UŽAS U GRAČANIMA

Pretučeni prijatelj Dražena Ladića koji je sedam sati krvario u dvorištu, i dalje u teškom stanju, spasio ga susjed!

I dok se Hojski na bolničkoj postelji KBC Zagreb bori za život gdje mu je utvrđen intercelebralni hematom i prijelom donjih ekstremiteta, mještani Gračana su zgroženi vandalizmom
 Darko Tomas / CROPIX

ZAGREB - Razvaljena ograda obiteljske kuće u zagrebačkoj Medvešćini, krhotine stakla i razbijeni pehari, novčanik i zdravstvena iskaznica jedne mlade djevojke, sunčane naočale, nekoliko velikih lokvi krvi i u besvijesnom stanju na tlu krvav bivši poduzetnik i pasionirani igrač golfa Nenad Hojski(58) ...prizor je to koji je dočekao 21.srpnja oko 10 sati njegovog susjeda Martina B. koji mu je doslovce spasio život! Hojski je, naime, najmanje sedam sati lagano krvario nakon što je brutalno premlaćen i potom ostavljen u gluho doba noći u nedjelju u vlastitom dvorištu. Zahvaljujući hrpi dokaza, policija je vrlo brzo stavila lisce na ruke glavnim krivcima F.H.(25), S.U.(26) i V.M.(25), koji su Hojskog pretukli zbog pehara! Naime, Hojski je iznajmio skupini mladih svoju kuću kako bi proslavili rođendan jedne djevojke. Najmanje 12 uzvanika dovezlo se u tri auta do imanja Hojskog. Na raspolaganju su imali dvorište, kuću, sojenicu sa klupama, roštilj i hektolitre alkohola koji su donijeli sa sobom. Pred fajrunt oko 2,30 sati, većina gostiju se razišla te je vidjevši krš i lom u dvorištu, Hojski prigovorio 26-godišnjem S.U. da mu vrati ukradeni pehar. Uzavrele alkoholne strasti proradile su u mladiću pa je izbila svađa a potom i fizički obračun u koji su se uključila i druga dvojica 25-godišnjaka. Hojskog su nokautirali u glavu i bacili ga na pod gdje su ga nastavili dalje divljački udarati šakama i nogama po cijelom tijelu. Vidjevši da se više nije u stanju ni ustati a kamoli im suprotstaviti, mladići i jedna djevojka su doslovce izbili vozilom dvorišna vrata i odvezli se u noć.

I dok se Hojski na bolničkoj postelji KBC Zagreb bori za život gdje mu je utvrđen intercelebralni hematom i prijelom donjih ekstremiteta, mještani Gračana su zgroženi vandalizmom nad „mirnom i dobrom dušom koju su izigrali svi“.

-Šetao sam te nedjelje oko 10 sati psa puteljkom uz njegovu kuću i ostao šokiran onim što vidim. Krv, staklo, novčanik sa dokumentima neke djevojke, automatska dvorišna ograda odbačena u stranu, tragovi automobilskih guma ofarbani krvlju... Odmah sam zvao policiju, ali nisam se usudio ulaziti unutra. Brzo je došla i Hitna pomoć. Ulicu su zatvorili pa su bolničari sami gurali kolica do kuće i natrag. Policajci su uzeli od mene izjavu i samo mi rekli: „Spasili ste mu život“. Srce mi je zaigralo. Preplavile su me emocije. Ako sam dobro napravio, ponosan sam na to. Što se odvijalo u kući, ne znam. Bučili su, slavili, muzika je treštala. Uglavnom cajke. U jednom trenu, kad sam vidio dokumente od nepoznate djevojke, palo mi je kao i većini na pamet da je vlasnica novčanika možda ubijena, utovarena u auto i odvezena. Na kraju je ustanovljeno da je živa, i da je samo bila pijana - prisjetio se kobne nedjelje Martin B. koji Hojskog, zapravo, zbog njegove povučenosti i ne poznaje dobro. Zna, kao i svi ostali mještani Gračana, da je nekad bio imućan te da je posljednjih godina spao doslovce na prosjački štap.

Susjedi kažu da je te subote bilo tek drugi puta da je iznajmio svoj dom za neku feštu.

-Imao je zastupništvo za nabavu medicinske opreme za bolnice. A za vrijeme bivše Jugoslavije bio je prvak u golfu. Obišao je svijet. Osvojio niz nagrada i priznanja. Prilikom prodaje kuće u Jurjevskoj, ostao je kratkih rukava i kupac, jedan ginekolog, s kojim se mijenjao za nekretninu uz nadoplatu, prevario ga je i ostao mu dužan tadašnjih 70 tisuća DEM-a. Neno danas životari. Radio je zadnje u Jaski na sređivanju dokumentacije za popis stanovništva. Ako fizički nekom ne pomogne, nema za kruh. Golf mu je sad samo san. Bivši golman Dražen Ladić mu je često navraćao . Igrali su zajedno i vježbali golf u Mokricama. A Ladić je čak u njegovoj garaži imao parkiran svoj arhivski primjerak Mercedesa. Danas živi od pehara uspomena i ponekog posla u fušu - ispričao nam je drugi susjed Hojskog dodavši kako je propali poduzetnik prije par godina požalio što je iznajmio to isto imanje za proslavu Nove Godine za 1000 kuna, jer je za uzvrat dobio demoliranu kuću.

Dok je bio pri novcu, Hojski je ulagao i u umjetnine, a kad ga je stisla neimaština, počeo je sve, pojašnjavaju još susjedi, prodavati.

-Nekad je vozio veliki BMW, a sada pješači. Nema ništa. Ali spoznaja da ga je pijana bagra pretukla i bez imalo kajanja ostavila da zamalo umre, je za osuditi. Neno je kao curica. Duga kosa, blag pogled. Manje fizičke građe i ni malo agresivan. Znao je otići na staro okupljalište sa svojim prijateljima u Kerempuh, ali daleko od onih iz tzv.vip loža čije je stalne goste, također, dobro poznavao - zaključuju susjedi Hojskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:51