MULJAŽE S EU FONDOVIMA

Priznale krivnju, osuđene na rad za opće dobro: ‘Da, namještale smo natječaje za Peteka‘

Osuđene su dvije okrivljenice u predmetu protiv Kreše Peteka, poduzetnika poznatog iz afere Janaf

Vinko Grgić, Krešo Petek i Dražen Barišić

 Damir Krajač; Ronald Goršić/ CROPIX

Petero od ukupno 10 okrivljenika u predmetu protiv Kreše Peteka zbog namještanja poslova u Novoj Gradiški i Velikoj Gorici, osuđeno je temeljem nagodbi s Europskim uredom javnoga tužitelja (EPPO), i prije nego što je suđenje počelo.

Riječ je o postupku koji je na svojemu početku bio spojen s istragom protiv direktora Janafa Dragana Kovačevića, optuženoga također zbog pogodovanja Peteku, no koji je kasnije razdvojen u zasebnu cjelinu jer je otkriveno da se radi o djelima u kojima su oštećeni EU fondovi zbog čega je slučaj potpao pod nadležnost tada novoosnovanoga EPPO-a.

Nakon što je krajem rujna troje okrivljenika u ovome predmetu priznalo krivnju te se nagodilo s EPPO-om, jutros su u nastavku sjednice optužnoga vijeća u tome predmetu još dvije okrivljenice priznale krivnju te su im izrečene zatvorske kazne koje se mogu zamijeniti radom za opće dobro.

Stručnjakinja za EU Fondove Iva Grdić priznala je da je sudjelovala u namještanju natječaja za izradu reciklažnoga dvorišta i solarne elektrane koji je 2018. raspisala Nova Gradiška kako bi te poslove dobila tvrtka Kreše Peteka. Vijeće kojim predsjedava sutkinja Maja Štampar Stipić na osnovi nagodbe izreklo joj je kaznu od 11 mjeseci zatvora zamijenjenih radom za opće dobro te još mora platiti 100.000 kuna novčane kazne.

Istom presudom na 11 mjeseci zatvora zamijenjenih radom za opće dobro, ali uz duplo veću novčanu kaznu od 200.000 kuna, osuđena je jutros nakon priznanja krivnje i Petekova savjetnica i konzultantica Mirjana Prodan, koja je priznala da je sudjelovala u namještanju natječaja za izgradnju pročistača i sustava javne rasvjete u Velikoj Gorici Petekovoj tvrtki.

Međutim među onima koji su sklopili nagodbu s EPPO-om nije Petek, a niti gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić, kojega EPPO tereti da je u zamjenu za mito pogodovao Peteku kod izgradnje solarne elektrane u Novoj Gradiški, te izgradnju reciklažnoga dvorišta, kao ni bivši HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić kojega se tereti da je Petekovoj tvrtki namjestio poslove s pročistačem i javnom rasvjetom u Velikoj Gorici.

Dok Grgić poriče krivnju, Barišić ju je u većemu dijelu priznao, no još uvijek se nije nagodio.

Na prvome ročištu pred istim vijećem 26. rujna, već su se u zamjenu za kazne zamijenjene radom za opće dobro, te sporedne novčane kazne nagodili Petekov poslovni partner iz poslova sa solarnom elektranom Zvonko Maras, te bivši direktor velikogoričke Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac i voditeljica EU projekata Vodoopskrbe Katarina Gašparac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:41