SUDSKA ODLUKA

PRESUDA ZA VANDALSKI GRAFIT Na pročelju išarao 'ZM' i za to dobio istu kaznu kao i bivši ministar Petar Čobanković u aferi Planinska!

Da stanari na Trešnjevci kojim slučajem nisu ugradili nadzorne kamere na ulazu u zgradu, vandala nikad ne bi otkrili i uhvatili

Tog prohladnog četvrtka u prosincu 2014. godine, oko pola sata iza ponoći, 22-godišnji Marko Biljan otvorio je crni sprej za lakiranje i njime išarao pročelje zgrade u Ulici Vjekoslava Novotnija na Trešnjevci, u blizini hotela Panorama, napravivši mrlju nepravilnog oblika.

To mu “umjetničko” izražavanje očito nije bilo dovoljno pa je potom na susjednoj zgradi, odmah do ulaznih vrata, ispisao slova ZM koja je potom precrtao jednom crtom. I za to je dobio kaznu zatvora od 8 mjeseci.

Jutarnji list posjeduje prvu presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu za vandalsko šaranje pročelja stambene zgrade.

Crni sprej

Da stanari kojim slučajem nisu ugradili nadzorne kamere na ulazu kako bi se “obračunali, spriječili, ali i uplašili” susjeda Davora F. u daljnjem demoliranju zajedničke imovine, možda nikad ne bi bio otkriven vandal koji se pod okriljem noći “izrazio” na zidu njihove zgrade, pritom negodujući protiv Zdravka Mamića. Biljan je, doznajemo, stari policijski znanac zbog niza imovinskih delikata, nasilničkog ponašanja i zloporabe droge, koji je prijateljevao upravo s problematičnim susjedom Davorom, a u vrijeme (ne)djela imao je ruku u gipsu i bio u društvu još četiriju osoba, od kojih su dvije prepoznali susjedi.

- Tu večer bio sam kod prijatelja Karla, nekoliko brojeva dalje. Odlučili smo ići u grad pa sam mu, prolazeći pokraj kućnog broja 3, rekao da mi posudi crni sprej. Znao sam da ga ima. Ispisao sam slova ZM kraj ulaznih vrata, koja sam potom precrtao u znak protesta protiv Zdravka Mamića. Sprej sam vratio Karlu koji ga je zatim bacio u kontejner za smeće - rekao je to policiji u veljači 2015., istaknuvši da mu je žao.

Dva mjeseca kasnije, ponovno je zaglibio u policiji jer su ga povezali i s krađom mobitela u parku na Tomislavcu. I tada je, kao po špranci, izrazio žaljenje.

Iza rešetaka

- Šaranje fasade bilo je glupo. Malo sam si popio, a što se tiče mobitela, poznanik mi ga je posudio da telefoniram, ali mu ga onda jednostavno nisam vratio. Radim u autopraonici, živim s roditeljima i molim bilo koju kaznu osim zatvorske - zavapio je uhvaćeni vandal.

Sudac Marko Benčić objedinio je oba kaznena djela (uništenje tuđe stvari i krađa) te ga je osudio, prema DORH-ovu prijedlogu, na godinu dana zatvora koji mu je zamijenjen sa 730 sati rada za opće dobro. Riječ je o jedinstvenoj kazni jer je za šaranje po zidu dobio osam mjeseci a za krađu mobitela pola godine. Usporedbe radi, bivši ministar poljoprivrede Petar Čobanković za aferu Planinska, nedjelo teško čak 30 milijuna kuna, morao je odraditi isti broj sati guleći krumpire.

S izvršavanjem sankcije

Biljan je trebao početi 13. travnja ove godine u Domu za starije i nemoćne na Trnju, no otada ignorira pozive probacijske službenice koja je u razgovoru s njegovom majkom doznala da joj “sin tvrdi kako uredno svakodnevno izvršava sankciju”. S obzirom na utvrđeno, kao i na prijedlog sudu da se preispita izrečena sankcija oko rada za opće dobro, ne treba isključiti mogućnost da je prokockao šansu i da će ipak svoj grijeh “otplatiti” iza zatvorskih rešetaka.

Novčana kazna

Prema riječima suvlasnika u zgradi na Trešnjevci koju je oštetio za 1800 kuna, ni novčanu kaznu još nije uplatio. Za obnovu pročelja prije nekoliko godina uložili su nemalih 120.000 kuna, da bi ga preko noći, dodaju, uništio problematični mladić. Zadovoljni su samo, kažu, jer im se isplatilo ulaganje u videonadzor koji su platili 6000 kuna, i pomoću kojeg su ga na kraju i ulovili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:34