NAPAD ISPRED KLUBA

PRESUDA BRITANCU KOJI JE POČINIO UBOJSTVO NA ZRĆU 27-godišnjak osuđen na jedinstvenu kaznu od 25 godina zatvora

 
Douglas Cane
 Luka Gerlanc / CROPIX

Zbog ubojstva i dvostrukog pokušaja ubojstva na Zrću, gdje je krajem lipnja 2018. nožem usmrtio 26-godišnjeg Uga Wilsona, te ranio još dvoje Engleza, 27-godišnji Britanac Douglas Kane, u četvrtak je osuđen na jedinstvenu kaznu od 25 godina zatvora, piše Zadarski.hr.

Za ubojstvo je dobio 17, a za pokušaje ubojstva osam i dvije godine zatvora.

Kane je na prošlom ročištu opovrgnuo krivnju rekavši kako mu je žao mi je zbog smrti pokojnika i ozlijeda druge dvije žrtve, no da za zločin nije kriv.

Zadar, 140520.
Britanski drzavljanin Douglas Kane (27) danas je na Zupanijskom sudu osudjen na jedinstvenu kaznu od 25 godina zatvora za ubojstvo i dva pokusaja ubojstva na plazi Zrce u ljeto 2018. godine.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX

Posvjedočio je kako su sve optužbe neutemeljene, te da snimka video nadzora ispred noćnog kluba Kalypso gdje se odigrao zločin nema nikakve veze s njim.

Prema optužnici, zločin se odigrao 27.lipnja 2018. oko 5.30 sati ispred noćnog kluba Kalypso u dijelu koji je pod video-nadzorom. Kane je nakon kraćeg sukoba nožem usmrtio 26-godišnjeg Uga Wilsona, te ranio još dvoje Engleza koji su mu došli u pomoć.

Svi sudionici krvavog incidenta bili su gosti popularnog Hideout festivala, a u javnosti se navodilo kako su se sukobile dvije skupine Britanaca zbog preprodaje droge.

Evo zašto je sutkinja Županijskog suda u Zadru Sandra Radanović žestoko kaznila 27-godišnjeg ubojicu sa Zrća Douglasa Kanea:

Zadar, 140520
Britanski drzavljanin Douglas Kane (27) danas je na Zupanijskom sudu osudjen na jedinstvenu kaznu od 25 godina zatvora za ubojstvo i dva pokusaja ubojstva na plazi Zrce u ljeto 2018. godine. 
Na fotografiji: sutkinja Sandra Radmanovic.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX
Sutkinja Sandra Radmanović

- Tijekom postupka nedvojbeno je dokazano da je okrivljenik kritične prigode na plaži Zrće ubio Uga Wilsona i to na način kako ga se tereti predmetnom optužnicom.

Naime iz snimke video nadzora mjesta događaja ispred noćnog kluba Kalipso, čiji sadržaj je potkrijepljen ostalim provedenim kako personalnim tako i materijalnim dokazima, nedvojbeno proizlazi da je okrivljenik šest sekundi nakon što je iz noćnog kluba izašao Ugo Wilson, naglo skočio prema njemu, i zadao mu udarac u prsa oštrim predmetom nalik na nož.

Sud je u cijelosti prihvatio nalaz i mišljenje sudsko medicinskog vještaka dr. Davora Mayera o vrsti i težini tjelesnih ozljeda pronađenih na tijelu oštećenika Wilsona, sredstvu kojim su ozljede nanesene i međusobnom položaju tijela osobe koja je zadobila ozljede i osobe koja ih je prouzročila, jer nalaz i mišljenje vještaka Mayera potvrđuje dinamiku događaja na način kako ona proizlazi iz ostalih provedenih dokaza.

Pri tome, vještak zaključuje da je oštećenik umro nasilnom smrću, a uzrok smrti je ubodna rana prsnog koša koja zahvatila velike krvne žile i pluća te posljedično dovela do iskrvarenja.

Nadalje, iz provedenih dokaza nedvojbeno je utvrđeno da je okrivljenik počinio i kazneno djelo ubojstva u pokušaju na štetu ošt. Jamesa na način kao ga se tereti optužnicom jer je okrivljenik, a nakon što je ubio Wilsona, istim oštrim predmetom nalik na nož nastavio nasrtati na Jamesa, i to u trenutku kada je James priskočio u pomoć svom prijatelju Ugu Wilsonu, zadavši mu pri tom ozljede koje su opisane u činjeničnom opisu optužnice. Takve ozljede su prema vještaku Mayeru mogle dovesti do nastupa smrtne posljedice.

Okrivljenik je s obzirom na sredstvo izvršenja i lokalitet ozljeda postupao s namjerom ubojstva ošt. Jamesa, do kojeg nije došlo isključivo zbog žurne liječničke intervencije, pa je djelo ostalo u pokušaju.

Okrivljenik se predmetnom optužnicom teretio i za pokušaj ubojstva ošt. Daniela Perahie Dedesa.

Tijekom postupka nedvojbeno je utvrđeno da je okrivljenik, istim oštrim predmetom nalik na nož, zamahnuo i prema Danielu Perahii Dedesu, uslijed čega mu je zadao dvije ubodne rane na lijevoj nozi, u visini koljena i u visini natkoljenice.

Zadar, 140520.
Britanski drzavljanin Douglas Kane (27) danas je na Zupanijskom sudu osudjen na jedinstvenu kaznu od 25 godina zatvora za ubojstvo i dva pokusaja ubojstva na plazi Zrce u ljeto 2018. godine.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX

Međutim, uzimajući u obzir daljnju dinamiku događaja u odnosu na ovog oštećenika, a posebno činjenicu da je oštećenik zadobio tjelesnu ozljedu, lokalitet same ozljede, da je vještak Mayer isključio mogućnost nastupa ozljede opasne po život i smrtnog ishoda, sud zaključuje da nije nastupila realna, stvarna i konkretna opasnost po život oštećenika Daniela Perahie Dedesa.

Stoga u odnosu na ovo kazneno djelo, sud nije prihvatio pravnu kvalifikaciju djela postavljenu u optužnici, odnosno da bi se i u ovom slučaju u postupanju okrivljenika radilo o ubojstvu u pokušaju i smatra da je okrivljenik svojim radnjama ostvario zakonska obilježja kaznenog djela teške tjelesne ozljede u pokušaju, radi čega je i izmijenio zakonski opis i pravnu kvalifikaciju djela, te je u tom pravcu izvršio i korekciju činjeničnog opisa optužnice.

Prilikom odmjeravanja kazne vijeće je uzelo u obzir sve okolnosti koje utječu da kazna po vrsti i mjeri bude lakša ili teža za okrivljenika u smislu odredbe čl. 47. KZ/11.

Prije svega vijeće je uzelo u obzir stupanj krivnje, jer je okrivljenik postupao s maksimalnim stupnjem krivnje, odnosno postupao je s namjerom. Zatim mu je vijeće uzelo u obzir olakotne i otegotne okolnosti, i to kao olakotnu okolnost činjenicu da je otac jednog malodobnog djeteta.

Kao otegotno vijeće mu je cijenilo okolnost da je do sada u Velikoj Britaniji osuđivan za više protupravnih djela koja se odnose na djela protiv države, javnog reda, provođenja pravde ili nositelja javnih ovlasti, zatim uvrede, klevete, iznošenja neistina, omalovažavanje, zlouporabu droga i preprodaju ukradene robe, dakle osuđivan je i za djela s elementima nasilja, što ukazuje da njegovo ponašanje niti prije inkriminiranog događaja nije bilo u skladu s društvenim i zakonskim normama, niti su ga izrečene kazne usmjerile na društveno prihvatljivo ponašanje.

Naprotiv njegovo protupravno ponašanje je progrediralo ka činjenju težih i pogibeljnijih djela, za koje je sada proglašen krivim u ovom postupku. Dakle, predmetni događaj nije samo jedan izolirani eksces u životu okrivljenika, jer se o osobi sklonoj kriminalnom ponašanju i kršenju društvenih normi.

Nadalje, kao otegotno vijeće mu je cijenilo i ponašanje nakon počinjenja inkriminiranih kaznenih djela, jer je nakon počinjenja djela poduzeo više radnji kako bi pobjegao ne samo s lica mjesta već i iz Republike Hrvatske.

Naime, on je odmah nakon inkriminiranog događaja, napustio lice mjesta, nije dočekao ni policiju ni hitnu pomoć, mopedom se udaljio s plaže Zrće prema gradu Pagu, nakon čega je djelomično promijenio osobni izgled brijanjem glave i pokušao pobjeći avionom u Veliku Britaniju, međutim uhićen je u zračnoj luci Resnik u Splitu.

Kao otegotno Vijeće je cijenilo okolnosti počinjenja kaznenog djela, jer je Kane nakon kratkotrajnog provociranja i svađe sa žrtvama reagirao izuzetno agresivno te im zadao višestruke ubode predmetom nalik na nož, te nije ni pokušao nastalu situaciju riješiti na miran način.

Tu je bila otegotna i pojačana upornost u izvršenju djela koja se očituje u činjenici da je nakon ubojstva Uga Wilsona, nastavio nasrtati nožem na oštećenike Jamesa i Dedesa i to na javnom mjestu pred većim brojem ljudi, što ukazuje na potpunu nekritičnost prema vlastitom ponašanju i na visoki stupanj kriminalne volje.

Vijeće je imalo u vidu i izuzetno visoki stupanj ugrožavanja zaštićenog dobra - ljudskog života, te potrebu pravednog kažnjavanja počinitelja takvih kaznenih djela.

Prema tome, uzimajući u obzir stupanj krivnje, te imajući u vidu otegotne okolnosti, čija brojnost i težina u potpunosti potire navedenu olakotnu okolnost, vijeće je smatralo da je jedina opravdana kazna koja može ispuniti svrhu kažnjavanja prema okrivljeniku Douglasu jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 25 godina na koju je osuđen.

- Navedena kazna može dostatno utjecati na okrivljenika i na sve ostale građane da ne čine kaznena djela te utjecati na svijest o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja i ona sadrži primjerenu snažnu količinu moralne osude za zlo koje je okrivljenik počinjenjem kaznenog djela nanio svojoj obitelji te društvu u cjelini - navela je sutkinja u obrazloženju nepravomoćne presude.

U izrečenu kaznu dugotrajnog zatvora mu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 28.06. 2018. godine pa nadalje. Uzimajući u obzir njegovo loše imovno stanje oslobođen je od troškova kaznenog postupka.

Ujedno mu je produljen istražni zatvor, sukladno odredbi čl.123.st.2. ZKP/08 koja odredba propisuje da će sud uvijek pri izricanju presude produljiti istražni zatvor ako okrivljeniku izreke kaznu zatvora u trajanju od pet godina ili težu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2024 01:33