IZGUBLJENI U PRIJEPISU

Prijevara ide u zastaru zbog pogreške u tipkanju presude

Točke u pisanom otpravku po kojima su Jagoda Blum i Ana Jendriš Jelesić proglašene krivima ne odgovaraju točkama u izvorniku

ZAGREB - Jagoda Blum, koju je USKOK optužio da je bila vođa šesteročlane skupine prevaranata koji su preprodavali gradske stanove i “zaradili” oko 26 milijuna kuna, ponovo će se naći na optuženičkoj klupi.

Uočili proturječnosti

Naime, Županijski sud ukinuo je presudu kojom je Blum, zajedno s bivšom odvjetnicom Anom Jendriš Jelesić, osuđena na dvije i pol godine zatvora zbog niza prijevara s gradskim stanovima i poslovnim prostorima.

Presuda je ukinuta jer se izvornik presude, koji se čita na objavi presude, razlikuje od pisanog otpravka poslanog strankama i višem sudu.

Prema izvorniku presude, optuženice su po dijelu točaka optužnice osuđene, a po dijelu oslobođene optužbe. No, u pisanom otpravku došlo je do pogreške koja je unijela zbrku. Naime, točke po kojima su proglašene krivima u otpravku ne odgovaraju točkama u izvorniku.

Iako su na Općinskome sudu očito uočili proturječnosti pa su naknadno poslali ispravak, viši ga sud nije uvažio. No, obrazlažući razloge zbog čega se ne može prihvatiti ispravak, i vijeće Županijskog suda očito se “pogubilo” u tome gdje je sutkinja Općinskoga kaznenog suda pogriješila.

Opća zbrka

Naime, dok na početku ukidne presude Županijski sud navodi da je pogreška učinjena u “završnom” primjerku presude, na kraju zaključuju da je do pogreške ipak došlo na objavi presude.

No, dok ovaj slučaj dobije epilog, neka će djela iz optužnice otići u zastaru pa će se vjerojatno i smanjiti kazna Jagodi Blum ako u ponovljenom postupku bude proglašena krivom.

Naime, već tijekom prvog suđenja nastupila je zastara za pet prijevara, a u ponovljenom suđenju taj će se broj još povećati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 06:18