NEPRAVOMOĆNO

Profesor povijesti iz Slavonije osuđen za spolno zlostavljanje sina: Dobio je - 19 mjeseci zatvora

Suprugu je pak, prema optužnici, spolno zlostavljao od sredine 2012. do jeseni 2014.

Ilustrativna fotografija

 Artit Oubkaew/alamy/alamy/profimedia/artit Oubkaew/alamy/alamy/profimedia/

- Vrlo je degutantna optužba koja mi se stavlja na teret. Nikada nisam to radio sinu, niti sam djeci doveo živote u opasnost, a kamoli da sam zanemario brigu o njima. Sve te optužbe proizlaze iz ženinih motiva da mi onemogući viđanje djece i da ostanem bez posla. Neistinito je govorila i da sam je gurao pod kauč i glavu joj držao u pećnici, kao i da sam joj u čelo zabio viljušku. Ovaj kazneni postupak je direktno utjecao na moju profesionalnu karijeru jer me u medijima oblatila pa su izašli članci ‘Profesor povijesti pedofil‘, a kako je bila podignuta optužnica, automatski sam suspendiran. I sada radim na baušteli u Njemačkoj – rekao je u svoju obranu na Općinskom sudu 62-godišnji profesor povijesti iz istočne Hrvatske, međutim, sudsko vijeće mu nije povjerovalo.

Zbog gnjusna četiri kaznena djela bludnih radnji i spolne zloporabe djeteta mlađeg od 15 godina te dvije povrede djetetovih prava, optuženi profesor je nedavno nepravomoćno osuđen na 19 mjeseci zatvora te mora platiti 254 eura sudskih troškova.

Optužnica ga tereti da je od sredine do kraja 2012. na adresi stanovanja, s ciljem zadovoljenja svog spolnog nagona, sina dirao po spolovilu. Isto je činio i godinu kasnije, usput bludničeći nad dječakom.

Suprugu je pak, prema optužnici, spolno zlostavljao od sredine 2012. do jeseni 2014., kada je s djecom pobjegla od njega.

Djeca su na sudu svjedočila da je prijetio, bacao hranu, tjerao ženu da klekne na koljena i moli za oprost jer je gazda kuće, vukao je po stanu i čupao za kosu...

Institucije su se po saznanjima umiješale u slučaj te je odlukom jednog Općinskog suda bila određena privremena mjera viđanja djece pa ih je otac mogao viđati tri puta tjedno. A nakon tih susreta ih je, prema tvrdnjama majke, vraćao u rasulu iziritirane kože od mokraće i s ozljedama po tijelu.

Kad je o svemu progovorila socijalnoj radnici u nadležnom Centru za socijalnu skrb, te im rekla i da je više puta silovana u braku, žrtva je ustvrdila kako su je "upozorili da te stvari ne spominje jer u Hrvatskoj ne postoji silovanje u braku". Također su joj, tvrdila je, u CZSS-u objašnjavali da će, "ako to nastavi pričati, biti proglašena ludom i ostati bez djece jer joj je partner ugledni član društva kojeg štite više instance".

Za sud je optuženi profesor navedena djela počinio ubrojiv i s izravnom namjerom. Prilikom određivanja visine kazne, kao olakotne okolnosti, sud je cijenio njegovu raniju neosuđivanost, dok mu je kao otegotno uzet u obzir značaj i težina djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:42