KORISTE AKTUALNU SITUACIJU

PREVARANTI U JEKU KORONAKRIZE VREBAJU NAIVNE GRAĐANE Policija otkrila što sve rade: 'Lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, prilaze svojoj žrtvi'

 
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Zagrebačka policija upozorila je građane na prevarante koji koriste aktualne okolnosti radi prijevara i pozvala ih na dodatni oprez te samozaštitno djelovanje.

''Treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu. Obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan'', upozorila je u četvrtak policija.

U Policijskoj upravi zagrebačkoj ističu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima i kako je rizik veći što je žrtva starije životne dobi. Pritom je, dodaju, samozaštitno ponašanje jako bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara.

Zagrebačka policija podsjetila je građane da, ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, to nipošto ne čine bez prethodne provjere o kome se radi. Takve osobe, dodaju, spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe, a samo kako bi iskoristili lakovjernost potencijalnih žrtava.

U policijskom upozorenju se građani pozivaju na poseban oprez s 'nepoznatim gostima' pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi 'najavili' svoj dolazak. Policija upozorava građane da kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba ne otvaraju kućna vrata dok ne provjere tko je i što želi. Uz to, policija je upozorila građane da ne nasjedaju na trikove poput raznih ponuda i prodaje.

''Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično). U slučaju sumnje odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama radi njihovog lakšeg otkrivanja'', poručila je PU zagrebačka.

Policija je preporučila građanima da se na daju impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, njegovom titulom, ljubaznošću, bespomoćnošću ili dobrom prilikom za kupovinu. Uz to, građanima je preporučeno da od sumnjive osobe zatraže na uvid dokument s fotografijom ili službenu iskaznicu za službene osobe te da to provjere kroz 'špijunku' ili s otvorenim vratima, ali obavezno uz korištenje sigurnosnog lanca. Ukoliko sumnjiva osoba uporno pokušava ući u dom, građanima se savjetuje da u pomoć pozovu susjede i obavijeste policiju.

Radi što bolje suradnje, policija je građane pozvala da zapamte izgled sumnjivca i zapišu karakteristične oznake automobila kojim se koristi nepoznata osoba. Također, preporučeno je nediranje stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi koji mogu poslužiti za otkrivanje i hvatanje počinitelja.

Internetski prevaranti iskorištavaju strah od koronavirusa

Policija je pozvala na oprez kod otvaranja e-pošte zbog tzv. phising kampanja u kojima internetski prevaranti, iskorištavajući srah od koronavirusa, kradu podatke s računala.

MUP je izvijestio da je od Nacionalnog CERT-a obaviješten o započetim "phishing kampanjama" koje pokušavaju iskoristiti epidemiju koronavirusa i e-mail porukama uvjeriti korisnika da pokrene maliciozni kod na svom računalu.

U jednoj od takvih kampanja napadači se predstavljaju kao Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i nude sadržaje poput upozorenja iz zdravstvenih centara, informacija o širenju virusa, savjeta stručnjaka za zaštitu od zaraze i analiza o utjecaju virusa na gospodarske sektore ili druga područja.

Uz to, nepoznati počinitelji putem elektroničke pošte šalju ponude o ulaganju u lijekove i cjepiva, a nude i proizvode za zaštitu te 'zanimljive' činjenice i snimke bolesti, kao i 'važne' izjave o 'izvoru' virusa u kojima se ističe ljudska odgovornost iz određenih zemalja, kažu u MUP-u.

"Kod ove kampanje naslov e-pošte je 'An important COVID-19 update for our community', a pošiljatelj se lažno prikazuje ovisno o primatelju ([email protected]šalje). Privitak se distribuira pod imenom COVID-19.img", izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Analizom je utvrđeno da se preuzimanjem te datoteke na računalo s Windowsima sprema arhivirana zlonamjerna datoteka 'Chance.exe' koja pokreće 'loader' za trojanski konj 'Agent Tesla'. "Radi se o poznatoj vrsti trojanskog konja koji preuzima podatke iz računala i šalje ih napadaču", kažu u policiji.

Građane pozivaju na dodatan oprez kod otvaranja e-pošte, korištenje antivirusnnih i anti-malware alata, ali i da prijave bilo kakve zlonamjerne online aktivnosti vezane uz COVID-19. (Hina)

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2021 19:12