PRAVOMOĆNA PRESUDA

'PRIZNAJEM, KRIV SAM. PRISTAO SAM JER SAM BEZ LOVE' Strojobravar ide u zatvor jer je u auto strpao 13 ilegalaca: 'Nisam znao da će ih biti toliko'

Ilustracija
 Jadran Babic / Ilustracija / CROPIX

Nezaposleni strojobravar Aleksandar T. (45) iz Srbije osuđen je na tri godine zatvora zbog krijumčarenja 13 državljana Afganistana kroz Hrvatsku, a koji su u vozilu bili nagurani jedan preko drugog, pa i u prtljažniku. Prema pravomoćnoj presudi Općinskog suda u Vukovaru krijumčar mora platiti i 6300 kuna sudskih troškova kao i troškove odvjetnika po službenoj dužnosti.

Prema optužnici, Aleksandar T. je 23. siječnja 2018. oko 2,40 sati na 278. kilometru autoceste A3 Lipovac-Zagreb, u blizini Bošnjaka, omogućio migrantima koji su iz Srbije ilegalno ušli u Hrvatsku da ih prebaci do graničnog prijelaza Rupa. Uslijedilo je to nakon što se dogovorio sa stanovitim Edijem da će za taksiranje dobiti 750 eura. U VW Sharan njemačkih nacionalnih oznaka primio je 13 Afganistanaca od čega je pet bilo nagurano u prtljažnik.

Itekako je bio svjestan da je auto registriran za prijevoz do sedam osoba pa su ilegalci, smatra tužiteljstvo, bili izloženi nehumanim uvjetima. Čim su mu se putnici ukrcali, Aleksandar nije daleko stigao jer ga je policija zaustavila kod Babine Grede.

Svi su odvedeni u policijsku postaju, a ubrzo je u kaznenoj prijavi stajalo da je iz koristoljublja omogućio drugim osobama nedozvoljeno kretanje po RH te da je prilikom činjenja kaznenog djela postupao na nečovječan i ponižavajući način.

- Kriv sam. Muškarac zvan Edi, za kojeg znam da je Afganistanac i dobro priča srpski, i kojeg sam upoznao krajem 2017., pitao me bi li od 278. kilometra autoceste pa do GP Rupa prevezao osam migranata za 750 eura koje će mi dati kad se vratim u Srbiju. Pristao sam jer sam bez love, a znao sam otprije da Edi organizira takve stvari. Sastao sam se 23. siječnja s Edijem u Beogradu i odmah krenuo za Hrvatsku, a VW mi je dao Edi s punomoći da mogu istim upravljati. Dao mi je i 150 eura za gorivo i cestarinu te mobitel Oukitel s uputom gdje preuzeti migrante i kuda ići dalje. Nisam znao da će me čekati 13 osoba, a kad su ušli u auto, nisam ih mogao brojati. Jedan je sjeo kraj mene, a ostali nazad i u gepek. Tijekom vožnje Edi me nazvao nekoliko puta da provjeri je li sve u redu - branio se u sudnici i u tužiteljstvu optuženi krijumčar ponavljajući kako nije znao da će u vozilu biti dvostruko više osoba.

Jedan od migranata M.T. ispričao je kako je iz Afganistana krenuo sredinom 2017. preko Pakistana, Irana, Turske, Grčke sve do Makedonije i Srbije, a za što je njegov brat krijumčarima platio 4000 eura te još 2300 eura da iz Srbije dođe u Italiju.

No, iz Srbije u Hrvatsku su, kaže, ušli pješice kroz polje i šumarak.

- Bilo nas je ukupno 14, ali jedan je bio vodič koji se kasnije vratio u Srbiju. I on nam je rekao da će se zaustaviti određeni auto i da u njega samo uđemo. Nakon što smo u auto ušli, vozili smo se 20-ak minuta, no onda nas je zaustavila policija - ispričao je državljanin Afganistana.

Da je VW Sharan u gluho doba noći opravdano sumnjiv, uočili su to policajci dok su auto primijetili zaustavljen na 278. kilometru.

- Auto je bio vidno opterećen dok je stajao pa smo auto 20 minuta kasnije, jer je u međuvremenu nastavio s vožnjom, zaustavili na izlazu Babina Greda. Vozač nam je dao svoje dokumente, a u vozilu je bilo 13 stranih državljana koji su ilegalni ušli u RH i koji su doslovno sjedili jedan preko drugog. Sedam osoba je bilo na stražnjem sjedalu sklupčano, pet u prtljažniku, a jedan između prednjih sjedala - prisjetio se jedan od policajaca koji su postupali tu večer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:43