TEŠKE OZLJEDE

PROLAZNIK KOJEG SU PRETUKLI HULIGANI 'Osjetio sam udarac u čelo, tu sam se srušio, uslijedio je novi udarac bočno pa 10-ak udaraca nogom u glavu...'

 Jutarnji list

Malo više od tjedan dana nakon napada huligana na slučajnog prolaznika na raskrižju nedaleko od maksimirskog stadiona u Zagrebu, uoči derbija Dinama i Hajduka, 32-godišnji Ivan još se uvijek oporavlja u bolnici. Koliko će još oporavak trajati ne zna se, no sigurno se radi o dugotrajnom procesu jer, kako priznaje u ispovijesti za HRT, ne radi se samo o teškim fizičkim ozljedama.

Ivan je, priča, shvatio da se nešto ‘kuha’ kad su blizu njega zastala dva bijela kombija s crvenim oznakama, a netko je potrčao prema njima psujući. Odmah je poželio pobjeći, no nije znao na koju stranu trčati. Kad su izašli iz kombija, više nije imao kamo...

- Osjetio sam udarac u čelo, tu sam se srušio, drugi tren sam osjetio drugi udarac bočno. Poslije toga se ne sjećam koliko sam udaraca primio, ja sam mislio da su samo ta dva, ali sam čuo da je netko vidio da je bilo preko 10 udaraca nogom u glavu. Znam da mi je u glavi bilo... u biti ne znam uopće šta je bilo, samo sam instikntivno bježao i bojao se za život. Mislim da to nije bilo premlaćivanje, nego pokušaj ubojstva i moja borba za život jer to nije humano koliko su me udarali - ispričao je Ivan i dodao:

- Fizički ću se sigurno oporaviti, ali psihički… Svaki put kad izađem van, kad krenem negdje pješice, mogu se zapitati je li danas moj dan da me opet netko prebije…

Ivana još čeka dug oporavak budući da mu kosti lica, gdje je zadobio najviše ozljeda, još uvijek povezuju četiri metalne pločice. Jede i pije na slamku.

Takva je trauma silno pogodila i njegove roditelje koji su ostali preneraženi kad su vidjeli razmjere premlaćivanja sina.

- Kad sam mu prvi put vidjela ozljede na hitnoj, to je bilo strašno, ali ovo što sam čula, što je Ivan rekao, nisu to samo fizičke ozljede. To je dublje - rekla je majka, a otac je dodao:

- Svi skupa smo psihički pogođeni i ne znam, možda će i nama trebati pomoć.

Kazneno su prijavljena dvanaestorica gostujućih navijača, no četvorica maloljetnika su odmah pušteni na slobodu. Sudac istrage je u srijedu i ostale sudionike tučnjave pustio da se brane sa slobode osim jednog kojem je određen istražni zatvor. Ivan se nada da će pravda biti zadovoljena, a počinitelji kažnjeni jer, kaže, u suprotnom više neće imati nikakvu vjeru u sustav.

- Ako se to ne dogodi, onda gubim svaku vjeru i u sud i općenito u državu. Malo mi se poljuljalo povjerenje u policiju, izgubio sam i sigurnost i povjerenje - rekao je. Ivana su spasila dvojica mladića koji su ga automobilom odveli kući, na čemu mu Ivanova obitelj osobno želi zahvaliti, doznaje HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:00