KRAĐA TEŠKA 3,4 MIL.

Presuda za veliku pljačku zlatarnice u Splitu: Rus dobio 2,5 godine zatvora, drugi oslobođen

S polica i pulta uzeli su 575 zlatnih privjesaka, 300 zlatnih lančića, 684 zlatna prstena, 142 narukvice, 28 pari naušnica...
Pljačka zlatarnice u Splitu

Na splitskom Općinskom sudu u srijedu je, zbog teške krađe odnosno pljačke zlatarnice "Đonlić" u centru Splita početkom studenog 2019. godine, na dvije i pol godine zatvora nepravomoćno osuđen 43-godišnji ruski državljanin Georgij Babin Vasiljević. Njegov sunarodnjak kojeg se teretilo za istu stvar, Denis Ziuzin Nikolajevič (43), pak, oslobođen je krivnje. Osuđenim Rusu produljen je istražni zatvor do 12. siječnja 2021. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Optužnica ODO-a teretila ih je da su 4. studenog prošle godine zajedno s još jednom osobom provalili u vremenu od 2.08 do 2.21 sati u noći u navedenu zlatarnu u Kružićevoj ulici u Splitu tako što su daljinskim upravljačem otvorili rolo vrata, a onda su ušli unutra i s polica i prodajnog pulta uzeli 575 zlatnih privjesaka raznih oblika, 300 zlatnih lančića, 684 zlatna prstena, 142 narukvice iste kovine, 28 pari naušnica, 14 zlatnih broševa, 18 igala za kravatu i biserni lančić oštetivši vlasnika zlatarne za preko tri milijuna i 412 tisuća kuna.

Osuđeni je Rus priznao svoju ulogu u pljački tvrdeći da Nikolajevič nema nikakve veze s krađom te da je dolaskom u apartman u Podstrani zatekao njega u susjednom apartmanu s djevojkom i da su povremeno ručali i išli na plažu zajedno. Spomenuo je u svojoj obrani da su zlatarnu s njim orobili izvjesni Vasilij i Mihail s kojima je u Bauhausu dva dana prije pljačke kupio čekić te dva prijenosna radiouređaja što je policija otkrila pregledom snimki video nadzora tog trgovačkog centra.

- Ovakvu odluku sam očekivao jer optužba nije ponudila niti jedan dokaz koji bi mog klijenta povezivao s kaznenim djelom za kojeg ga se teretilo. Sama činjenica da je ruski državljanin nije dovoljna sama za sebe da bude osuđen jer to nije niti indicija, a kamoli nekakav dokaz - komentirao nam je nakon izricanja presude Vinko Gulišija, odvjetnik oslobođenog Rusa.

Spektakularna pljačka zlatarnice u centru grada izazvala je veliku pozornost javnosti, a policija je brzo otkrila da su je izveli stranci. Na objavljenoj snimci video nadzora vidjela su se trojica pljačkaša kako prazne police zlatarne.

Denis Ziuzin Nikolajević je uhićen nakon što je izašao iz zgrade u Podstrani dok je Georgij Babin Vasiljevič policiji pokušao pobjeći skačući kroz prozor. Na leđima je imao crni ruksak pun ukradenog zlata i to točno onoliko zlata za koliko je osuđen na dvoipolgodišnju zatvorsku kaznu. U apartmanu u Podstrani u kojem je boravio osuđeni Rus nađena su i dva prijenosna radio uređaja i digitalni kodni sistem - daljinski upravljač marke “Pandora”. Nađen je i građevinski čekić na kojem naknadno nije izoliran uzorak pogodan za utvrđivanje DNK kao ni upotrebljivi otisci prstiju.

Optužba je smatrala da je dokazano da su obojica sudjelovala u krađi, no sutkinja Ivana Kanaet Samardžić nije tako zaključila iz svih izvedenih dokaza. Spomenimo i to da u ovoj priči nikad nije otkriveno tko je bio treći sudionik razbojstva. Po ovoj presudi ispada da je jedino dokazano da je pljačkaš bio Vasiljević, a ostala dvojica nisu otkrivena jer je, eto, jedan od prvotno okrivljenih oslobođen krivnje.

Slobodna Dalmacija je detaljno pratila tijek slučaja te se pisalo tada je ruskim pljačkašima smještaj prilikom dolaska na područje Splita našla njihova sunarodnjakinja Svetlana. Nakon što je ona preuzela ključeve apartmanu u Podstrani u listopadu 2019. godine tamo se prvi smjestio izvjesni plavokosi Rus, čiji identitet do danas nije poznat. I on i Svetlana su nestali nakon što su u studenom s hrpom ukradenog nakita u istom apartmanu uhićena gore navedena dvojica, piše Slobodna Dalmacija.

I sama vlasnica apartmana u Podstrani je također porijeklom iz te države. Natalija R. živi u Njemačkoj i ključeve apartmana u prizemlju novogradnje na predjelu Strožanca je povjerila poznanici kojoj je u listopadu rekla da će ih preuzeti njena prijateljica Svetlana čim dođe iz Moskve. Svetlana je kasnije viđena u društvu plavokosog Rusa, nižeg i mršavije građe koji je tamo živio. Ni jedan od uhićene dvojice nije kasnije prepoznat kao Svetlanin pratitelj iz Strožanca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 21:22