KAOS PRED ZGRADOM

‘Proboj‘ na Kineziološki fakultet rezultirao prijavom policije: ‘Sve je organizirao voditelj skriptarnice‘

Prosvjed je uslijedio nakon dekanove odluke da su od jučer covid potvrde obavezne i za studente Kineziološkog fakulteta

Snimka upada na Kineziološki fakultet

 Screenshot

Neprijavljeno javno okupljanje ispred Kineziološkog fakulteta na Horvaćanskom zavoju u Zagrebu jučer ujutro rezultiralo je policijskim postupanjem i prijavama.

Prema dosad utvrđenom, kako doznajemo, optužni prijedlog zaradio je 58-godišnji R.S., voditelj skriptarnice na Kineziološkom fakultetu koja se nalazi odmah uz sam ulaz u zgradu, i koji je kao fizička osoba organizirao javno okupljanje bez da je to sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju prijavio nadležnoj PU zagrebačkoj. Također nije poduzeo ni mjere osiguranja reda i mira tijekom okupljanja.

- Iz navedenog razloga, sumnja se da je počinio prekršaj iz članka 7. Zakona o javnom okupljanju i članka 47. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Shodno navedenom, protiv njega će biti podnijet optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu redovnim putem, dok će mu za prekršaj iz članka 47. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti biti izdan obavezni prekršajni nalog - kažu iz zagrebačke policije o jučerašnjem postupanju nešto prije 9 sati ujutro.

Iz PU zagrebačke još dodaju da kada se "utvrdi osnovana sumnja da je na takvim okupljanjima konkretan počinitelj ili više njih, prekršio neke od odredbi Zakona o javnom okupljanju, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira ili eventualno Kaznenog zakona, nakon prikupljanja dokaza i drugih radnji propisanih Prekršajnim zakonom ili Zakonom o kaznenom postupku, podnose se odgovarajući optužni akti."

Inače, prosvjed je uslijedio nakon dekanove odluke da su od jučer covid potvrde obavezne i za studente Kineziološkog fakulteta pa se ispred zgrade okupilo stotinjak studenata nezadovoljnih tim potezom. A kako su unatoč zaštitarima na ulazu u fakultet, studenti ipak ušli u zgradu bez provjere potvrda, dekan je o svemu obavijestio policiju.

Prijavljeni voditelj skriptarnice jučerašnje je okupljanje snimao i prenosio na društvenim mrežama, a inače je protivnik cijepljenja te covid potvrda.

Inače, kako nam je potvrđeno na fakultetu, R. S. nije zaposlenik Kineziološkog fakulteta, već ima važeći ugovor o najmu prostora skriptarnice u fakultetskoj zgradi. Ugovor je potpisan na pet godina i ističe 1. rujna iduće godine.

R.S. je direktor tvrtke GOPAL, d.o.o. za trgovinu, uvoz-izvoz i usluge iz Zagreba.

Prema našim informacijama, policija ima saznanja i o studentima koji su putem Facebook stranice pozivali na prosvjed protiv covid-potvrda. Iz poziva objavljenog u Facebook grupi vidljiva su, naime, imena i prezimena studenata koji na prosvjed pozivaju i studente drugih fakulteta.

Studenti su u grupi, među ostalim, napisali kako žele dati podršku nekolicini profesora koji „ne žele sudjelovati u fašizmu, pa ni u ovom blažem obliku gdje se dekan pravno pokrio omogućivši studentima online nastavu“.

Naime, dekan Tomislav Krističević za sve je studente koji nemaju covid-potvrde i odbijaju se testirati, organizirao online nastavu. Kako je izjavio Jutarnjem, na taj način nitko nije zakinut za studentska prava. Na fakultetu planiraju organizirati i punkt za testiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:10