GROZNO ZLOSTAVLJANJE

PRONAŠLI PSA KOJI JE NA NOGAMA IMAO ČAK 30 UBODNIH RANA! 'To nije samo iživljavanje. Postoji svrha zašto u Hrvatskoj to rade jadnim životinjama...'

 
 Sklonište za životinje Prijatelji

Pas koji je na nogama imao više od 30 ubodnih rana oštrim predmetom pronađen je u petak u romskom naselju Parag nedaleko od Čakovca. Policija je dojavu o ozlijeđenoj životinji dobila iz naselja, a osoba koja ih je obavijestila rekla im je da je pas pretučen.

Nakon što su pronašli životinju, pozvali su zaposlenike čakovečkog Skloništa za životinje Prijatelji da preuzmu nesretnog psa. Premda se u prvi mah činilo da je pas pretučen, veterinarskom obradom utvrđeno je da je riječ o ubodnim ranama. Postoji mnogo scenarija koji su se ovom napuštenom pothranjenom psu mogli dogoditi, no poznavatelji prilika kažu da je vrlo vjerojatno riječ o psu koji je trebao biti pas za vježbu u budućim borbama pasa.

- To se radi tako da se životinju isprovocira i izludi. Bodu se noge tako da nema opasnosti da će umrijeti, ali će trpjeti jake bolove i kao takva biti agresivna, pa je idealna da se na njoj vježba drugi pas, koji ide u borbu. Premda policija u Paragu, kao i u drugim romskim naseljima Međimurske županije, nije dokazala da postoje borbe pasa, glasno se govori da su one svakodnevica - kažu nam poznavatelji prilika.

Nesretni pas ima 20 kilograma i vidljivo je pothranjen. Veterinari nisu procjenjivali njegovu dob, samo je rečeno da nije životno ugrožen i da će se oporaviti. Nakon što ozdravi tražit će dom.

- Psa smo našli u jednoj baraci i vidjeli su se tragovi zlostavljanja. U tijeku je kriminalističko istraživanje, ali mi smo na tragu počinitelja - kaže Radovan Gačal, glasnogovornik PU međimurske.

Podsjetimo, kazneni zakon za ovakvo što predviđa kaznu od dvije godine zatvora. Riječ je, naime, o zlostavljanju životinje iz koristoljublja.

- Borbe pasa prisutne su u Hrvatskoj unatoč službenim podacima zbog nedovoljnog broja prijava tih okrutnih i nelegalnih radnji. Molimo građane da prijavljuju svaku povezanost s uzgojem pasa za borbu i borbama pasa kako bi se iskorjenio ovaj oblik kriminala - kaže Luka Oman iz Prijatelja životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:47