LEŠ U ŠKRINJI

Presuda joj stiže na 500. dan u zatvoru: Kako je završilo suđenje Smiljani za Jasmininu smrt

Tužiteljica tvrdi da je Smiljana obmanjivala roditelje, njezin branitelj kaže da nema neoborivih dokaza
Smiljana Srnec
 Željko Hajdinjak/Cropix

Pet dana dijeli Smiljanu Srnec od 500. dana otkako je u zatvoru i upravo će na taj dan, u utorak 30. lipnja, čuti je li kriva ili nije za smrt svoje sestre Jasmine.

U sudnici varaždinskog Županijskog suda u četvrtak je održan posljednji sraz optužbe i obrane. Više od sata Irma Bagarić, zamjenica županijske državne odvjetnice, i čakovečki odvjetnik Krešimir Golubić, branitelj Smiljane Srnec, iznosili su svoje argumente za optužnicu i protiv nje.

Završno “mačevanje” uslijedilo je nakon što je predsjednik sudskog vijeća sudac Tomislav Brđanović odbio da sud ispita dvoje novih svjedoka koje je predložila obrana. Hoće li ljeto 2020. godine biti kobno za Smiljanu Srnec (45) kao što je ljeto prije 20 godina bilo kobno za njezinu 21-godišnju sestru Jasminu, čije je tijelo gotovo jednako toliko godina bilo skriveno u zamrzivaču u Novoj ulici 29 u Palovcu, gdje je otkriveno 16. veljače prošle godine.

Teške ozljede

Upravo je činjenica da je to tijelo toliko dugo bilo skriveno slojem leda ono što je Palovec dovelo na svjetske naslovnice, slučaj škrinja učinilo jednim od najintrigantnijih u hrvatskoj enciklopediji zločina, pa i tužiteljica nije propustila istaknuti tu posebnost.

- Na početku analize provedenih dokaza želim naglasiti da je posebnost ovog slučaja u tome što je leš žrtve Jasmine Dominić pronađen u zamrzivaču, gdje se nalazio oko 19 godina, a da se zamrzivač nalazio u hodniku obiteljske kuće, odnosno na mjestu gdje je bio vidljiv ukućanima, koji su cijelo to vrijeme živjeli u kući. Tijekom tih 19 godina, koliko se leš Jasmine Dominić nalazio u zamrzivaču, u obitelji Dominić-Srnec život je tekao normalno. U tom razdoblju Smiljana Srnec se udala i rodila dvoje djece, otac Martin Dominić je preminuo, kći Katarina Dominić-Srnec zasnovala je izvanbračnu zajednicu i također započela život sa svojim partnerom u istoj kući u kojoj se nalazio zamrzivač i u njemu žrtva Jasmina Dominić. Cijelo to vrijeme život obitelji Dominić-Srnec tekao je normalno i nitko se nije posebno pitao niti brinuo o tome gdje se nalazi Jasmina Dominić, je li živa ili mrtva - počela je svoj završni govor tužiteljica.

Upravo je to ono što danas pitaju mnogi, bez obzira na to jesu li uvjereni da je Smiljana Srnec ubila svoju sestru ili da nije - je li tko što znao, tko je znao i kako je moguće da je tijelo Jasmine Dominić bilo tako dugo u zamrzivaču. Dok je tužiteljica kronološki analizirala sve dokaze, a posebno dok je opisivala teške ozljede glave koje je zadobila Jasmina Dominić, Smiljana Srnec je zatvarala oči u sudnici, teško disala i plakala. Tužiteljica je “secirala” zašto smatra da je Smiljana Srnec kriva i zašto zaslužuje da ju se osudi i kazni po zakonu.

Stupanj sumnje

Govorila je tužiteljica kako je Smiljana svjesno obmanjivala svoje roditelje da je Jasmina živa, da je prema nalazu psihijatara osoba s poremećajem ličnosti, da je bila manipulator i da su svi iskazi svjedoka logički te da sve to upućuje na zaključak da se radi o osobi koja je, unatoč tome što je natprosječno inteligentna, sposobna usmrtiti drugoga. Ustvrdila je tužiteljica da u prilog optužbi idu i materijalni tragovi te da postoji zatvoreni krug indicija koji nedvojbeno ukazuje na to da je Smiljana Srnec usmrtila svoju sestru.

- Ne nalazim olakotnih okolnosti i predlažem da ju se proglasi krivom te da joj se izrekne višegodišnja zatvorska kazna - rekla je na kraju tužiteljica Irma Bagarić.

- Ovdje se sudi majci triju kćeri i dobroj i brižnoj majci. Od trenutka kad je optužena uhićena, traže se dokazi tko je ubio, ali neposrednog dokaza nema, a je li to zato što ih nije bilo, jer nisu nađeni ili nisu otkriveni, možemo samo nagađati - počeo je svoju završnu riječ odvjetnik Krešimir Golubić, branitelj Smiljane Srnec.

- Nije pronađeno nešto što bi bilo neoboriv dokaz. Ostaju dvije velike i bitne nepoznanice koje upućuju na velik stupanj sumnje u vjerodostojnost dokaznog postupka. Bris muške osobe. Zašto je vještak odustao od uzimanja brisa. Nije razjašnjen ni trag muške osobe na najlonskim čarapama. Je li to Martin Dominić - rekao je Golubić. Obrana tvrdi da je i policija nešto prikrivala.

- Tvrdili su da su zvali sve brojeve iz adresara Jasmine Dominić, ali nisu zvali nijednog liječnika, Vrhovni sud, zatvor u Zagrebu, estetskog kirurga Sinišu Glumičića i odvjetnika Rajka Mlinarića, danas suca Ustavnog suda. Te brojeve nema prosječni građanin Republike Hrvatske kao što je bila Jasmina Dominić - ustvrdio je Golubić. Što je želio s navođenjem brojeva Mlinarića i Glumičića, Golubić nije posebno naveo, ali riječ je o osobama čije brojeve imaju stotine, ako ne i tisuće ljudi.

Sijeda vlas

Osim spornog traga DNK, branitelj Smiljane Srnec istaknuo je posebno i sijedu vlas nađenu tijekom obdukcije te rekao da nemamo podatak o jedinom neposrednom tragu na tijelu žrtve.

- Očito je bilo još tragova, ali ih nitko nije analizirao - rekao je branitelj.

Podsjetio je i kako je Martin Dominić zaprijetio Dragi Sabolu, svojem šogoru, da će ga likvidirati zato što je angažirao vidovnjaka te da je Martin Dominić bio osuđivan zbog nasilja, pa čak i nasilja nad Smiljanom Srnec.

- Nijedan svjedok nije suvislo obrazložio kada je posljednji put vidio Jasminu Dominić. Ne može se utvrditi čak ni vrijeme ubojstva - rekao je Golubić i dodao da su svjedoci bili opterećeni onim što su pročitali u novinama.

- Jedino što je dokazano je da su obje imale teško djetinjstvo, da nitko nije znao što se događa u toj kući - zaključio je branitelj Smilijane Srnec. Na pitanje suca prihvaća li završnu riječ i svojeg branitelja te ima li šta dodati optužena je rekla samo: “Da”.

Iako je tijelo bilo golo, to nema nikakvu seksualnu konotaciju

Vještaci Goran Arbanas i Romela Krajačić iz Psihijatrijske bolnice Vrapče bili su pozvani na ročište kako bi ih obrana mogla pitati o dopunskom nalazu i mišljenju koje su dali nakon što je Smiljana Srnec iznijela svoju obranu, i koje se u bitnom ne razlikuje od onog što su već zaključili - da je u vrijeme ubojstva bila ubrojiva.

No, isto tako i da ima obilježja asocijalnog i narcističkog poremećaja ličnosti.

- Je li moguće da je laganje vezano uz školovanje počelo nakon 1990. godine, nakon što je u toj obitelji počinjeno teško kazneno djelo? - pitao je vještake odvjetnik Golubić.

- To je nemoguće ustanoviti - odgovorio mu je vještak Goran Arbanas. Vještak Romel Kovačić pojasnio je kako poremećaj ličnosti može imati i svoju genetsku podlogu.

- Smatrate li da sve osobe koje imaju asocijalni poremećaj ličnosti čine kaznena djela? - pitao je odvjetnik Golubić.

- Ne, imate osobe koje imaju asocijalni poremećaj ličnosti i vrlo su uspješne jer to znaju kontrolirati - odgovorio mu je vještak.

- Ukazuje li to što je tijelo bilo golo na određene seksualne konotacije? - bilo je sljedeće pitanje branitelja Simljane Srnec, s obzirom na to da je tijelo Jasmine Dominić bilo golo u škrinji, i bila je bez odjeće kad je ubijena.

- Ne, ne mora imati nikakvu seksualnu konotaciju. Mogla je osoba biti u kadi - odgovorio je vještak.

Upravo je pretpostavka da je Jasmina Dominić usmrćena u kadi jer nije bilo tragova krvi po kući u Palovcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:11