NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Presuda za ubojstvo Tomislava Sablje: Čovjek koji ga je usmrtio i bivši policajac su oslobođeni!

Sabljo je upucan u travnju prošle godine, u prepunom klubu Ritz

Kristijan Knego, prvi trenuci na slobodi

 Damjan Tadic/Cropix

Kristijan Knego (37), bivši zaštitar tvrtke "Bilić-Erić" i Dorian Mraković (26) nepravomoćno su oslobođeni krivnje za ubojstvo Tomislava Sablje (41), USKOK-ova optuženika iz akcije "Tebra". Odlukom suda obojica izlaze iz pritvora. Drugooptuženi je bio sada već bivši policajac Mraković (26), koji je oslobođen krivnje za pomaganje Knegi u ubojstvu.

image

Dorijan Mraković pušten na slobodu

Damjan Tadic/Cropix

Sud je utvrdio da je Knego djelovao u nužnoj obrani pa onda nema kaznenog djela. Kako nema kaznenog djela, ni Mraković nije mogao pomagati u počinjenju kaznenog djela, rekla je sutkinja. Snimka i iskazi svjedoka potvrđuju Kneginu obranu, dodala je sutkinja, koja je ocijenila kako je optužnica konstruirana tako da ni s čim nije potkrijepila da je Knego imao namjeru ubiti Sablju.

Odmah nakon objave presude Knegi i Mrakoviću skinute su lisice, uzbuđeni su se javili rodbini i sada na sudu čekaju završetak formalnosti kako bi nakon toga odšetali kao slobodni ljudi. Za medije nisu željeli davati izjave.

No pred novinare je stao Knegin odvjetnik.

- Temeljem dokaza u spisu, smatramo da je ovo jedina moguća presuda koju je sud mogao donijeti. Čuli ste objavi i sutkinju, mi nemamo potrebe pisati žalbu, rekao je nakon izricanja presude Knegin odvjetnik.

Na pitanje novinara kako se osjeća, rekao je da mu je pao kamen sa srca. "Naravno, žao mu je što se sve ovo dogodilo, ali nije imao izbora. Sud je to uvidio", rekao je i dodao kako će oni odmah danas biti pušteni na slobodu te da čekaju žalbu Županijskog državnog odvjetništva.

image

Objava presude Kristijanu Knegi i Dorijanu Mrakoviću za ubojstvo Tomislava Sablje

Damjan Tadic/Cropix

Za što su optuženi?

Ubojstvo se dogodilo u zagrebačkom noćnom klubu Ritz u Ulici Florijana Andrašeca, 22. travnja prošle godine oko 4.30 sati.

Mraković je Knegi iz svog automobila donio pištolj Browning SA iz kojeg je Knego u Sablju ispalio nekoliko hitaca, a prvi je već bio smrtonosan. Ubojstvo se dogodilo u prepunom noćnom klubu i sve su snimile nadzorne kamere.

Sukobu je prethodio sukob Sablje sa zaštitarima, u njegovoj se ruci u jednom trenutku našao revolver koji je on usmjerio prema Knegi. Knego je u svojoj obrani tvrdio kako je upozorio Sablju da ga spusti, a onda je u jednom trenutku zapucao i smrtno ranio Sablju.

U vrijeme ubojstva u klubu su bila i trojica specijalaca ATJ Lučko, nakon pucnjave nastala je panika, a gosti su bježali van. Knego je uhićen u klubu, Mraković je uspio otići, ali se istog dana javio u sjedište policije u Heinzelovu i donio pištolj.

Prije objave presude održane su završne riječi tužitelja i obrane okrivljenih. Tužiteljica je smatrala dokazanim ubojstvo Sablje, a obrane optuženika osporavale su navode optužnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:08