DIVLJAČ NA CESTI

Proteklog vikenda u Istri zabilježeno čak šest naleta automobilom na životinje

PU istarska upozorava vozače da obrate pozornost na cestama izvan naselja na neočekivanu pojavu divljači

Divlje životinje na cesti

 Breuer Wildlife/Afp/Profimed/Profimed

Čak šest naleta na životinje od čega tri na srne, dvije na divlje svinje te jedna na magaricu, zabilježili su djelatnici PU istarske proteklog vikenda.

Prva nezgoda bila je u subotu oko 6.50 sati na cesti Karigador-Lovrečica, kada je 28-godišnjak Opelom pulskih oznaka prednjim dijelom auta udario magaricu, a na koju je potom udario i drugi auto iza, kojeg je vozila 44-godišnjakinja. Na automobilima je nastala materijalna šteta, a ozlijeđenu životinju preuzeo je 56-godišnji vlasnik, protiv kojeg će se, jer nije vodio brigu o njoj, pokrenuti prekršajni postupak zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Svega 40 minuta kasnije ista drama na području Višnjana. Oko 7.30 sati 44-godišnjakinja je svojim Citroenom udarila u srnu koja joj je istrčala na kolnik. Brigu o uginuloj divljači preuzelo je nadležno lovačko društvo. Potom je oko 22.30 sati 32-godišnjakinja Seatom na Istarskom ipsilonu iz smjera Vodnjana prema Kanfanaru udarila u divljnu svinju koja je, nažalost, nakon naleta uginula. Svinja, pak, koja je istrčala na kolnik 15 minuta kasnije na cesti od Pule prema Vodnjanu i koju je udario Peugeot virovitičkih oznaka, uspjela se pridići i pobjeći u nepoznato.

I 15 minuta nakon ponoći u nedjelju, na području Tara pod VW Scirocco kojeg je vozio 19-godišnjak podletjela je srna koja je uslijed udara uginula. A oko 19 sati, pak, na cesti Nova Vas Ponte Porton 40-godišnja žena je prednjim dijelom BMW-a udarila u srneću divljač koja je, međutim, pobjegla dalje preko kolnika u šumu.

- Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, PU istarska upozorava vozače da obrate pozornost na cestama izvan naselja na neočekivanu pojavu divljači, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava vozače na pojavu divljači. Napominjemo da vozač vozila, koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ukoliko se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja - upozoravaju iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:30