslikala sve i napravila zapisnik. U svojoj obrani je ispričao kako ga je nekoliko dana kasnije pokupio inspektor i rekao da ide na kriminalističku obradu, nakon čega ga je ulaskom u sobu za ispitivanje navodno dva puta udario.

U nastavku obrane ispričao je kako je inspektoru tvrdio da nije učinio to za što ga se tereti, ali ga je on svejedno ponovno ošamario, udario dva puta koljenom u čelo i zatim mu rekao da nema pravo više ništa pitati i neka samo šuti.

Kasnije je izjavio da se smatra krivim, ali nije suglasan s predloženom kaznenom sankcijom. Odustao je od prethodne obrane i izrazio kajanje zbog krađe koju je počinio jer je u to vrijeme bio mlađi, nezaposlen i u lošoj materijalnoj situaciji. Uslijed toga je iskoristio priliku i prodao četiri bačve po cijeni od 700 kuna za svaku.

Kada mu je napomenuto da ga se tereti za šest bačvi, rekao je da je moguće da ih je bilo toliko, ali zbog proteka vremena se ne sjeća točno. Na kraju je priznao sve za što ga se tereti i rekao da ako je navedeno šest bačvi, onda ih je toliko i zadržao.

Općinski sud u Vinkovcima ga je 16. veljače ove godine osudio na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od godinu dana s rokom kušnje od pet godina. Republici Hrvatskoj mora isplatiti 1.500 kuna za korist državnog proračuna, u roku 15 dana od pravomoćnosti presude.

Kao olakotnu okolnost sud je cijenio iskreno priznanje i samokritičan stav, kao i kajanje zbog krađe. Također je u obzir uzeta i dob okrivljenog u vrijeme počinjenja djela, njegove iznimno loše materijalne prilike, protok vremena od počinjenja djela, korektno držanje pred sudom i manju vrijednost predmeta koje je uzeo.

Otegotno je cijenjena njegova ranija osuđivanost tijekom koje je pravomoćnim presudama šest puta osuđen za kazneno djelo teške krađe, dva puta za kazneno djelo teške krađe u pokušaju, tri puta za kazneno djelo teške krađe i jednom za kaznena djela prijetnje, nasilničkog ponašanja i povrede privatnosti djeteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:11