BUDITE OPREZNI

Prevaranti napravili lažnu stranicu e-Građani, mladić nasjeo pa mu blokiran bankovni račun: Evo kako sve funkcionira

U tekstu poruke se navodi kako mu je Republika Hrvatska odredila financijsku pomoć za stanovanje u iznosu od 250,89 €

Nova online prevara

 Pu Istarska/

U virtualnom svijetu pojavila se lažna stranica e-Građani, čime je policija zabilježila još jedan novi oblik računalne prevare.

Naime, alarm se upalio kad je rovinjska policija zaprimila prijavu 23-godišnjeg mladića koji im je rekao da je zaprimio lažnu e-poruku naznačenu kao "potvrda o prihvaćanju automatskog zahtjeva za pomoć u stanovanju" te da mu je bankovni račun blokiran.

U tekstu poruke se navodi kako je Republika Hrvatska primatelju emaila odredila financijsku pomoć za stanovanje u iznosu od 250,89 € i da se sustavu e-Građani zbog sigurnosti može pristupiti samo putem QR kôda i pristupne lozinke koja je važeća narednih 48 sati.

- Oštećeni je slijedeći upute iz poruke pristupio svojem bankovnom računu, nakon čega mu je račun blokiran. Policija nastavlja poduzimati mjere i radnje na utvrđivanju okolnosti ove računalne prijevare. Proteklih dana na veći broj adresa elektroničke pošte različitih primatelja u Hrvatskoj dostavljena je lažna poruka naslova ‘‘Potvrda o prihvaćanju automatskog zahtjeva za pomoć u stanovanju‘‘, u potpisu koje se navodi Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. U poruci se navodi odobrenje ‘‘zahtjeva za pomoć u stanovanju za 2023. godinu‘‘. Pravo koje se u poruci navodi ne postoji u hrvatskom sustavu socijalne skrbi stoga upozoravamo građane da se radi o prijevari. Upozoravamo sve primatelje navedenih poruka da se radi o lažnim porukama, odnosno pokušaju prijevare, te upozoravamo građane da ne otvaraju niti koriste poveznice unutar poruka. Savjetujemo da poruku obrišete i da na nju ne odgovarate - kažu iz PU istarske.

image

Nova online prevara

Pu Istarska/

Ne bi li se u budućnosti izbjegli ovakvi događaji, policija je priopćila nekoliko savjeta koji pomažu da se smanji broj online prijevara, odnosno koji indikatori mogu upućivati da se radi o internetskim prijevarama:

- Nude vam novac

- Ako ste zaprimili neočekivanu poruku u kojoj vam nude financijsku pomoć, budite na oprezu! Napadači koriste loše financijske situacije i želju za novcem kako bi prevarili građane.

- Koriste QR kod kao poveznicu

- Ako vas u e-pošti navode da skenirate QR kod radi veće sigurnosti, nemojte to napraviti! Korištenjem QR koda napadači lakše skrivaju stvarnu adresu stranice na koju vas vode i navode vas na pristup stranici putem mobitela na kojem je teže prepoznati prijevaru zbog manjeg ekrana.

- Vode vas na lažnu stranicu na kojoj morate ostaviti svoje osobne podatke

- Skeniranjem QR koda dolazite na lažnu stranicu koja oponaša izgled e-Građani sustava i pristupne forme u obliku prijave tokenom internetskog bankarstva. Provjerite URL stranice na kojoj se nalazite i usporedite ga sa službenom stranicom.

- Tjeraju vas na brzu reakciju i unos osobnih podataka

- ‘‘Lozinka za pristup vrijedi još 48 sati‘‘. Stvaranjem osjećaja hitnosti napadači vas tjeraju na brzu reakciju i žele da djelujete nepromišljeno i bez kritičkog razmišljanja predate svoje osobne podatke!"

- Ako išta dobijete od ovoga, javite se svakako na 192 - naglašavaju iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. srpanj 2024 05:15