‘ŽAO MI JE...‘

Priznao je da je učenicama osnovne škole prodavao drogu. Prijetilo mu je 15 godina zatvora, dobio 2 i pol

Kad mu je policija u božićno vrijeme prošle godine stala na kraj, povezali su ga s nizom dilerskih operacija kod škole

Policijsko vozilo, Ilustracija

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Zona Osnovne škole "Vladimir Nazor" u Križevcima, obližnji parkovi, prostor gradskog stadiona, kafići i njihova parkirališta, kao i automobili, poslužili su posrnulom lokalnom konobaru M. M. (25) kao mjesto rada. Prema onome što je otkrila policija, mladić je dilao drogu, a blizina škole bila mu je idealna da među klijentelom pronađe maloljetnike i maloljetnice željne eksperimentiranja. Marihuana i amfetamin, tzv. speed, koje je nabavio od nepoznate osobe, poslužili su mu za pristojnu zaradu. Gram marihuane 100 kuna, pola grama speeda 200 kuna, tableta ecstasyja 75 kuna, a osim prodaje, ekipu je tijekom druženja u klubu ili vani na otvorenom, znao i počastiti na svoj račun.

Kad mu je policija u božićno vrijeme prošle godine stala na kraj, tijekom istraživanja povezali su ga s nizom dilerskih operacija kod škole. Uz sudski nalog, pretresli su mu kuću u kojoj živi s obitelji, i u kojoj je drogu prepakiravao, te su prikupili dokaze kojima su potkrijepili prijavu, pa je u 2022. godini završio u pritvorskoj ćeliji. Proljetos je cijeli slučaj rezultirao optužnicom bjelovarskog tužiteljstva zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te omogućavanja trošenja opijata, a na samo jednoj raspravi nedavno na Županijskom sudu u Bjelovaru, M. M. je nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora. Novac koji je zaradio preprodajom sud mu je naložio da uplati u državni proračun, ali ga je zato oslobodio plaćanja sudskih troškova i branitelja po službenoj dužnosti.

Ispitane žrtve

Nije bilo druge nego da se M. M. pospe pepelom i prizna grijehe.

- Kriv sam. Žao mi je zbog svega. Dok sam to radio, bio sam pod utjecajem droga, a kad sam došao u istražni zatvor, shvatio sam posljedice toga, tako da tijekom trajanja pritvora nisam konzumirao drogu, niti ću više ikad. Neko vrijeme proveo sam u zatvorskoj bolnici jer sam bio u depresiji zbog udaljenosti od roditelja i kuće. Pio sam antidepresive. Posljednje sam radio kao pekar, no namjeravam se zaposliti i vratiti konobarenju jer to volim. Nakon izlaska iz zatvora vraćam se roditeljima, od kojih imam podršku i koji su mi slali novac. Inače, meni liječnička pomoć ne treba, kao niti specijalistički pregled psihijatra, jer drogu od prosinca ne konzumiram - branio se u sudnici M. M.

Kod suca istrage na dokaznom ročištu ispitano je četvero maloljetnih žrtava, a u bjelovarskom državnom odvjetništvu još sedam osoba.

Za sud je M. M. prilikom dilanja bio itekako ubrojiv.

Kao olakotna okolnost uzeto mu je u obzir kajanje i žaljenje, priznanje djela, spremnost da se u budućnosti kloni kršenja zakona, podrška roditelja koji mu pomažu u pronalasku posla, ali i činjenica da maloljetne žrtve kojima je prodao drogu nemaju trajnih štetnih posljedica. Za jednu maloljetnicu otac je rekao da nema posljedica, kako redovito ide na terapiju dječjem psihologu i da se podvrgava testiranju. Druga djevojčica podvrgla se liječenju nakon konzumacije, a dječak je kazao da drogu ne konzumira i ne osjeća poriv.

Čašćenje speedom

Otegotna okolnost za sud je ta da je počinio teži oblik kaznenog djela prema osam osoba, od kojih je troje djece, a za što zakon propisuje do 15 godina zatvora, dok je za omogućavanje trošenja droga kazna do 10 godina, a što je počinio prema pet osoba, od kojih je jedno dijete. Također mu je uteg i činjenica da je već ranije osuđivan zbog prikrivanja (ne)djela na četiri mjeseca s jednogodišnjim rokom kušnje.

A prema ovoj optužnici, M. M. je od početka lipnja do 28. prosinca 2021. u Križevcima, nakon što je na ilegalnom narkomanskom tržištu nabavio neutvrđenu količinu marihuane, prepakiravao je u manje paketiće i preprodavao. Osim dilanja na različitim lokacijama po gradu, opijate je davao i na uživanje. Sam je sfrkao cigarete od duhana i marihuane u tzv. jointove, a častio je ekipu i sa speedom. Svojoj maloljetnoj djevojci je u više navrata čak davao i tzv. "lajnu" - amfetamin u prahu stavljao je na zaslon mobitela, sačinio crtu koju je potom maloljetnica ušmrkala u nos pomoću plastične cjevčice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:18