PREVARA

Pretvarao se da je policajac pa umirovljenici iz Rijeke uzeo 390.000 kn: Uvjerio ju je da ima lažne novčanice

Pustila ga je u stan gdje joj je rekao da mu preda sav novac koji ima kod kuće kako bi ga se provjerilo i pa vratilo

Ilustracija hrvatske novčanice

 Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Lažni policajac postao je bogatiji za 390 tisuća kuna koje mu je, na osnovu odrađenog prevarnog igrokaza, predala naivna riječka umirovljenica.

Naime, nepoznati varalica telefonom je nazvao 71-godišnju ženu predstavivši joj se kao policijski službenik. Potom joj je prodao priču kako mora provjeriti novčanice koje ima kod kuće jer postoji sumnja da je riječ o krivotvorinama. Paralelno s tim telefonskim pozivom, na vrata stana pozvonio joj je drugi muškarac koji se naivnoj ženi predstavio kao policijski agent u civilu. Otvorila mu je vrata i povjerovala da je tog gosta-policajca poslao njegov kolega s kojim je upravo toga trenutka razgovarala na telefon.

Pustila ga je u stan gdje joj je rekao da mu preda sav novac koji ima kod kuće kako bi ga se provjerilo i potom vratilo nazad. Povjerovala je u njegove riječi te mu predala ukupno 390 tisuća kuna, a kako joj on novac nije vraćao i vrijeme je prolazilo, prevaru je odlučila prijaviti policiji.

- Opisanim događajem još jednom podsjećamo građane da policijski službenici ne obavljaju poslove preuzimanja tzv. lažnih novčanica ili nakita od građana pa ih upozoravamo da ne vjeruju nepoznatim osobama koje se predstavljaju kao policajci. Ovakvi počinitelji najčešće zlouporabljuju zdravstveno stanje građana ili njihovu starosnu dob pa ih uvjere u lažne činjenice te potom materijalno oštete. Napominjemo da svaki policijski službenik prilikom postupanja uvijek pokaže svoju policijsku značku i službenu iskaznicu, stoga pozivamo građane da provjere s kime komuniciraju prije nego što takve osobe puste u svoj dom ili im predaju novac te druge predmete. Ako posumnjate da je riječ o počinjenju neke kažnjive radnje odmah se javite u policiju na broj 192 - opetovano apeliraju iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 20:05