NEĆE PROĆI NEKAŽNJENO

Pronađen muškarac koji je išarao spomenik žrtvama holokausta u Varaždinu: ‘Popio sam puno pive...‘

Kako doznajemo, tužiteljstvo za njega traži osam mjeseci zatvora koji bi mu bili pretočeni u rad za opće dobro

Ilustrativna fotografija

 /Cropix

Autor odiozne svastike, simbola nacističkog režima koji je provodio holokaust te dva slova SS, simbola nacističke organizacije Schutzstaffel koji su osvanuli ljetos u formi grafita na skulpturi K19 na Jagićevu šetalištu u Varaždinu, neće proći nekažnjeno! Naime, varaždinska policija ušla je u trag nemuštom "umjetniku" koji je 18. kolovoza 2022. pod okriljem noći, točnije 50 minuta poslije ponoći srebrnim sprejem ispisao oba simbola od kojih je prvi bio veličine 88x65cm a drugi 93x70 cm. Teret krivnje nosit će školovani bravar Karlo S. (24) koji je svojim činom javno poticao na mržnju usmjerenu skupini ljudi, zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te natpisima ujedno mijenjao izgled drugih površina pa se time ogriješio o članak javnog poticanja na nasilje i mržnju ali i oštećenje tuđe stvari.

Kako doznajemo, tužiteljstvo za njega traži osam mjeseci zatvora koji bi mu bili pretočeni u rad za opće dobro.

Čim mu se ušlo u trag priznao je svoj grijeh.

- Bio je to nepromišljen potez pod utjecajem alkohola. Tog dana sam popio veću količinu pive. Bio sam u društvu prijatelja te smo otišli do spomenika žrtvama holokausta u parku gdje sam sa sprejem, koji sam ponio od kuće, nacrtao kukasti križ i slova SS. Nakon toga smo otišli prema gradu. Na videonadzoru koji gleda na taj dio jasno se vidi kako muška osoba rasprskava sprej po spomeniku, da bi dvije minute kasnije svoje sramotno ‘remek-djelo‘ snimio mobitelom.

Da je nagrđen spomenik uočio je to policijski službenik idućeg jutra prolazeći tim dijelom. Šteta? Prema izračunu Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina devastacija spomenika "teška" je 9000 kuna i to su podmirili sami novcem iz gradske blagajne.

Inače, nakon četiri mjeseca isti se spomenik našao na udaru novog vandala samo što je ovoga puta, uz kukasti križ bilo nacrtano i ušato slovo U. Počinitelj tog (ne)djela, međutim, još nije pronađen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:11