UBOJSTVO DILERA

PREVRAT U JEDNOJ OD NAJOKRUTNIJIH LIKVIDACIJA DILERA Berisha u Prnjaka nije ispalio 14 hitaca zbog osvete...

 Sumnjiči ga se da se 22. kolovoza oko 22.30 sati sastao sa sada pokojnim Antom Prnjakom u kojega je ispalio čak 14

Liridonu Berishi (27), Albancu kojeg je policija uhitila prije dva dana zbog sumnje da je ubio 34-godišnjeg Antu Prnjaka, prijeti kazna dugotrajnog zatvora do 40 godina. Naravno, ako o(p)stane kvalifikacija iz kaznene prijave koju je splitska policija podnijela nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, a po kojoj ga se tereti za teško ubojstvo zbog “koristoljublja, bezobzirne osvete, mržnje ili iz drugih niskih pobuda”.

Berisha je nakon uhićenja u četvrtak ujutro na tržnici u Omišu prepraćen na kriminalističku obradu u splitsku policiju koja je, kako je to i uobičajeno u odnosima s javnošću nakon ovako teških slučajeva, vrlo opširno izvijestila širu javnost o uhićenju okrutnog ubojice.

- Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakom za kojeg je utvrđena sumnja da je 22. kolovoza počinio kazneno djelo teškog ubojstva na štetu 34-godišnjaka. Uz kaznenu prijavu, podnesenu Županijskom državnom odvjetništvu, doveden je pritvorskom nadzorniku - detaljno su izvijestili iz policije.

Isprobavali pušku

No, šalu na stranu jer situacija za Berishu nije nimalo šaljiva. Naime, sumnjiči ga se da se u srijedu, 22. kolovoza, oko 22.30 sati sastao sa sada pokojnim Antom Prnjakom koji je u Stobreč, gdje Berisha ima prijavljenu adresu, došao sa svojim automobilom marke BMW 5. Nakon što su se našli, zajedno su otišli u šumu u Podstrani, na kraju ulice Gospe u siti te je Berisha iz skrovišta izvukao automatsku pušku nepoznate marke kalibra 7,62 mm. Bivši vojni policajac i Berisha potom su, stoji u kaznenoj prijavi, sjeli u Prnjakov BMW i došli do hale u izgradnji na TTTS-u, a sve kako bi isprobali kako funkcionira navedena puška.

Albanac je iskoristio to što je Prnjak bio “opušten u društvu prijatelja” te je, stoji u prijavi, iskoristio njegovu nepažnju i usmrtio ga “prema prethodno stvorenoj namjeri zbog koristoljublja”. Sve se odigralo u nekih desetak minuta, a u tom je periodu 27-godišnjak ispalio u Prnjaka ukupno 14 hitaca u gornji dio tijela i glavu. Nakon što ga je ubio, uzeo je njegov mobitel i torbicu u kojoj su bili žrtvini dokumenti i nepoznata količina novca, sjeo u pokojnikov BMW i odvezao se s mjesta ubojstva.

Obrana šutnjom

Dakle, iz ovoga je vidljivo da policija smatra kako je Prnjak ubijen na mjestu gdje je i pronađen, a ne, kao što se to prvotno špekuliralo, da je ubijen negdje drugdje i bačen na TTTS. Nadalje, potvrđuje se priča s ulice, prema kojoj je ubojica s još najmanje jednom osobom te noći i jutra viđen kako po splitskim kockarnicama troši veću svotu novca, a radi se navodno o oko 100 tisuća kuna.

Nadalje, gotovo je sigurno da je ubojici, ako je na mjestu ubojstva i bio sam, poslije netko pomogao jer je Prnjakovo vozilo nekoliko sati nakon otkrića nađeno zapaljeno na protupožarnom putu u Tugarama, a on sigurno nije nakon podmetanja vatre pješke išao natrag svojoj kući.

Iako se točan motiv još uvijek ne zna jer je Berisha, doznajemo, odabrao taktiku obrane šutnjom, izgleda da je priča o rođačkoj osveti zbog uhićenja D. B.-a, koji je prije mjesec dana uhićen s drogom i oružjem, a za što se navodno okrivljavalo Prnjaka kao “drukera”, ipak pretjerana i zasnovana na ćakulama. Naime, D. B. se trenutačno nalazi u zatvoru na splitskim Bilicama i oštro je i s gnušanjem demantirao bilo kakvu svoju povezanost s (ne)djelima svojeg dvije godine starijeg prezimenjaka.

Droga i oružje

Obitelj Berisha, prema riječima mnogih, vrijedna je i marljiva, no čini se da je Liridon još kao maloljetnik “izletio” iz tog kolosijeka normalnog života i napornog rada. Naime, 2011. godine osuđen je na uvjetnu kaznu zbog posjedovanja droge kao maloljetnik. Godinu poslije prijavljen je za nezakonito posjedovanje automatske puške te je s još jednim muškarcem, nakon godinu dana, osuđen na uvjetnu kaznu. Osim toga, u tijeku mu je i postupak na Općinskom sudu u Splitu, i to zbog krivotvorenja novca.

O Liridonu je još prije sedam godina pisala i Slobodna Dalmacija, a tada ga je policija kazneno prijavila za nanošenje teških tjelesnih ozljeda F. S.-u iz Gljeva kod Sinja. Prema tadašnjim napisima, Liridon je zajedno s još četvoricom svojih sunarodnjaka teško pretukao čovjeka u Trogiru na parkingu slomivši mu nos i dva prednja zuba. Sve se dogodilo zbog mjesta za prodaju grožđa zato što je F. S. dobio poziciju koja se smatrala “najboljim mjestom na tržnici za prodaju voća”.

Slično kao i ubojstvo Ive Stipetića 2010.

Kad se vidi činjenični opis kaznenog djela za koje se Berisha tereti, nemoguće je ne usporediti ga s još jednim ubojstvom čiji pravosudni ishod, niti nakon gotovo osam godina još nije okončan. Dakle, kao i Berisha, tako je i Kristijan Stojanović bio prijavljen i suđen za teško ubojstvo svojeg prijatelja Ive Stipetića 2010. godine.

Po optužnici, tereti ga se za teško ubojstvo 3. prosinca 2010. godine kada je nakon 18 sati odvezao svojim vozilom marke Seat Leon Ivu Stipetića na Kočinje brdo da isprobaju strojnicu nepoznate marke te ga je tamo ubio s dva hica u glavu iz pištolja Astra ili Češka zbrojovka. Na prvom suđenju u prosincu 2014. godine sudac Zoran Kežić osudio je Stojanovića na 14 godina zatvora, Vrhovni je sud tu odluku ukinuo, no, prije dva mjeseca slučaj je vraćen na ponovno suđenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:25