STIGLA INSPEKCIJA

PRIČA O KOJOJ BRUJI CIJELI SPLIT Što se zapravo dogodilo između ravnateljice i tajnice u osnovnoj školi? Tajnica je nakon svađe ozlijeđena...

Split, 250214.Djelatnici splitske osnovne skole Skalice pridruzili su se strajku upozorenja koji traje od 12-14 sati. Strajk je organiziran kao podrska sindikalnoj sredisnjici koja se bori protiv promjene zakona o radu. Na fotografiji ucenici osnovne skole Skalice koji za vrijeme strajka uzivaju na skolskom igralistu.Foto: Paun Paunovic / CROPIX
 Paun Paunovic / CROPIX / CROPIX

Što se točno dogodilo između Željke Ruščić, ravnateljice Osnovne škole "Skalice", i tajnice Anke Vuković, očito znaju samo njih dvije, piše Slobodna Dalmacija .

Kako neslužbeno doznaje splitski list, one su se u ponedjeljak posvađale zbog nekog dopisa koji je tajnica navodno odbila poslati, nakon čega je krenulo verbalno prepucavanje, koje je završilo i tjelesnim ozljedama, s obzirom da je ravnateljica pri ulasku u svoj ured krenula zatvoriti vrata, koja su onda tajnici nenamjerno prikliještila prste.

Taj je slučaj podigao priličnu medijsku prašinu, no podrobnijih informacija o tom nemilom događaju, nažalost, još uvijek nema.

Slobodna je, naime, pokušala stupiti u kontakt s ravnateljicom preko mobitela, ali se na pozive i SMS poruke tijekom jutra nije javljala. Tražili su je i u školi nakon jutarnje smjene, no na ulazu su novinari dobili informaciju kako nikoga ne prima. Ipak, uzvratila je poziv u popodnevnim satima, kazavši kako joj je jako žao što ne može reći sve detalje vezano za ovaj nemili događaj, s obzirom da je u školi u tijeku inspekcijski nadzor.

- Željela bih samo naglasiti da sve ovo što se piše po medijima zaista ne odgovara istini. Nažalost, dok ne završi nadzor, ne mogu ništa komentirati. Tu su učenici i roditelji na koje treba misliti, i treba ih u svakom slučaju zaštititi – kazala je ravnateljica Ruščić.

Mišljenje Etičkog povjerenstva

Kako bilo, o cijelom slučaju je obaviješten i Grad Split, kao osnivač ove obrazovne ustanove, točnije zamjenica gradonačelnika Aida Batarelo, koja je kazala kako u ovakvim slučajevima Grad nema ovlasti intervenirati jer ima samo materijalnu, a ne stvarnu odgovornost, tako da detalje ove prepirke nije komentirala.

– Međutim, kako smo o svemu dobili izvještaj od Školskog odbora, proslijedili smo ga Ministarstvu obrazovanja, odnosno Prosvjetnoj inspekciji – kazala je Batarelo.

Tomislav Bogović, član Školskog odbora OŠ Skalice istaknuo je kako je zbog cijele situacije zabrinut, te da osjeća potrebu za proaktivnom ulogom ovog tijela u rješavanju problema.

- Na izvanrednoj sjednici smo zaključili da ćemo s naše strane konzumirati institut medijacije kada se tajnica vrati s bolovanja te zatražiti mišljenje Etičkog povjerenstva.

Nakon toga će Školski odbor donijeti odluku koja ća biti u interesu nesmetanog odvijanja nastave uvažavajući pritom očekivanja učitelja, djece i roditelja – zaključio je Bogović.

Sindikat: 'Bezazlen slučaj'

Tinka Zemunik, predsjednica dalmatinske podružnice Sindikata učitelja, smatra da je ova priča dobila prevelik negativni publicitet.

– Ovdje je riječ o jednom tako bezazlenom događaju i nesretnom slučaju, u kojem ravnateljica zaista nije zaslužila takav linč. Dalje zbilja ne bih komentirala – istaknula je Zemunik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:00