GLEDALI KROZ PRSTE

PRIKRIVENI ISTRAŽITELJI RAZOTKRILI PRLJAVE POLICAJCE IZ IMOTSKOG 'Ostavi štogod za piće... Ako ćeš nam dat šta za počastit, može, ako ne, sretan put!'

Ilustracija
 Nikša Stipaničev / HANZA MEDIA

Zbog neprijavljivanja prometnih prekršaja dvojica policajaca osuđena su na zatvorske kazne od godinu i pol te godinu i tri mjeseca zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

Optužnica USKOK-a tereti ih zbog primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti na temelju svjedočanstava dvojice prikrivenih istražitelja kojima su tijekom kontrole prometa u Kamenmostu u veljači 2011. godine “progledali kroz prste”.

Prvo su kao službenici Policijske postaje Imotski oko 13,10 zaustavili vozilo u kojem je bio prikriveni istražitelj koji se nije vezao pojasom i nije uključio svjetla.

Kako bi mu oprostili oba prekršaja, za koja je ukupna kazna 800 kuna, 47-godišnji policajac je vozaču kazao da im “ostavi štogod za piće”. Istaknuo je i kako u evidenciji otprije ima upozorenje zbog još jednog prometnog prekršaja.

Nakon toga je prikriveni istražitelj otišao bez da im je dao novac. Drugi policajac, 40-godišnjak, nije ništa poduzeo da ga zaustavi, a nije ga ni prijavio u roku od mjesec dana za navedene prometne prekršaje.

Nakon sat i pol na istoj lokaciji su zaustavili vozilo s drugim prikrivenim istražiteljem koji također nije imao vezan pojas i uključena svjetla. I njemu je 47-godišnji policajac kazao kako će mu oprostiti oba prekršaja te “ako će im dat što za počastiti može, ako ne, sretan put”. U optužnici dalje nije navedeno je li vozač-istražitelj išta dao ili nije.

Stariji policajac se tereti za dva kaznena djela primanja mita, a mlađi za zlouporabu položaja i ovlasti te primanje mita. Suđenje je provedeno na Općinskom sudu u Splitu.

U međuvremenu je stariji policajac otišao u mirovinu nakon nešto manje od 20 godina rada u službi, a osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora. Dužan je nadoknaditi i 15.000 kuna sudskih troškova. Procijenjeno je kao je oba kaznena djela počinio zbog materijalne koristi.

Mlađi je osuđen na tri godine nižu kaznu, ali i zabranu obavljanja dužnosti u razdoblju od pet godina ako presuda postane pravomoćna. Njemu je određeno da plati 5.000 kuna troška, a zaključeno je kako je jedno nedjelo počinio kako bi zaštitio kolegu, a drugo zbog materijalne koristi, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:55