MUKE JOSIPE RIMAC

Pronašla ‘bubu‘ u Audiju, obratila se SOA-i, trčala na policiju, ali ključnu stvar je zaboravila

Ključne dokaze na kojima se temelji novo proširenje istrage istražitelji su pronašli u njezinim mobitelima, WhatsApp i Viber komunikaciju
Josipa Rimac
 Damjan Tadić/cropix

Bivša gradonačelnica Knina, sada USKOK-ova okrivljenica Josipa Rimac, bila je lani, dok je još obnašala dužnost državne tajnice u Ministarstvu uprave, toliko sigurna u svoju poziciju da unatoč jasnim pokazateljima očigledno nije niti posumnjala da bi ona mogla biti meta policije i Državnog odvjetništva.

I tako je istražiteljima zapravo dala ključni dokazni materijal za najnovije optužbe obuhvaćene proširenjem istage - svoju mobilni uređaj i na njemu sačuvanu kompletnu komunikaciju koju je imala putem aplikacija Viber i WhatsApp.

Prijava policiji

Samo nekoliko dana prije uhićenja u svibnju prošle godine Josipa Rimac je obavila protuprislušni pregled svojeg Audija te je u njemu pronađen prislušni uređaj. Nakon tog pronalaska, prema neslužbenim informacijama, najprije se obratila SOA-i, a zatim je "bubu" odnijela i u zagrebačku kriminalističku policiju, prijavljujući zapravo da ju netko protuzakonito nadzire. Zahtijevala je da se to hitno istraži i utvrdi o čemu je riječ. Očito nije niti pomišljala na to da joj je policija legalno ubacila "bubu" u auto i da je prisluškuje uz odgovarajući nalog suca istrage. Dva je dana kasnije uhićena.

Rimac nesumnjivo nakon pronalaska "bube" nije niti pomišljala na takvu mogućnost jer bi u protivnom barem pokušala skloniti ili potpuno uništiti potencijalne inkriminirajuće materijale. Niti je sklonila mobitele, niti je brisala dokaze o svojim "lobističkim" pothvatima, niti je uništavala druge materijale. Tako je policija pronašla i oduzela obiman dokazni materijal koji je sada poslužio istražiteljima za nekoliko novih proširenja istrage protiv nje.

Osim protiv Gabrijele Žalac, istraga je ovim novim krugom proširena i na aktualnoga predsjednika Upravnoga vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislava Jurekovića, kojemu se na teret stavlja da je u zamjenu za bolje radno mjesto njegove prijateljice u Državnome inspektoratu Rimac obećao da će Bašićevu CEMP-u osigurati produljenje statusa povlaštenog proizvođača električne energije. Jureković je za svoju prijateljicu A. M., koja je od travnja 2019. radila u noovosnovanom Državnom inspektoratu, od Rimac tražio da ju zaposli na mjestu višeg inspektora. Sudeći prema sadržaju razmijenjenih poruka između Jurekovića i Rimac, tadašnja državna tajnica angažirala se oko napredovanja A. M. te je kontaktirala glavnog državnog inspektora Andriju Mikulića.

Nije uspjelo

"Da ne bude da se uvik javim kad nešto tribam, danas su mi potvrdili da A. ide na višeg inspektora. Žao mi je što nije išlo brže, ali čekala se Uredba", napisala je Rimac Jurekoviću. No, paraleno s angažmanom Rimac, A. M. je izgubila interes za mjesto višeg inspektora te se javila na natječaj za mjesto ravnatelja Uprave za otoke u Ministarstvu regionalnog razvoja.

"Tu je ludnica i ništa se ne zna, pa sumnjam da ću proći, a i ako prođem, plaće su mizerne", napisala je A. M. Jurekoviću.

"Dobro, ali svejedno to nemoj otkantavati dok nisi sigurna za otoke", odgovara joj Jureković. "U Inspektoratu više nemam interesa, sve ruše s višeg na niže, a meni je već napisano rješenje za nižeg inspektora. Posao snova mi je u Upravi za otoke, jel se može tamo šta saznati?" pitala je A. M. Rimac dok su se još čekali rezultati natječaja.

"Meni je AM (najvajrojatnije Andrija Mikulić) potvrdio da si viši inspektor", kaže joj Rimac. No, čini se da, od višeg inspektora nije na kraju ispalo - ništa.

"Loše sam, nažalost. Ne znam zašto sam degradirana, nadam se da će bit bolje", napisala joj je kad je dobila rješenje u Inspektoratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:11