MOBING I PRIJETNJE

Prijavljen ravnatelj Parka Maksimir, sumnja se da je jednoj zaposlenici pretvorio život u pakao

Bez opravdanog razloga ju je kritizirao, zabranjivao joj usavršavanje, govorio neprimjerene riječi i tražio od nje određeno odijevanje
Luka Čuljak
 Luka Gerlanc/Cropix

Šef iz noćne more - ovako bi se ukratko mogao opisati 49-godišnji ravnatelj jedne zagrebačke ustanove kojeg je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ovih dana ispitalo kao okrivljenika zbog sumnje da je duži period na radu zlostavljao jednu zaposlenicu te joj upućivao i prijetnje. Prema informacijama kojima raspolažemo, riječ je o Luki Čuljku, ravnatelju Parka Maksimir.

Zagrebačko tužiteljstvo sumnja da je kao ravnatelj ustanove od polovice 2019. do 11. veljače ove godine u prostorijama Ustanove jednu zaposlenicu učestalo bez opravdanog razloga kritizirao, zabranjivao joj usavršavanje, branio napuštanje prostorija ustanove i kažnjavao je za kašnjenje s pauze. Činio je to, kažu još iz tužiteljstva temeljem zaprimljene prijave, pristajući ugroziti njezino psihofizičko zdravlje.

- Osnovano se sumnja da joj je govorio neprimjerene riječi i tražio od nje određeno odijevanje, kao i da ju je premjestio u drugu zgradu u kojoj nije imala radni stol ni ormar, a potom joj je zadavao zadatke koje nije bilo moguće obaviti jer joj nisu bili dostupni potrebni podaci. Davao joj je i neprimjerene rokove za obavljanje zadataka.

Opisano osumnjičenikovo postupanje, kao i prijetnje koje joj je upućivao, izazvalo je kod oštećene zaposlenice osjećaj straha i bojazni za njezin život te joj je narušilo zdravlje. Sumnja se i da je kao ravnatelj ustanove jednoj djelatnici tijekom 2020. godine uputio prijeteće riječi koje su kod nje izazvale osjećaj straha i uznemirenosti za njezinu sigurnost i sigurnost njezine obitelji - otkrivaju iz tužiteljstva gdje je nakon zaprimljene prijave 49-godišnji ravnatelj i ispitan.

Kazneno je prijavljen za zlostavljanje na radu za što je zapriječena kazna do dvije godine zatvora, a suočio se i s prijavama za dvije prijetnje za što sankcija može varirati od šest mjeseci do pet godina.

Nakon ispitivanja u tužiteljstvu određene su mu mjere opreza - zabrana posjećivanja određenog mjesta, približavanje određenoj osobi i zabrana uspostavljanja veze s njom, ali mu je izrečena i mjera zabrane obavljanja određene poslovne aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:32