StoryEditor
POŽAR U ANDRAŠEVCIMA

PROTIV VLASNICE DOMA UŽASA KOD OROSLAVJA PODIGNUTA OPTUŽNICA Zbog smrti šestero štićenika prijeti joj do 15 godina zatvora

 
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Zbog smrti šestero štićenika doma starijih i nemoćnih osoba Zelena Oaza u Andraševcu, nakon nešto više od tri mjeseca od tragedije Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv vlasnice doma Gabrijele Čičković (49).

Tereti ju se za kazneno djelo protiv opće sigurnosti odnosno za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a istraga se zahuktala nakon što je inspekcijski nadzor utvrdio niz propusta iz nadležnosti inspekcije rada i zaštite na radu te sanitarne i građevinske inspekcije.

Iz optužnice se iščitava da je vlasnica doma tijekom 2012. i 2013. godine ishodila rješenje Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Krapinsko-zagorske županije o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga skrbi izvan vlastite obitelji u okviru stalnog smještaja starijih i nemoćnih osoba za trinaest korisnika u obiteljskom domu u Dolinskoj 8. u Andraševcu.

Potom je odlučila proširiti profesionalnu djelatnost pružanja socijalnih usluga skrbi sa smještajem starijih osoba na stambeni i pomoćni objekt na kućnom broju 22 Dolinske ulice.

I u taj je objekt smjestila još 19 korisnika, dok je u pomoćni objekt koji je kao gospodarski objekt točnije spremište izgrađeno od drveta i cigle te preuređeno za boravak osoba, smjestila još šest starijih i teško pokretnih i nepokretnih osoba.

- Iako svjesna da su korisnici u pomoćnom objektu potpuno ovisni o tuđoj pomoći i da im je zbog toga potrebna stalna prisutnost njegovatelja, a da ona kao predstavnica obiteljskog doma sa svojom obitelji živi u dislociranoj obiteljskoj kući 700 metara dalje, okrivljenicu se tereti da je propustila tim korisnicima osigurati 24-satnu skrb njegovatelja, tako da je za skrb o svih 25 korisnika u stambenom i pomoćnom objektu rasporedila za rad u noćnoj smjeni samo jednu njegovateljicu – navodi se u optužnici zagrebačkog tužiteljstva.

I tko zna koliko bi još tako vlasnica staračkog doma s druge strane zakona skrbila o teško bolesnim i slabo pokretnim ljudima da 11. siječnja oko 4 sata ujutro nije došlo do zapaljenja električnog kalorifera kojim se zagrijavala prostorija.

Obzirom da u tom dijelu sa šest korisnika nije bilo njegovateljice, požar se brzinom munje proširio na cijelu unutrašnjost te je zbog gušenja ugljičnim monoksidom život izgubilo šest nemoćnih korisnika socijalnih usluga smještaja.

Nakon tragedije koja je šokirala cijelu zemlju, Državni inspektorat, Sanitarna inspekcija i inspekcija Ministarstva za demografiju, mlade i socijalnu politiku proveli su detaljan nadzor u Zelenoj oazi.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić priopćio je nedugo potom da inspekcijskim nadzorom inspektora rada u području zaštite na radu proizlazi da poslodavac nije postupao po propisima zaštite na radu zbog čega su podnijeli kaznenu prijavu protiv poslodavca.

Posla je bilo i za inspekciju u području radnih odnosa te su utvrđeni prekršaji šarolikog spektra.

- Iz utvrđenih činjenica proizlazi osnovana sumnja da je poslodavaca počinio sljedeće prekršaje: sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme s istim radnikom za koje ne postoji objektivan razlog, odnosno u ugovorima o radu na određeno vrijeme nije naveden objektivan razlog, ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku prije početka rada, a radniku nije prije početka rada izdana pisana potvrda o sklopljenom ugovoru o radu, neprijavljivanje radnika na mirovinsko osiguranje prije početka rada, ne odjavljivanje radnika u roku od 24 sata od prestanka rada, neprijavljivanje promjena osiguranja u roku od 24 sata od nastale promjene, neprijavljivanje odnosno odjavljivanje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje u propisanom roku – priopćili su tad bili iz Državnog inspektorata koji je zbog sumnje u niz prekršaja nadležnom prekršajnom sudu podnio optužne prijedloge.

Dok u području sanitarne inspekcije nisu utvrđeni veći nedostaci koji bi zahtijevali poduzimanje upravnih mjera. No tu nepravilnostima, ipak, nije bio kraj jer je i građevinska inspekcija utvrdila da na lokaciji Andraševec Dolinska 22 su u katastru i zemljišnim knjigama evidentirane dvije građevine: stambena/kuća i gospodarska građevina.

- Za stambenu/kuću građevinu učinjena je povreda propisa gradnje te je podnesen prekršajni prijedlog za uklanjanje nezakonito izvedene dogradnje stambene građevine.

Za gospodarsku građevinu koja je kao takva korištena do dana požara, utvrđeno je da se koristila protivno svojoj namjeni jer je bila evidentirana kao gospodarska građevina a ne stambena.

I za to je također podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu. Za građevinu, pak, na lokaciji Andraševec, Dolinska 8, utvrđeno je da je stanje izgrađenosti opisane građevine nepromijenjeno u odnosu na ozakonjeno – zaključili su iz inspektorata.

Optuženoj vlasnici staračkog doma prijeti višegodišnji zatvor i to do čak 15 godina, no nikakva kazna neće biti dovoljna za obitelji tragično preminulih korisnika doma Ivke Špoljarić (90), Darinke Bekina (81), Jelene Bogović (103), Božidara Bertol (69), Božene Lovrenčić (85), Danice Kovačić (84).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 21:34