VIŠEGODIŠNJA IZNUDA

PRIJATELJ IZ PAKLA KOJI TUČE, PRIJETI, UZIMA NOVAC Detalji novog uhićenja sina generala Koradea: 'Rekao je da će mi oči iskopati ako mu ne platim ljetovanje!'

'Od mene je stalno tražio da mu uplaćujem po nekoliko tisuća kuna, usput me šamarao i prijetio'
 Ronald Goršić / CROPIX

Mario Korade (27), sin generala Ivana Koradea koji je 2008. počinio samoubojstvo nakon višednevnog krvavoga pohoda u kojemu je ubio petero ljudi, uključujući staricu i dijete, ponovno je jučer uhićen zbog višegodišnjeg iznuđivanja svojeg poznanika te nagovaranja na davanje lažnog iskaza.

Upoznali se u hotelu

Koradea mlađeg policajci su do sada više puta uhitili, uglavnom zbog nasilnih ispada, a zadnji put je bio uhićen početkom ove godine zbog prijetnji. Tada je navodno u šumi u blizini kuće u Velikoj Veterničkoj, koja je u djelomičnom vlasništvu obitelji Korade, naišao na trojicu mladića koji su sjekli drva. Korade ih je tada navodno izudarao pištoljem po glavi rekavši da će ih pobiti, a pokušao je upaliti i motornu pilu da bi ih njome napao. Zbog tog događaja Koradeu se još sudi na Općinskom sudu u Zlataru.

Dio najnovijih optužbi zbog kojih su prije dva dana policajci ponovno došli po Koradea, a koje je protiv njega iznio njegov poznanik Z. M. (24), odnose se upravo na pokušaj sprečavanja dokazivanja u ranijem postupku za prijetnju.

Naime, Z. M. je istražiteljima, osim prijave da je Korade od njega iznuđivao novac, ispričao kako je on od njega tražio i da lažno svjedoči na suđenju za prijetnje u Zlataru. Kako neslužbeno doznajemo, tijekom istrage u postupku za prijetnju Z. M. je svjedočio da je prisustvovao događaju u šumi kad je izbio sukob između Koradea i trojice mladića koji su ga prijavili te je u svom iskazu tvrdio da su neki od tih mladića isprovocirali sukob s Koradeom umanjivši time krivnju Koradea. Međutim prije nekoliko dana, kada je prijavio Koradea za iznudu, Z. M. je rekao da uopće nije prisustvovao događaju u šumi u siječnju ove godine.

Ustvrdio je da je iskaz dao na zamolbu Koradea, a da mu je Korade zatim prijetio da taj isti iskaz mora ponoviti i na glavnoj raspravi na sudu.

Z. M. je ispričao da Koradea zna oko pet godina te da su se zbližili jer je on radio kao kuhar u istom hotelu u Zagorju, gdje je Korade radio kao redar, no da je prijateljski odnos ubrzo prerastao u Koradeovo maltretiranje i iznuđivanje novca. Z. M. tvrdi da je Korade od njega stalno tražio da mu uplaćuje novčane iznose od po nekoliko tisuća kuna, a da mu je pritom stalno znao prijetiti i ošamariti ga.

Poziv s mora

Jedne godine, ispričao je Z. M., Korade ga je nazvao s mora te tražio da mu na žiroračun uplati 10.000 kuna jer mu je ponestalo novca za ljetovanje. “Rekao je da će mi iščupati oči iz glave i da će me izmasakrirati ako mu ne uplatim pa sam mu novac uplatio na račun”, ispričao je mladić.

Strah od ubojstva

Sve to vrijeme, kaže, Korade je kod njega stvarao strah da će ga ubiti ako ga bude prijavio policajcima pa to mladić nije ni prijavljivao. No nedavno mu je prekipjelo te je otišao na policiju.Osim postupka za prijetnju iz siječnja, Korade je i prije bio procesuiran zbog nasilničkog ponašanja 2008. godine, a riječ je o incidentu koji je prethodio krvavom pohodu i samoubojstvu njegova oca. Naime Mario Korade i njegov otac sudjelovali su 2007. u jednom incidentu u Varaždinu gdje su od trojice mladića dobili batine, a upravo želja za osvetom tim mladićima, pojačana velikim količinama alkohola koje su unijeli u sebe, navodno je bila okidač za krvavi pohod Ivana Koradea godinu dana nakon toga.

Naime 2008. Ivan Korade je želeći se osvetiti mladićima koji su ga pretukli i ponizili došao do Davora Petriša, bivšega vojnika kojemu je zapovijedao, te od njega zatražio da zajedno krenu tražiti te mladiće, što je Petriš odbio.

Osvetnički pohod

Korade ga je navodno zbog toga ubio, a nakon toga krenuo je tražiti sve za koje je smatrao da su ga u životu na neki način oštetili.

U osvetničkom pohodu ubio je i stariju ženu, zatim 16-godišnje dijete koje se tu slučajno zateklo kao svjedok, a na kraju i policajca koji je sudjelovao u potrazi za njim. Naposljetku okružen je policijom u jednoj kući u Zagorju u koju je provalio, zabarikadirao se i izvršio samoubojstvo.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jučer Mariju Koradeu jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:43