UBOJSTVO U SPLITU

‘Previše toleriramo nasilje i onda se čudimo nakon ovakvih zločina. Nešto ne štima u korijenu‘

Nema dovoljno edukacije. Od najmlađe dobi zakazuje osviješćivanje o netoleranciji na nasilje, upozorava psihologinja Andrea Trezić

trgovački centar u Splitu u kojem je muškarac nasmrt izbo bivšu partnericu

 Sasa Buric/CROPIX

- Sve nas je zgranulo ubojstvo koje se dogodilo u jednom trgovačkom lancu u Splitu. Često svjedočimo tome da se nasilje nad ženama opravdava, relativizira i interpretira na razne načine koje dodatno viktimiziraju žrtvu. A onda kad se dogodi jedno ovakvo svirepo ubojstvo, zanijemimo i pitamo se kako je ovo moguće u našoj zemlji i u našem gradu u 21. stoljeću.

Šutnja i zatvaranje očiju pred nasiljem nisu rješenje. Prijavite nasilnike! Izražavam duboku sućut obitelji preminule žrtve. Nasilnicima nije mjesto među nama - rekao je gradonačelnik Splita Ivica Puljak o ubojstvu koje se u utorak dogodilo u Splitu kad je muškarac nasmrt nožem izbo, kako je Slobodna Dalmacija doznala, bivšu partnericu na radnome mjestu.

'Ako nema prevencije, nema ničega'

​A prije pet dana obilježen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Da nas kao društvo još čeka dug put do pronalaska odgovora na nasilje, kaže i Mirjana Kučer, prva među "Dominama", organizaciji za promicanje ženskih prava:

image

Mirjana Kučer

Bozidar Vukicevic/CROPIX

- Jesmo li društvo koje tolerira nasilje ne znam, ali smo društvo koje nema odgovor na nasilje. Čini mi se da je sve manje mjesta na kojima se možemo osjećati sigurno. Govorimo, govorimo, govorimo, a zapravo nešto ne štima. Ne štima u korijenima - rekla je Kučer pa nastavila:

- Ako nema prevencije, nema ničega. Previše toleriramo nasilje oko sebe i onda se iščuđavamo ovakvim situacijama. Mislim da je bitno to što se trenutno femicid kao takav ne percipira. Čini mi se da pokušavamo i kroz djelovanje institucija i kroz statistiku ublažiti činjenicu da govorimo o muškom nasilju nad ženama. Mogu zvučati radikalno, ali to je to. Definitivno nismo osviješteni - zaključila je Kučer.

Po pitanju (ne)osviještenosti, s Kučer se slaže i Andrea Trezić, psihologinja. Trezić je upravo povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održavala predavanja na tu temu. Istaknula je tad, ali i ponovila u razgovoru sa Slobodnom Dalmacijom, da je upravo osvješćivanje društva veoma važan alat u borbi protiv nasilja.

- Nema dovoljno edukacije. Od najmlađe dobi zakazuje osviješćivanje o netoleranciji na nasilje. Puno toga djeca uče po modelu. Onda odrastaju u kulturi gdje god pogledaš i vijesti i društvene mreže i komentari na društvenim mrežama naglašavaju upravo nasilje. Najčešći primjeri komentara su: 'Ja bih mu napravio ovo... Treba mu napraviti nešto...'. Zaista ostavljamo dojam društva i naroda koji nasilje zapravo tolerira - kaže Trezić.

- To nam dokazuje i činjenica da žene, očigledno, u dovoljnom broju ne prijavljuju dovoljno nasilje. Svakodnevno se susrećemo s time da čak i kad prijave takav slučaj, za dva dana nazovu i kažu: 'Ma nije to bilo ništa. To je samo bilo u ljutnji' - dodaje

Trezić ističe da se treba poraditi i na osvješćivanju žrtava kako bi znale prepoznati nasilnu vezu. Najčešće, kaže, to spoznaju kad već bude kasno.

- Jedna je dobra stvar što imamo dosta platformi i besplatnih telefona, društava i udruga kojima se žrtve mogu besplatno javiti i dobiti sve one prve informacije i smjernice. Počevši od stručne, psihološke i savjetodavne pomoći, a potom i smjernice i korake i što dalje poduzeti. Ne trebaju se bojati jer će uvijek netko stajati uz njih i jer će imati zaštitu. Neće prolaziti kroz taj proces same. Samo se trebaju javiti i prijaviti - zaključila je Trezić i dodala kako je informaciju o ubojstvu žene u Splitu jako teško procesuirati.

'Nasilnicima se šalje poruka da se ne trebaju suzdržavati'

Da kao društvo toleriramo nasilje i zakazujemo u borbi protiv njega, smatra psihologinja Mirjana Nazor.

- Mi toleriramo nasilje, različite vrste. Navodno se borimo protiv njega, ali samo verbalno. U konkretnom djelovanju ga zapravo toleriramo. Nasilnici često ostanu nekažnjeni ili bude riječ o 'simboličnim', sramotno malim kaznama. Onda smo ljuti i razočarani - govori Nazor.

image

Mirjana Nazor

Josko Supic/CROPIX

Dodaje da joj se čini kako se na takav način šalje poruka nasilnicima da se ne trebaju suzdržavati jer ih pravda neće dostići ili će posljedice biti blage i lako podnošljive. Spominje i "duh egocentričnosti".

- Čini mi se da on vlada u smislu 'Ja hoću, meni treba. To je moje pravo. Ja smatram da ti nisi imala pravo mene ostaviti ili nešto napraviti i onda ja imam pravo napraviti što god mi padne na pamet' - dodala je pa rekla da mladi i stari nerijetko ne znaju rješavati probleme na civiliziran i smiren način.

- Vrlo često mislimo da se 'pravda' istjeruje agresijom, da nema drugih načina. Na taj način mnogi žele dokazati da je ispravno ono što oni misle, dok drugi pate. Bilo da je riječ o verbalnoj ili fizičkoj agresiji. A kad nam treba legalno rješenje problema i sukoba, nažalost, ljudi u pravdu koju bi trebalo donijeti sudstvo i država ne vjeruju - zaključila je Nazor za Slobodnu Dalmaciju.

Sugovornici su na kraju poslali jasnu poruku: Nasilje treba osuditi, kao društvo se trebamo osvijestiti kako se zločini, poput jučerašnjeg, više ne bi događali. Od nasilja ne smijemo okretati glavu, već pružiti ruku onima kojima je pomoć potrebna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2022 16:07