POREČ ZAVIJEN U CRNO

Profesori se slomili nakon povratka iz Praga: ‘Ako želite izaći iz škole, slobodni ste...‘

Nastava je počela uobičajeno, no svi su učenici mogli izaći na ispred škole, gdje su preminulom kolegi zapalili svijeće

Srednja škola Mate Balote

 Goran Sebelic/Cropix

Velika tuga danas u Srednjoj školi Mate Balote u Poreču nakon strašne tragedije ovog vikenda kada je u noći s petka na subotu 17-godišnji učenik te škole Iz Umaga poginuo u Pragu na školskom putovanju uslijed pada s petog kata.

Nastava je danas ujutro počela uobičajeno, no svi su učenici mogli po potrebi izaći na hodnik ili ispred škole gdje su svom preminulom kolegi zapalili svijeće i donijeli cvijeće. Posebno je bilo teško prva dva sata, kada su se profesori koji su bili na putovanju te učenici, morali suočiti sa svojim kolegama i drugim učenicima. Do onda su se držali hrabro, kao i nakon nesretnog događaja u noćnom klubu gdje su bili svi zajedno te kobne večeri kada je mladić iz nepoznatih razloga pao s terase kluba. No, na početku nastave nisu više mogli suspregnuti svoje emocije. Teško je to i za očekivati nakon ovakvog događaja koji se u ovoj školi nikad prije nije dogodio.

- Danas u školi nema one forme nastave koja je uobičajena. Ova tri dana učenici kada osjete potrebu da izađu van i da se obrate nekome i da traže podršku kolega, nastavnika, psihologa, mogu u svakom trenutku izaći van. Iako su i učenici i profesori koji su bili na izletu pod velikim stresom, skoro svi su došli u školi danas. Tu i tamo je koja iznimka, uglavnom došli su skoro svi. Biti sam doma i to proživljavati ili biti u okolini koja te podržava su dvije različite situacije. Jedni drugima smo podrška i to tako mora biti, veli nam vidno potreseni ravnatelj škole Krešimir Bronić.

image

Srednja škola Mate Balote

Goran Sebelic/Cropix
image

Srednja škola Mate Balote

Goran Sebelic/Cropix

Zbog svega što proživljavaju sutra im dolazi tim za krizne situacije, odnosno psiholozi koji bi trebali pomoći kako učenicima, tako i profesorima.

- Čim smo saznali za događaj, još u subotu, kontaktirali smo voditeljicu tima za krizne situacije u Istarskoj županiji i dogovorili smo način rada za ova tri dana, ako bude potrebno i dulje, dakle za vrijeme proljetnih praznika. Tim nam je za danas poslao upute kako da se nastavnici u školi i razredima ponašaju i kako da komuniciraju i kako da pomognu učenicima koji osjećaju potrebu za time. Mislim da je bolje da su danas učenici u školi da u direktnom socijalnom kontaktu budu podrška jedni drugima i da budu sa svojim vršnjacima. Bolje nego da su doma ni da svoja razmišljanja prenose putem društvenih mreža, dodaje ravnatelj škole.

image

Ravnatelj Kreššimir Bronić

Goran Sebelic/Cropix

U školu će doći tim od devet psihologa u utorak u 9 sati ujutro i najprije će održati grupne razgovore u razredima koji su bili na putovanju. A potom će uslijediti individualni razgovori s učenicima koji iskažu potrebu za time.

- Sutra će se dakle tim obratiti samo učenicima koji su bili na putovanju, a po potrebi od 11 sati nadalje će moći s njima razgovarati i ostali učenici koji osjećaju za to potrebu. Sutra poslijepodne će biti roditeljski sastanci i za roditelje učenika koji su bili na putovanju. U srijedu nakon nastave imamo nastavničko vijeće na kojem će biti tim za podršku pa će dati podršku našim nastavnicima. Danas je kod nas bila i županijska pročelnica za obrazovanje Patricia Smoljan koja nam je dala podršku te je došla izraziti sućut nastavnicima i učenicima škole. Također, rekla nam da ako još nešto trebamo, da su spremni pomoći, kazao nam je ravnatelj koji se ikad u svojoj karijeri nije susreo s ovakvim tragičnim događajem. Veli da u školi radi od 1987. godine.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

- Dakle, u ovoj školi sam 36 godina, bilo je smrtnih slučajeva učenika, ali nikad se eto nije dogodilo na nekoj izvanučioničkoj nastavi, odnosno za vrijeme nastave u bilo kojem obliku. kazao nam je ravnatelj koji je danas ujutro dobio i izvješće o događaju iz Praga.

- Način i metode izvršenja su još uvijek predmet istrage. Isključuje se krivnja bilo koje druge osobe. Ne znam kada će se tijelo učenika vratiti u Hrvatsku. Još se moraju obaviti neke pretrage kako bi se mogla dobiti smrtovnica. To bi trebalo biti danas okom današnjeg dana. Što se tiče dana žalosti u školi, dali smo učenicima u sklopu svih ovih aktivnosti, da samo predlože što žele. Nisu još rekli što žele, zaključio je ravnatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 22:50