ŽELJKO ŠOŠA

PROGANJAO JE, OPSJEDAO, PRESRETAO U JAVNOSTI Vatrogasni šef i županijski vijećnik zatočio ljubavnicu koja ga je ostavila

Uz ime Željka Šoše, uzdanice zadarskog HDZ-a, veže se niz skandala, uglavnom oko uhljebljivanja članova njegove obitelji
 CROPIX

Željko Šoša (59), zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zadra i županijski vijećnik HDZ-a, od ponedjeljka se nalazi u prostorijama zadarske policije gdje istražitelji nad njim provode istragu zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela protupravnog oduzimanja slobode Zadranki M. K. (32).

Riječ je, kako neslužbeno doznajemo, o bivšoj Šošinoj zaposlenici u JVP-u Zadar s kojom je bio u dugogodišnjoj ljubavnoj vezi. Veza se nedavno okončala, navodno na njezinu inicijativu, što Šoši očito nije bilo po volji. Počeo ju je proganjati, presretati na javnim mjestima i opsjedati. Sve je kulminiralo prošlog tjedna kada je Šoša pozvao M. K. na razgovor u svoju kancelariju. Nakon nekog vremena 32-godišnjakinja je htjela izaći iz prostorije, no on je ustao i zaključao ured spriječivši je da izađe.

M. K. je Šošu prijavila policajcima u ponedjeljak, nakon što je nekoliko dana trpjela njegovo maltretiranje. Ispričala im je cijeli događaj, a policajci su ga nakon toga priveli.

Ekspresni natječaj

Otkako je preuzeo važnije političke funkcije u lokalnom HDZ-u i postao šef zadarskih vatrogasaca, Šošu godinama prate skandali, u prvom redu vezani uz zapošljavanje članova njegove obitelji, pa i šire. U veljači prošle godine izbila je afera sa zapošljavanjem Šošina sina u JVP-u grada Zadra.

Na javnom natječaju od 4. siječnja 2014., koji je trajao samo osam dana i bio raspisan preko vikenda, uključujući i državni blagdan Tri kralja, zaposleno je osam sinova zadarskih vatrogasaca: Tomislav Šoša, Šime Sikirić, Marko Zdrilić, Frane Kovačević, Marin Pavić, Toni Juravić, Edi Delija i Mario Erstić. Zapovjednik Šoša tvrdio je da nije u sukobu interesa i da je sve po zakonu.

Njegova kći Silvana Šoša, bivša šefica zadarske mladeži HDZ-a i gradska vijećnica, dobila je posao u HAC-u 2004. nedugo nakon što je ministar prometa postao Božidar Kalmeta, u vrijeme kad je Željko Šoša širio utjecaj u stranci, pa čak bio i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a. Šoša je kao diplomirana turistička komunikologinja obavljala posao voditelja tehničke jedinice naplate cestarine na dionici Maslenica - Pirovac.

Prije dvije godine Šoša je, s još šest zadarskih “kadrova” uhljebljenih u HAC-u, smijenjena s rukovodećih funkcija i postavljena na manje odgovorno radno mjesto, da bi se prošle godine našla na listi neraspoređenih radnika.

Zastava za 10. travnja

Tada se i javno požalila novinama da se “nova sistematizacija u HAC-u provodi po kriteriju političke nepodobnosti” prikazujući se kao žrtva političkog progona premda su njezine najjače “referencije” za posao u HAC-u bile stranačka iskaznica i činjenica da joj je otac utjecajni lokalni hadezeovac.

Prije godinu dana zadarskim je redakcijama stigao anonimni mail da je Šošina supruga prije desetak godina preko veze zaposlena u tvrtki Kepol, što je bila protuusluga nakon što što je Šoša zažmirio na činjenicu da ne zadovoljavaju neke propise. U istom mailu, koji je očito stigao od nekoga tko jako dobro poznaje situaciju iznutra, stoji da Šošina žena, iako joj se plaćaju doprinosi, zdravstveno i prosječna plaća, nikad nije bila na radnom mjestu niti ju je itko od radnika u tvornici tamo vidio. Tu priču do danas nitko nije želio komentirati, ali ni demantirati.

Među zaposlenima u JVP-u grada Zadra, što je u Zadru javna tajna, zaposlena je i djevojka s kojom je Šoša bio u vezi.

Građanska akcija Hrvatske bila je objavila na svom Facebook profilu fotografiju Šošine kuće snimljenu 10. travnja, na kojoj se vidi istaknut hrvatski barjak. Fotografija je bila popraćena pitanjem: Koji to državni praznik i što to točno tajnik zadarskog HDZ-a slavi 10. travnja? Šoša je tada izjavio da je zastavu na kuću postavio njegov sin koji je došao “iz Zagreba, i to dva dana ranije, pa u tome ne vidi ništa sporno”.

Pušten na slobodu

Željko Šoša u srijedu poslijepodne pušten je kući, ali s kaznenom prijavom za kazneno djelo protupravnog oduzimanja slobode bivšoj ljubavnici M. K. (32) iz Zadra.

Šošu je na slobodu pustio zadarski istražni sudac Boris Radman nakon što nije pronašao osnove za njegovo zadržavanje u pritvoru. Saslušao je Šošu nakon što su mu ga doveli zadarski policajci koji su ga, radi kriminalističkog istraživanja, u policijskim prostorijama i jedinici za zadržavanje držali od ponedjeljka. (B. Sviličić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 04:01