VARALA PODRAVCE

PROTIV VLASNICE SEX SHOPA EMANUELE BETLEHEM DIGNUTE 4 OPTUŽNICE: Sustavno je prodavala otrovne paketiće s opasnom uličnom drogom

 
 Facebook

Protiv bivše vlasnice Sexy shopa u Koprivnici Emanuele Betlehem Lončarić (37) koprivnički su tužitelji podignuli čak četiri optužnice, neslužbeno doznaje Podravski.hr iz pravosudnih izvora.

U sva četiri slučaja tereti je se za nezakonitu prodaju ‘zloglasnih’ osvježivača prostora pod kojim se imenom kriju sintetski kanabinoidi, takozvana umjetna marihuana. To je vrlo opasna tvar, a liječnici konzumiranje povezuju s više slučajeva mentalnih oboljenja i drugih ozbiljnih bolesti mozga i živčanog sustava.

U svim optužnicama koje je Općinsko državno odvjetništvo podignulo, bivša vlasnica Sexy shopa tereti se za isto kazneno djelo – da je u asortiman trgovine stavila na prodaju sintetsku marihuanu i tako omogućila nabavu većem broju ljudi.

O jednoj optužnici Podravski.hr izvještavao je ranije, no jučer je neslužbeno potvrđeno kako postoje još tri kaznena postupka. Od ukupno četiri optužnice, tri su pravomoćno potvrđene na Općinskom sudu u Koprivnici, a zasad je u jednoj optužnici određen točan termin početka rasprave.

Problemi vlasnice Sexy shopa počeli su u siječnju 2015. godine kad im je policija prvi put ušla u prostor. Utvrdili su kako se u vrećicama osvježivača kkriju sintetski kanabinoidi, a proizvod se prodavao pod raznim imenima od kojih su najpoznatija Galaxy, Magic Dragon, Zombie i Rainbow.

Tada su se tzv. osvježivači prodavali u dvije trgovine u Koprivnici – Sexy shopu i Šarenom dućanu, obje u zgradi Martinovke u središtu grada.

No, kad je vlasnik Šarenog dućana shvatio da se u tim vrećicama krije droga, te je proizvode potpuno povukao iz prodaje jer su mu policajci objasnili koliko je stvar ozbiljna i da mu problemi sa zakonom ne trebaju. Vlasnica Sexy shopa to nije učinila.

Kad je država sintetske kanabinoide stavila na popis opojnih droga, policajci su četiri puta pretresali Sexy shop i svaki put je kazneno prijavljivali nakon što su iz MUP-ova Centra za kriminalistička vještačenja dobili nedvojbenu potvrdu kako je riječ o sintetskim kanabinoidima koji su na zabranjenom popisu.

Prvi put, dakle, policija je napravila raciju u koprivničkom Sexy shopu 9. siječnja 2015. godine. Vlasnica je optužena da je pustila u promet osvježivače prostora Vertex Ultra Extreme koji su u sebi sadržavali sintetske kanabinoide koji se nalaze na popisu droga. Otprilike godinu kasnije, 6. veljače 2016. godine krim-policija je napravila opsežniji pretres Sexy shopa nakon kojeg su, zahvaljujući vlasnici koja je čuvala slipove računa, došli i do imena kupaca koji će kasnije postati svjedoci u kaznenom postupku protiv nje.

No, ta racija vlasnici Sexy shopa nije bila dovoljna. Policajci su imali dojavu kako u inat nije povukla ‘osvježivače prostora’ i posao su ponovili četiri dana kasnije, 10. veljače. I ponovno su joj napisali kaznenu prijavu koja je temelj treće optužnice na koprivničkom Općinskom sudu.

Mjesec dana kasnije, 15. ožujka 2016. godine, policajci su ponovno krenuli u provjeru prodaje u Sexy shopu. I opet su utvrdili kako je najmanje dvojici mladića prodan zloglasni osvježivač imena Rainbow Special koji sadrži zabranjene sintetske kanabinoide. Na ulici su zaustavili mladiće koji su inspektorima dragovoljno predali sporne osvježivače prostora i kazali da su ih kupili u Sexy shopu.

No, Emanuela Betlehem Lončarić optužila ih je da lažu. Također, u svojem je podnesku Ustavnom sudu RH, kojem se žalila na određivanje pritvora, navela kako ona nije diplomirani inženjer kemije te da nije upoznata da je sastav osvježivača opojna droga.

Vlasnica Sexy shopa, naime, tada je uhićena i temeljem zahtjeva koprivničkih tužitelja sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu odredila joj je mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Protiv rješenja o istražnom zatvoru putem odvjetnice je podnijela i ustavnu tužbu koju je sud glatko odbio.

Inače, Betlehem Lončarić optužena je za kazneno djelo protiv zdravlja ljudi – i to neovlaštenim prometom i prodajom droga. Za to djelo predviđena je kazna od jedne do čak 12 godina zatvora!

Iz policije su nas upozorili kako proizvođač ‘osvježivača’, nakon što njegov sastojak bude stavljen na popis opojnih droga, samo izmijeni jedan dio kemijske formule sastava i ta roba potpuno legalno ponovno stiže u Hrvatsku. Sve dok se ne detektira u prodavaonicama, potpuno legalno se prodaje mladima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:50