MUP OBJAVIO REZULTATE KONTROLE

'PRETUKA JE CURU, A ON MENI KAŽE DA OČITO IMA ŽENA KOJE TO TRAŽE' Utvrđeno jesu li teške optužbe na račun glasnogovornika policije istinite

 
Elis Žodan (u krugu)
 CROPIX

Isti dan kad je MUP objavio rezultate nadzora unutarnje kontrole u PU zadarskoj zbog slučaja Daruvarac, u emisiji “Provjereno” Nove TV objavljeno je nekoliko snimki telefonskih razgovora majke pretučene 18-godišnje djevojke s djelatnicima zadarske policije od kojih je prestravljena žena tu večer tražila zaštitu i bržu reakciju u hvatanju Darka Kovačevića (31) koji je krvnički pretukao njezinu kćer.

Uz transkripte pet-šest razgovora s policijom, majčina prijateljica je prepričala i svoj razgovor s glasnogovornikom zadarske policije Elisom Žodanom. “Pretuka je curu, j****e, bocom izbio zube drugoj. Kaže on meni, pa očito ima u Zadru tih žena koje tako traže, ja govorim što takve traže. J****e, krkan si obični, ja govorim.” Iz prepričanog razgovora proizlazi da je glasnogovornik Žodan potpuno neprimjereno komentirao napad na mladu djevojku. Na naš upit je li to stvarno rekao, Žodan je odgovorio: “Nemam komentara. To je rekla-kazala”.

Spora reakcija

Njegova navodna izjava bila je, među ostalim, predmet završenog nadzora unutarnje kontrole, no prilikom provedene istrage navodi koji se pripisuju Žodanu nisu potvrđeni. Sankcije koje bi trebao poduzeti načelnik PU zadarske Anton Dražina odnosit će se na tri, moguće četiri djelatnika zadarske policije, od dežurnog šefa smjene do nekih drugih policijskih djelatnika na višim funkcijama koji nisu, prema mišljenju unutarnje kontrole, dovoljno brzo i efikasno reagirali na prijave majke pretučene djevojke.

- Bitno je da unutarnji nadzor nije utvrdio namjerne propuste, odnosno zataškavanje, za što se policija danima optuživala u medijima kad je u pitanju bio slučaj Darka Kovačevića. Odnosno, da nije bilo zloporabe i namjernih propusta. Unutarnja kontrola utvrdila je odgovornost u dinamici postupanja i za to će neki djelatnici biti disciplinski sankcionirani - ističu u zadarskoj policiji, dodajući da propusti u postupanju nisu utjecali na tijek i kvalitetu kriminalističke istrage.

Naime, unutarnja kontrola u potpunosti je rekonstruirala postupanje djelatnika policije u noći kad je djevojka pretučena. Te srijede 13. lipnja u kafić Chill out Darko Kovačević je došao u društvu 18-godišnje djevojke u 21.37 sati. Odmah na ulazu udario joj je šamar i ona je sjela za stol s prijateljicom.

Iživljavanje

U 21.45 Kovačević odvlači djevojku u WC i tamo se, iza zatvorenih vrata, zadržavaju oko pola sata. U 22.17 sati Daruvarac izlazi iz toaleta i djevojku vuče za kosu do središta kafića gdje počinje njegovo iživljavanje koje traje do 22.19 sati, dakle dvije minute. Tukao ju je šakama, nogama, gazio ju je... Odmah nakon toga Daruvarac izlazi iz kafića i odlazi, a za njim izlazi i premlaćena djevojka. Prvu dojavu o događaju dobio je Centar 112, kojemu je prijavljena tučnjava u kafiću, u 22.20 sati. U 22.24 sata Centar 112 dobiva novi poziv koji se prosljeđuje Hitnoj pomoći radi intervencije jer u tučnjavi ima ozlijeđenih osoba.

U 22.27 sati na Meladu je upućena policijska patrola pa interventna policija. Unutarnji nadzor je nadalje utvrdio da su policiji Daruvarca nekoliko puta tijekom noći tražili u njegovoj kući, ali ga nisu pronašli do 10 sati ujutro idućeg dana. Istodobno je policijska patrola čuvala kuću majke i napadnute djevojke. U traženje Daruvarca bile su uključene dvije policijske postaje u koordinaciji s OKC-om, no propusti su počinjeni u smislu brzine i efikasnije reakcije na poziv majke da se uhvati počinitelja i prikupi više relevantnih informacija o kaznenim djelima koja je Daruvarac počinio.

Bit će stegovnih postupaka

Čim primim izvješće, poduzet ću određene mjere sukladno preporukama koje se navode u nalazu unutarnje kontrole. Vjerojatno će to biti stegovni postupci protiv određenih djelatnika u policiji - izjavio je Anton Dražina, načelnik PU zadarske. - Izvješće unutarnje kontrole ide u ruke službenicima za zakonitost postupanja. Oni će ocijeniti odgovornost policijskih djelatnika i predložiti mjere prema disciplinskom sudu. U ovom trenutku ne mogu govoriti koliko će policijskih djelatnika biti podvrgnuto mjerama - kaže Dražina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 23:28