PONOVLJENO SUĐENJE

Presuda za smrt u kafiću u Zagrebu: Oslobodili ga krivnje jer se radilo o nužnoj obrani

Utvrđeno je da se optuženi branio od napada oštećenika koji je bio pijan, agresivan i fizički jači, objasnio je sudac

Ilustracija, policijsko vozilo

 Srdjan Vrancic/CROPIX

Na ponovljenom suđenju na Županijskom sudu u Zagrebu zbog usmrćenja Ivice Ivande u kafiću u Svačićevoj ulici u Zagrebu krajem 2017. godine, Nenad Majstorović (57) nepravomoćno je oslobođen krivnje jer se radilo o nužnoj obrani. Tako da će cijeli trošak suđenja i odvjetničku naknadu platiti porezni obveznici.

Prema optužnici zagrebačkog tužiteljstva, Majstorović se 30. prosinca 2017. godine nalazio u kafiću Kabrio u Svačićevoj ulici u Zagrebu. Kad je vidio da se Ivica Ivanda uvredljivo obratio njegovoj bivšoj supruzi Gordani, koju je pritom i odgurnuo, Majstorović je Ivandu slijedio do toaleta. Tad ga je Ivanda, kojemu je kasnije izmjereno 2,55 promila alkohola u krvi, zgrabio jednom rukom za vrat te ga upitao: "Kaj ti hoćeš?", nakon čega ga je primio s obje ruke za vrat i odgurao do šanka o koji ga je pritisnuo i presavinuo. Majstorović je tad sa šanka dohvatio nož dužine 32 cm koji mu je zario u desnu stranu prsišta. Ubodna rana bila je 21 centimetar. Vidjevši što je učinio, Majstorović je odmah otrčao do prve susjede tražiti pomoć te se vratio u kafić i pokušavao nesretnom Ivandi pomoći. Ali uzalud. U svoju obranu Majstorović je kazao da se ne smatra krivim jer se samo branio i nije imao kuda odstupiti. Izrazio je kajanje, a na suđenju prije dvije godine otkrio je i da pokojnikov grob posjećuje i uređuje.

- Nakon provedenog dokaznog postupka, utvrđeno je da se optuženi branio od napada oštećenika koji je bio pijan, agresivan i fizički jači jer je težio 130 kilograma za razliku od Majstorovića u ono vrijeme koji je imao 85 kilograma. Prema nalazu i mišljenju vještaka, radilo se o astemičkom afektu u kojemu optuženik uslijed jake ugroze za vlastiti integritet te u stanju bespomoćnosti i straha reagira impulzivno i odmah rukama hvata po šanku te uzima nož kojim ubada oštećenog u njemu najdostupniji dio tijela.

Vještak je naveo i da su kod okrivljenog sposobnosti shvaćanja vlastitog postupanja bile smanjene ne svojom voljom. Bila je to nužna obrana prema mišljenju vještaka koji je rekao da bi, da se sam nalazio u situaciji prosječnog počinitelja, vjerojatno slično reagirao - objasnio je presudu sudac Vjeran Blažeković, čije vijeće nije pronašlo elemente prekoračenja nužne obrane zaključivši da je optuženi jedino imao namjeru obraniti sebe i spasiti goli život.

Inače, prvi put Majstorović je bio osuđen na djelomično uvjetnu kaznu prema kojoj je 10 mjeseci trebao provesti u zatvoru dok je ostatak kazne od 14 mjeseci bio uvjet s trogodišnjim rokom kušnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:46