AKCIJA EXOTIC

Proslavljeni kuhar se nagodio s USKOK-om, a sad je dočekao i kaznu za krijumčarenje droge

Markus je osuđen na temelju nagodbe s USKOK-om, a priznao je krijumčarenje kokaina i amfetaminskog ulja
Dejan Markus
 Julio Frangen

Nakon što je nedavno, na temelju nagodbi s USKOK-om, na zagrebačkom Županijskom sudu na bezuvjetne zatvorske kazne osuđeno sedam od ukupno 13 okrivljenika u akciji Exotic zbog krijumčarenja kokaina i amfetamina, jučer je na temelju nagodbe osuđen i "kuhar" Dejan Markus, osoba po kojoj je akcija ostala najupečatljivija široj javnosti.

Markus, kojemu se na teret stavljalo dvije zasebne prodaje po kilogram kokaina, jedna u Beču i jedna u Zadru, te krijumčarenje tri litre amfetaminske baze, a sve u sklopu zločinačkog udruženja, jučer je na temelju nagodbe s USKOK-om osuđen na dvije godine zatvora te novčanu kaznu od 100.000 kuna, potvrdio nam je njegov odvjetnik Petar Car.

Markusu je produljen istražni zatvor u kojem se nalazi od uhićenja u Ljubljani, a u zatvoru mora provesti još najmanje tri mjeseca prije nego što može tražiti prijevremeni otpust.

Markus, Beograđanin sa zagrebačkom adresom koji se kao kulinarski stručnjak proslavio u srpskoj kulinarskoj emisiji "Kuhati sa srcem", a u Zagrebu je vodio i restoran, "nestao je s lica zemlje" u veljači ove godine u Sloveniji dok se iz Nizozemske automobilom vraćao u Hrvatsku. Njegova zabrinuta obitelj prijavila je nestanak te zatražila pomoć javnosti oko pronalaska, da bi se ubrzo utvrdilo da je Markus u ljubljanskom zatvoru.

Naime, iz Nizozemske je u Hrvatsku vozio tri litre amfetaminske baze u obliku ulja, sirovine od koje se proizvodi "speed". Nepunih mjesec dana poslije, kada su krenula uhićenja u Hrvatskoj, otkrilo se da Markusovo uhićenje nije slučajnost, nego dio velike međunarodne policijske akcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:37