KORUPCIJA U OSIJEKU

PRODAVALI ISPITE U ZAMJENU ZA JANJETINU Sud odlučuje o optužnici u velikoj aferi

Osijek, 060413.Privodjenje na Zupanijski sud u Osijeku osumnjicenih za primanje mita na osjeckom Ekonomskom fakultetu.Na fotografiji: Drazen Cucic asistent na fakultetu.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

OSIJEK - Nakon 17 mjeseci, koliko je proteklo od početka istrage, uhićenja, obavijesnih razgovora te podizanja optužnice protiv 37 osoba u aferi „Indeks 2“ na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku u utorak je počeo odlučivati o razlozima za potvrđivanje optužnica kojima USKOK tereti profesore, studente i posrednike za kupoprodaju ispita.

Prvoga dana donesene su presude za 18-ero optuženih, koji su se prethodno nagodili s USKOK-om i potpisali izjave o prihvaćanju sporazuma, odnosno predloženih kazni. Među njima je, kako neslužbeno doznajemo, i jedna profesorica - Blaženka Hadrović-Zekić, kojoj je kazna zatvora zamijenjena radom za opće dobro. Ostali koji su se nagodili dolaze iz skupine studenata i posrednika, a svi su dobili ili uvjetne zatvorske kazne ili su osuđeni na rad za opće dobro.

Podsjetimo, USKOK je, osim spomenute profesorice, optužnicu podigao i protiv profesora Gorana Marijanovića, Miljenka Crnjca, Anke Mašek-Tonković, Branimira Dukića, asistenta Dražena Ćućića, kao i profesora Luke Crnkovića i Dražena Barkovića, protiv kojih je istraga naknadno pokrenuta te studenata i posrednika.

Optuženi su za zlouporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita te za protuzakonito posredovanje. Profesori su surađujući s posrednicima u zamjenu za novac, prepisivanje znanstvenih radova ili predmete poput automobilskih guma, pečenih prasaca i janjaca, skupih alkoholnih pića... studentima upisivali prolazne ocjene bez regularnog polaganja ispita i bez obzira na pokazano znanje.

Optužna rasprava trebala bi biti okončana u srijedu, nakon čega će biti određen i početak suđenja onima koji se nisu nagodili i koji su se od optužbi odlučili braniti na sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:29