NA SUDU U ZAGREBU

PRESUDA 'HRVATSKOM ESCOBARU' Sudac oslobodio svih optužbi Stjepana Prnjata i cijelu njegovu obitelj: 'Nema dokaza da su oprali 9 milijuna eura!'

Stjepan Prnjat (lijevo), kuća u Lovranu u kojoj Prnjat ima stan u Ulici Maršala Tita 70 (u sredini), jahta Azimut u marini Ičići u vlasništvu S. Prnjata (desno)
 CROPIX

U srijedu je u Zagrebu izrečena presuda Stjepanu Prnjatu, kojeg su mediji prozvali hrvatski Escobar.

Stjepan Prnjat oslobođen je optužbe za prikrivanje nezakonitog stečenog novca od preprodaje ilegalne, droge, a oslobođene su i njegova majka Lucija i sestre Blanka i Suzana te još jedna članica šire obitelji Anđelka Vukojević.

Presudu je objavio sudac Zdravko Majerović, a Prnjat se nije pojavio na objavi presude niti je dovođen iz riječkog Okružnog zatvora. Prnjat je u Italiji osuđen zbog preprodaje droge, a sud u Hrvatskoj već mu je sudio za "pranje novca". Riječki sud ga je oslobodio optužbe, a tu je presudu ukinuo Vrhovni sud i sada se ponovo sudilo za pranje novca.

Međutim, sud je zaključio da osim kupnje Porschea i namještaja kojeg je unosio u firmu i potom prodavao nema nikakvih drugih transakcija. Prema kratkom usmenom obrazloženju suca Zdravka Majerovića sud nije našao dokaze da je ovih petero okrivlijenika "opralo" oko 8,7 milijuna eura od ilegalne preprodaje droge. USKOK je najavio žalibu na ovu presudu.

Prnjat je prošli petak uz iznimno jake mjere sigurnosti doveden iz riječkog istražnog zatvora na zagrebački Županijski sud, gdje se protiv njega vodilo ponovljeno suđenje za pranje novca stečenog, prema optužbi, od prodaje droge.

Na Županijskom sudu u Zagrebu Prnjatu i članovima njegove obitelji sudilo se po optužbi USKOK-a da su od 2005. do 2007. godine “prali”, odnosno prikrivali protuzakonito stečena sredstva, milijune eura koje je Prnjat zaradio od trgovine drogom. Zbog same trgovine drogom iz tog perioda, Prnjat je bio uhićen 2007. te mu se sudilo u Italiji, gdje je na koncu osuđen na 10 godina i osam mjeseci zatvora. Na slobodu je pušten koncem 2015. godine.

Međutim, u ožujku ove godine opet je “pao” u akciji kodnog imena Nana zbog međunarodnog šverca kokaina iz Južne Amerike u Europu. U riječkoj luci zaplijenjeno je 100 kilograma kokaina, a Prnjat je, kao jedan od glavnih ljudi u krijumčarskom lancu, uhićen u Ljubljani i izručen Hrvatskoj.

I dok u ovom novom predmetu traje istraga u Rijeci, na sudu u Zagrebu ponovno mu se sudilo za pranje novca vezano uz stari slučaj. Naime, nakon prvog suđenja Županijski sud u Rijeci oslobodio je Prnjata ove optužbe smatrajući kako nema dokaza da je Prnjat imovinu, novac u bankama i vrijedne nekretnine, stekao novcem od trgovine drogom. Međutim, Vrhovni sud prihvatio je žalbu USKOK-a i ukinuo oslobađajuću presudu te je novo suđenje prebačeno u Zagreb.

Imovina, koja mu je blokirana, procjenjivala se na oko osam milijuna eura. Glavnina, oko 4,8 milijuna eura, bila je na bankovnom računu u Sloveniji, koji mu je u međuvremenu odmrznut jer je protekao maksimalni rok za blokadu od deset godina. Značajna sredstva njemu i članovima njegove obitelji blokirana su i na nizu bankovnih računa u Hrvatskoj. Usto mu je blokiran i stan u Lovranu, veličine 144 m² koji je Prnjat, kako ga se tereti, kupio na ime svoje majke i platio ga 310.000 eura. Tu je bila i jahta Azimut vrijedna oko pola milijuna eura te Porsche 997 Turbo Coupe koji je prije desetak godina platio oko 150.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 19:52