HUSINEC ZA JUTARNJI

Prometni stručnjak: ‘Dogodila se tragedija, a sve zbog gluposti. Mladić je uništio život i sebi i gledateljima‘

Policija nije mogla znati jer policija ne može po svim dijelovima grada kontrolirati tko se gdje okuplja, tvrdi on

Goran Husinec

 Cropix

Prometni stručnjak i sudski vještak Goran Husinec prokomentirao je za Jutarnji list sinoćnji događaj u Buzinu, kada se mladić (23) Mercedesom zaletio u ljude i jedan automobil na parkiralištu Supernove u Buzinu.

- Dogodila se tragedija u kojoj su uništeni životi nekoliko ljudi, a sve se dogodilo iz neposredne gluposti jer je jedan mladić iz nehaja svojom bahatom vožnjom prouzročio prometnu nesreću. Nije bio sposoban upravljati tako snažnim automobilom onako na koji je on to želio. Naime, on je vjerojatno gledao po raznim YouTube kanalima kako to u svijetu rade profesionalni vozači pa se htio pokazati pred društvom, no, nažalost, zbog neiskustva izgubio je kontrolu nad automobilom, uništio život i sebi i gledateljima - kaže Husinec.

Je li policija mogla i morala znati za ono što se sinoć pripremalo u Buzinu, pitali smo vještaka.

- Policija nije mogla znati jer policija ne može po svim dijelovima grada kontrolirati tko se gdje okuplja i nije zabranjeno okupljanje nekoliko vozila, ali je zabranjeno raditi probleme i divljati. To okupljanje mora biti pristojno, bez ekscesa i bez obijesne vožnje. Ja nisam za zabrane. Što se tiče prijave, policija i tužiteljstvo će odlučiti kako će kvalificirati tu njegovu vožnju, hoće li to biti nehaj ili će imati elemente obijesne vožnje - smatra Husinec. Na kraju ima i svoje viđenje cijelog događaja i poruku mladim vozačima, ali i onima koji im omogućuju da voze vozila koja vrijede oko 200.000 eura.

- Htio bih istaknuti da bi ovo trebalo biti zadnji put da se ovako nešto dogodilo i da su ljudi stradali na taj način. Htio bih poručiti onima koji daju takve automobile, mladim ljudima, jer ovakav automobil taj mladić nije mogao zaraditi svojim radom u tim godinama, da više ulažu u obrazovanje, a manje u automobile jer danas imamo izuzetno puno autoškola gdje se može naučiti voziti automobil. Nije sve u tehnici upravljanja automobilom, nego se treba naučiti i kako se odgovorno koristi takav automobil koji je izuzetno jak i opasan. Nije sve u tome da netko ima skup i prestižan automobil. Ako ga on ne zna dobro, savjesno i odgovorno voziti to je u rukama neiskusnog i nesavjesnog vozača samo hrpa opasnog lima i samo je pitanje kada će se dogoditi zlo – kaže nam Goran Husinec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:26