NAČELNIKOVA OBRANA

Priča oko uhićenog šefa policije dobila zanimljiv nastavak: ‘Reći ću vam zašto me je prijavio!‘

Načelniku PP Sisak Marijanu Deteliću određen istražni zatvor. On poriče krivnju i tvrdi: "Nisam ga tražio da izbriše poruke"

Marijan Detelić osumnjičen je da je podređenom policajcu ”sugerirao” da izbriše njegove poruke iz mobitela oduzetog predsjedniku NK Segeste Ervinu Mehinoviću

 Mate Piškor/Cropix

"Nije istina da sam tražio da izbriše ikakve poruke, niti da vrati mobitel. Motiv da me lažno prijavi možda je to što mi je bio protukandidat za mjesto načelnika postaje 2020. te zato što sam ga više puta upozoravao da kasni na posao."

Rekao je to u svojoj obrani netom smijenjeni načelnik sisačke policijske postaje Marijan Detelić, kojeg su u ponedjeljak njegovi kolege i USKOK osumnjičili da je od sebi podređenog policijskog službenika tražio da izbriše načelnikove poruke iz mobitela koji je zaplijenjen predsjedniku NK Segeste, Ervinu Mehinoviću.

Upravo po svojemu podređenome policajcu koji ga je prijavio za ilegalni pritisak, Detelić je, braneći se, osuo drvlje i kamenje tvrdeći da je policajac koji ga je prijavio prema njemu iskazivao osobni animozitet zbog njihovih prijašnjih sukoba. Istražni sudac zagrebačkoga Županijskoga suda, pak, prihvatio je prijedlog USKOK-a i Detelića pritvorio na 30 dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Osam svjedoka

No, Detelić koji je u međuvremenu suspendiran s mjesta načelnika PP Sisak, iza rešetaka ne bi trebao ostati dugo, jer su USKOK i sudac istrage procijenili da opasnost postoji samo u odnosu na osam svjedoka, odnosno kad njih ispitaju, Detelića će pustiti na slobodu. Ono, međutim, što bi se moglo nepovoljno odraziti na Detelića, ali i Mehinovića, jest USKOK-ovo širenje istrage na obojicu zbog novih optužbi.

Naime, u Mehinovićevu mobitelu pronađena je komunikacija iz proljeća i ljeta prošle godine iz koje proizlazi da je Mehinović od Detelića tražio da mu provjerava u policijskom informacijskom sustavu podatke o jednom prometnom prekršaju u kojemu je sudjelovalo vozilo registrirano na Mehinovićevu tvrtku, ali je tražio i da provjeri što se događa u upravnom postupku dobivanja državljanstva za jednoga stranoga igrača koji je prošle godine potpisao za Segestu.

Premda je riječ o minornim stvarima, odnosno iz ničega se ne može zaključiti da je Mehinović tražio od Detelića da učini nešto što ne bi bilo učinjeno u redovnom postupku, dosadašnja praksa kaznenoga progona pokazuje i da se samo omogućavanje uvida u policijsku evidenciju može tretirati kao kazneno djelo.

Na utakmici

Mehinović nam je u srijedu potvrdio da je često komunicirao s Detelićem, jer su dugogodišnji prijatelji i barem su dva puta mjesečno pili kavu. No, istaknuo je, nikada nisu razgovarali o Detelićevu poslu. Mehinović nam je tvrdio da je samo jednom od Detelića tražio da mu izlista eventualno neplaćene kazne kako ne bi imao problema s ovrhama.

Kada smo ga jučer htjeli zatražiti objašnjenje, odnosno priupitati je li točno da je od Detelića tražio informacije o statusu domovnice za svog igrača te provjere za prometni prekršaj, rekao nam je da nije u mogućnosti razgovarati.

- Upravo sam na utakmici, na stadionu. Kad to završi, moram na pizzu s dečkima pa se javite kasnije - kratko je rekao.

Neslužbeno doznajemo kako ga je USKOK pozvao na obavijesni razgovor u Zagreb u ponedjeljak, gdje će iznijeti svoju verziju komunikacije s uhićenim šefom sisačke policije.

No, osim poruka iz mobitela, policija i USKOK analizirali su ono što je Detelić gledao u policijskom informacijskom sustavu te je otkriveno da je, istoga dana kad je zaprimio Mehinovićevu poruku o provjeri za prometni prekršaj, Detelić doista svojom šifrom pristupio u informacijski sustav te pregledavao ono za šta ga je pitao Mehinović.

Također, od teleoperatera su dobiveni i izlisti Detelićeva mobitela iz kojih proizlazi da su on i Ervinović komunicirali intenzivno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:06