ŽRTVE IZ OGLASA

Prevarantica iz Slavonije uspavljivala ljude i potkradala ih: ‘U Nescafeu 2u1 bilo je omamljujuće sredstvo‘

Ništa od toga što mi se stavlja na teret nije točno. Nisam bila kod tih osoba u stanovima niti iste poznajem, branila se Mandica K.

Ilustrativna fotografija

 Marko Todorov/CROPIX

Slavonka Mandica K. (65) pregledavala je hrvatske oglase samo s jednim ciljem - da se domogne onoga što nije njezino. U tu svrhu glumila je kupce stanova, stavljala se u uloge najmoprimaca, a nudila se i kao srodna duša kako bi, potom, prema ustaljenom scenariju, odabrane žrtve uspavala i pokrala. Policija joj je ipak stala na kraj, a Općinski kazneni sud u Zagrebu izrekao joj nepravomoćnu presudu od četiri godine i šest mjeseci zatvora.

S jednim od umirovljenika iz zagrebačkog Španskog, kojega je uspavala i pokrala, razgovarali smo odmah nakon nemilog događaja te 2013. godine. A on, baš kao i nekolicina drugih oštećenih, opisali su tad nepoznatu kradljivicu kao osobu krupnije građe, crne prosijede kose i izrazito velikih grudi.

Pa je tako prema optužnici Mandica K. u Zaprešiću obmanula K. K. M. koja je prodavala stan. Predstavila joj se usput uz kavu da je medicinska sestra i pritom ponudila masažu. Ženu je polegla na krevet, na oči joj stavila hladni oblog i usput ukrala zlatni lančić i novac iz novčanika. Zatim se javila i na oglas Zagrepčanina B. G. koji je oglasio da traži žensku osobu za suživot. Kad mu je pokucala na vrata stana u Španskom, B. G. nije pomišljao u njezine loše namjere. Predložila mu je da popiju kavu i da se bolje upoznaju.

No ta kava bila je posebna jer je Mandica alias Nada sa sobom donijela paketić Nescaféa 2 u 1 u kojemu je bilo i omamljujuće sredstvo. Umirovljenik je ubrzo zaspao, a ona mu je ukrala iz ormara 12.000 kuna. Nedugo potom, prema optužnici, Mandica K. omamila je i M. B. u susjednom kvartu dok je glumila zainteresiranost za najam stana. Uz klasičnu ponudu da popiju usput kavu, i najmodavki je u šalicu ubacila nepoznato sredstvo, a čim je vlasnica stana zaspala, prevarantica joj je ukrala novac.

I vremešni Z. Š. sa Srednjaka bio je u potrazi za družicom te se i on, nakon što mu je u njegovu domu skuhala kavu, naspavao. A kad se probudio, nije bilo ni nje ni zlatnog nakita.

Osim po Zagrebu i Zaprešiću, prevarantica je operirala i po Oroslavju te Kolenici. Prema optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, ukupno devet puta, a na teret joj se stavljaju i krađe te teške krađe kao i računalna prijevara s obzirom da je prisvajala bankovne kartice svojih žrtava te podizala novac s bankomata.

- Ništa od toga što mi se stavlja na teret nije točno. U inkriminiranom periodu 2013. ja nisam bila kod tih osoba u stanovima niti iste poznajem. Jedino znam A. P. kod kojega sam odlazila sa svojim ocem jer sam u tom stanu spavala i bila najmoprimac. Sa A. P. sam imala korektan odnos, bilo je to obostrano povjerenje i on mi je pokazao gdje drži 10.000 eura u jednoj kutijici pod ključem. Imao je problematičnog zeta koji je pio, a toga dana sam doista bila u stanu, on se loše osjećao. A bila je i još jedna ženska osoba, pa ne znam zašto je mene prijavio, a ne nju.

Valjda je to učinio na nagovor drugih. Samo prepoznavanje u policijskoj postaji je bilo navrat-nanos. Sjećam se da je bilo više od 100 oštećenika koji su prolazili kraj prostorije gdje sam ja sjedila i mogli su me vidjeti, a policajac im je rekao: 'Evo, ptičica je tu'. Htjela bih napomenuti da su se i nakon mog odlaska na izvršenje zatvorske kazne u Požegu takva kaznena djela nastavila činiti - zaključila je žena optužujući policajce da njezinu djecu maltretiraju nakon svega.

Umirovljenik usamljena srca B. G. prisjetio se prvog susreta s prevaranticom, koja mu se, tvrdi, predstavila kao Nada Carić.

- Umrla mi je supruga i dao sam oglas u novine nakon dosta godina jer nisam podnosio samoću. Javila se telefonski jedna Nada rekavši da je zainteresirana i da može doći odmah do mene doma jer da se ne nalazi po kafićima. Pristao sam i otišao u Konzum po hranu. Došla je do mene, predložila skuhati kavu. Izvadila je paketiće Nescaféa i stavila u šalice dok sam ja bio okrenut i zakuhavao vodu.

Ona je promiješala kad sam nalio vodu, a kad sam popio, počelo mi se vrtjeti u glavi i osjećao sam se slabo. Rekla mi je da izgledam loše i da odem leći. Potrbuške sam legao i izgubio svijest. Probudio sam se nakon četiri sata i dalje mi je bilo loše. Nje više nije bilo kao niti novca u ormariću. Prijavio sam to policiji i nakon nekoliko dana zvali su me na prepoznavanje - otkrio je B. G. kojemu su u krvi i urinu pronašli tragove diazepama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:17