INCIDENT NA TIJATU

Pritvorena dvojica muškaraca koji su napali Maju Sever dok je provjeravala radi li restoran usprkos zabrani inspekcije

Prema izjavama svjedoka, novinarku i sutkinju je napao vlasnik restorana

Restoran Spirito, Maja Sever

 Morski.hr; Marko Todorov/Cropix/

Zbog prijetnji novinarki Maji Sever i sutkinji Sandri Artuković, šibensko-kninska policija prijavila je 44-godišnjeg hrvatskog i 56-godišnjeg slovenskog državljanina, ne otkrivajući identitete osumnjičenih.

Novinarka HRT-a i predsjednica Europske federacije novinara kaže kako je potpisala izjavu o tajnosti izvida prema kojoj ne smije javno iznositi ništa vezano za konkretan događaj, ali nam je rekla: "Očekujem zaštitu, ne doslovce da netko 24 sata bude uz mene, ali očekujem prije svega sigurnost jer sam još i dalje na otoku Tijatu. Nikad nisam doživjela da mi netko na ovakav način uzme mobitel i u tom trenutku sam itekako osjećala strah".

Kao što je poznato, radi se o incidentu koji se dogodio tijekom popodneva u ponedjeljak, 1. kolovoza, na otoku Tijatu, gdje su Sever i bivša zamjenica ministra pravosuđa Artuković išle provjeriti radi li restoran Spirito na otoku Tijatu, unatoč njegovu zatvaranju od strane Državnog inspektorata.

Prema izjavama svjedoka, njih je napao vlasnik restorana. Došao je do njihovog broda, odvezao ga, uzeo mobitel i bacio ga.

Naime, kao što se već pisalo, osobe koje su smatrale da je uvala njihova, iako u zemljišnim knjigama nisu vlasnici, otvorile su luksuzni restoran, izgradile objekte i već godinama upravljaju njima. Turistička je inspekcija ovih dana zatvorila ugostiteljski objekt "Spirito" jer nije zadovoljio ni minimalne uvjete i nema rješenje za rad.

Lučka kapetanija Šibenik utvrdila je nelegalnu gradnju pontona i takozvanog sunčališta u dužini 200 metara kvadratnih, a uzurpaciju i nelegalno korištenje pomorskog dobra potvrdilo je i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Građevinska je inspekcija još 2018. napisala rješenje o uklanjanju bespravne gradnje.

Sever je s Artuković išla provjeriti radi li restoran i bila je na godišnjem odmoru. Kad je došao policijski brod, na njemu su u isto vrijeme bili i Sever i muškarac koji joj je prijetio, a s galamom je nastavio i pred policajcima.

Iste večeri, a nakon što je izostala bilo kakva reakcija policije, Sever je, kako doznajemo, napisala i email policiji, koja je tek nakon incidenta ponovo s njom obavila razgovor. Kriminalističko je istraživanje zatim nastavljeno te je rezultiralo podnošenjem kaznene prijave i privođenjem osumnjičenih pritvorskom nadzorniku.

- Policija im je objasnila da ja smijem tu fotografirati i predstavila sam se kao novinarka. Rekla sam da sam u kontaktu s kolegama, ali to njih nije zanimalo. Vikao je ‘briši slike‘, uzeo je mobitel, bilo je neugodnosti. Srećom, tamo je bila policija - rekla je Sever još u ponedjeljak za Index dok je bila pod dojmom napada u kojem joj je protupravno oduzet mobitel, a muškarac koji je bio nezadovoljan njezinim fotografiranjem oteo joj ga je na čamcu u kojem je bila s prijateljicom.

U međuvremenu, policija je provela kriminalističko istraživanje i u utorak priopćila da je "provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su osumnjičeni 1. kolovoza ispred otoka Tijat, s namjerom onemogućavanja 51-godišnjakinje u obavljanju njene profesije za vrijeme dok se nalazila u plovilu s 56-godišnjakinjom, u više navrata drugim plovilom nasrtali na plovilo oštećenih i prijetili im što je kod njih izazvalo strah i bojazan za osobnu sigurnost. Prilikom prijetnji, oštećenoj 51-godišnjakinji iz ruke je istrgnut i mobilni telefon, koji joj je kasnije vraćen".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:47