IMALI ‘BLACK BOX‘

‘Profesionalci‘ iz jedne od najsiromašnijih zemalja Europe planirali u Hrvatskoj pljačkati bankomate, uhićeni u stanu u Zagrebu

Prije nekoliko dana pokušali hakiranjem opljačkati bankomat u istarskom mjestu Vozilići kod Plomina

Opljačkani bankomat, ilustracija

 Željko Puhovski/Cropix

Dvojica Moldavaca uhićena su u Zagrebu, u združenoj akciji zagrebačke i istarske policije, a zbog sumnji da su prije nekoliko dana pokušali hakiranjem opljačkati bankomat u mjestu Vozilići kod Plomina.

Muškarci za koje policija sumnja da su profesionalni pljačkaši koji su došli isključivo s namjerom pljački bankomata pronađeni su u jednome stanu u Zagrebu te je kod njih pronađen laptop s programom za hakiranja bankomata, odnosno tzv. "black box". Radi se o pljačkaškoj tehnici gdje se najprije bušilicom napravi otvor na bankomatu, a zatim se kroz nastali otvor na bankomat prikopča računala s hakerskim programom koje naređuje bankomatu da isplati novac. O uhićenju je jutros izvijestila zagrebačka policija.

"Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave istarske u suradnji sa Službom organiziranog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 22-godišnjim i 23-godišnjim državljanima Republike Moldavije i utvrdili sumnju da su počinili kaznena djela teška krađa i zlouporabe naprava.

Muškarce se sumnjiči da su koncem siječnja 2023. na bankomatu u Vozilićima napravili rupu te izvršili preinake na kućištu bankomata i uređaju za izbacivanje novčanica, nakon čega su pokušali neovlašteno pristupiti računalnom sustavu bankomata i izdati naredbu za neovlaštenu isplatu novca u čemu nisu uspjeli.

U sklopu kriminalističkog istraživanja, a temeljem naloga o pretrazi nadležnog suda, policijski službenici su na području Zagreba proveli pretragu osoba i osobnog automobila kojim su se osobe koristile. Prilikom pretraga pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem kaznenih djela - prijenosna računala, mobiteli, više telefonskih kartica, memorijske kartice, ručne veze za komunikaciju te razna pomagala za koje se opravdano sumnja da su osumnjičeni koristili prilikom počinjenja kaznenih djela.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja muškarci su jučer, 4. veljače u poslijepodnevnim satima predani u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske", objavila je zagrebačka policija na svojim web stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:22